Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češky zvládly obě dvouhry a jsou krok od dalšího triumfu

České tenistky vedou ve finále Fed Cupu nad Američankami 2:0 na zápasy a bod je dělí od jedenácté trofeje. Barbora Strýcová ztratila první set v tie-breaku, pak už ale na kurtu vládla. Při své rozlučce s reprezentací porazila Sofii Keninovou 6:7, 6:1 a 6:4. Druhý bod přidala týmová jednička Kateřina Siniaková, Alison Riskeovou zdolala 6:3 a 7:6. Češky usilují o první výhru nad USA po třiatřiceti letech, v případě triumfu získají stříbrný pohár pošesté za osm let a počtvrté v Praze.

Kateřina Siniaková
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

K první nedělní dvouhře by měla nastoupit Siniaková proti Keninové, pak případně Strýcová s Riskeovou. Za stavu 2:2 by o vítězkách rozhodla čtyřhra.

Na české straně ale může naskočit do hry Petra Kvitová, která se potýká s nachlazením, a proto do hry nezasáhla. Američanky mají v záloze Danielle Collinsovou.

"Potřebujeme dotáhnout aspoň jeden bod," řekl Pála pro ČT a neprozradil, jestli uvažuje o zařazení Kvitové do dvouher. "Musíme se pobavit, ale určitě se to bude lépe skládat za stavu dva nula," řekl kapitán.

Dvaatřicetiletá Strýcová se dojala při hymně a pak prohrála prvních pět výměn. Rychle se oklepala, vedla 3:1, ale neudržela ani brejk na 4:3.

Ten vybojovala úchvatně poté, co vrátila tři smeče Keninové v řadě. V tie-breaku pak Strýcová zaostávala, jeden setbol odvrátila esem, při druhém ale trefila aut.

Strýcová dál hrála trpělivě a přitom pestře a dohromady s výborným pohybem pomalu nahlodávala sebevědomí devatenáctileté novicky ve Fed Cupu. Ve druhé sadě odvrátila všech šest brejkbolů a Keninové povolila jen jeden game.

V dlouhých výměnách vracela jeden míč za druhým a Keninová často kazila z forhendu. V rozhodujícím dějství vedla Strýcová 4:1 a za stavu 5:2 podávala na vítězství, ale o servis přišla čistou hrou.

Napodruhé už situaci zvládla, proměnila první mečbol, při kterém po náběhu k síti poslala volejem míček přesně do rohu.

"Bylo to pro mě velmi emotivní. Brečela jsem už v šatně, ale pak jsem si řekla, že nechám emoce plynout. Je úchvatné vyhrát před takovým publikem," řekla Strýcová v rozhovoru na dvorci a fanouškům vzkázala: "Budete mi chybět."

První dvě hry utkání Siniakové s Riskeovou trvaly čtvrt hodiny a zdálo se, že i druhý zápas bude maratonský. Češka ale získala převahu, vedla 4:1 a od stavu 4:3 přidala dvě hry.

V druhém setu přišla první o podání a ztrácela 1:3 a 4:5, ale otočila na 6:5. Při svém podání ještě zápas neukončila, v tie-breaku rychle vedla 4:0 a náskok už nepustila.

"Předvedla jsem slušný tenis, i když jsem se chvílemi trápila. Mám dojem, že jsem ani nehrála, energie mám spoustu," řekla Siniaková, která také těžila z podpory 14 500 fanoušků.

"Je něco speciálního hrát poprvé tady před skvělou atmosférou, budu si to navždy pamatovat. Doufám, že budu mít víc a víc podobných zápasů. Moc jsem si to užila," řekla Siniaková. Při nástupu prý měla husí kůži. "Pořád jsem čekala, kdy přijde nervozita, ale až taková nebyla."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články