Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky smetly slovenské soupeřky a vedou 2:0

Bratislava - V duelu prvního kola Světové skupiny Fed Cupu vedou české tenistky nad Slovenkami 2:0. Lucie Šafářová nejprve přehrála Danielu Hantuchovou 7:5 a 6:1, výbornou formu českých tenistek podtrhla Petra Kvitová, která nedala Dominice Cibulkové šanci a zvítězila 6:2 a 6:3. České tenistky mají v soubojích s bývalým federálním partnerem stoprocentní bilanci. Se Slovenkami se utkaly třikrát v historii a pokaždé zvítězily. Zápasy vysílá po oba dny sportovní kanál ČT4 a web ct4sport.cz. V neděli začíná přímý přenos v 11:40.

První dvouhra od začátku nabízela solidně zaplněnému, i když ne zcela vyprodanému hledišti Národního tenisového centra v Bratislavě přehlídku krátkých a velmi razantních výměn, při kterých měla navrch podávající hráčka. Brzy tak bylo jasné, že úvodní set může rozhodnout jediný brejk. Za stavu 5:5 slovenskou jedničku její největší zbraň – podání – v zápase zradila. První ze dvou hrozeb ještě odvrátila, ale pak poslala oba servisy do sítě a darovala Šafářové úvodní brejk utkání. Brněnská rodačka vzápětí úvodní sadu bez ztráty fiftýnu doservírovala k vítěznému konci.

Ohlasy po prvním zápase

Lucie Šafářová: "Daniela mě ničím nepřekvapila, věděla jsem, co mám od ní očekávat. Snažila jsem se nenechat jí čas, hned ji tlačit z prvního míče a hodně ji rozběhat."

Daniela Hantuchová: "Lucka odehrála od prvního do posledního míče výborný zápas. Neměla prakticky žádnou slabší chvilku, na kterou jsem čekala. Určitě si zasloužila vyhrát, protože hlavně v těch výměnách byla ona tou dominantní."

Je nám líto, video expirovalo.
Fed Cup 2011

Právě konec prvního setu byl podle Šafářové klíčovým momentem zápasu. "Ze začátku to byl vyrovnaný zápas, obě jsme dobře servírovaly. Důležité bylo to, že jsem za stavu 4:5 udržela servis, hned jsem se zkoncentrovala a brejkla ji. To bylo rozhodující," řekla.

Na Slovence se postupem času začal stále víc projevovat herní výpadek z úvodu sezony, způsobený zraněním achilovky. Ve výměnách kupila nevynucené chyby, byla viditelně pomalejší a jen přihlížela, jak ji Šafářová drtí nechytatelnými vítěznými údery především z forhendu. Druhý set se tak stal nečekaně jasnou záležitostí. Rozjetá Češka sebrala soupeřce hned ve třetím gamu podání a totéž zopakovala i o dvě a čtyři hry později.

Exhibici v druhém dějství zakončila Šafářová při prvním mečbolu stylově vítězným forhendem na lajnu, a tak dala vzpomenout na čtyři roky starý zápas, kdy výhrou v úvodním duelu rovněž nad Hantuchovou nasměrovala Češky v Bratislavě k triumfu 5:0. Zároveň si nadělila opožděný dárek k pátečním 24. narozeninám.

Kvitovou úvodní výhra nabudila

Česká jednička vlétla do utkání ve velkém stylu. Od úvodu si na dvorci vytvořila jasnou převahu, neomylně zakončovala výměny tvrdými vítěznými údery k lajnám a vůbec nepouštěla Cibulkovou do hry. Dnešní vývoj tak začal nápadně připomínat doposud jediný předešlý vzájemný zápas, který v lednu opanovala v australském Brisbane Kvitová jasně 6:0 a 6:4. Osmnáctá hráčka světa se za pár minut dostala po dvou brejcích do vedení 4:0 a sadu v klidu dopodávala k výhře 6:2.

Ohlasy po druhém zápasu

Petra Kvitová: "Odvedla jsem docela dobrý výkon hlavně v prvním setu. Dobře jsem začala, tlačila jsem ji a Domča začala kazit. Ve druhém setu se rozehrála, moje hra šla trochu dolů, ale naštěstí mi pomohl servis. Jsem ráda, že to dopadlo dobře, nic víc jsme si od dneška nemohli přát."

Dominika Cibulková: "Škoda těch šancí za stavu 3:2 a 3:4. Zradil mě return, do kterého jsem nechodila. Péťa mě pak zatlačila. Hlavně v prvním setu hrála vynikající tenis a k ničemu mě nepustila."

Petr Pála shrnuje: "Jsem rád, že je to 2:0. Vše jsme uhráli ve dvou setech, je to skoro perfektní. Ale udělat poslední krok bývá nejtěžší. Velká výhoda je každopádně na naší straně, stačí uhrát jedno utkání ze tří a je jedno které."

Právě od stavu 4:0 se však začal obraz hry pozvolna měnit. Cibulková zlepšila servis, přitvrdila a postupně aspoň na chvíli srovnala s favoritkou krok. Na otočení skóre však neměla. Nejtěžší chvíli v utkání prožila Kvitová v šestém gamu druhé sady, kdy za stavu 2:3 díky dobrému servisu odvrátila první brejkbol. Překonání krizového momentu ji nabudilo a hned v dalším gamu si konečným bekhendem došla pro soupeřčin servis.

I když hned poté musela znovu čelit brejkové hrozbě, druhý český bod už z rukou nepustila. Potvrdila ho dalším brejkem. Češky tak mají blízko k tomu, aby porazily Slovensko i ve čtvrtém vzájemném měření sil.


Česká televize pro diváky při příležitosti tohoto zápasu připravila soutěž o hodnotné ceny. Odpovědi na otázku můžete odesílat do nedělního odpoledne.


O postupu mohou hostující hráčky rozhodnout už v úvodní nedělní dvouhře, ve které se v souboji týmových jedniček od 12:00 utkají Kvitová s Danielou Hantuchovou. Po nich by se měly představit dvojky Lucie Šafářová a Cibulková. Do závěrečné čtyřhry jsou zatím nominovány Květa Peschkeová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou a na slovenské straně Hantuchová s Magdalénou Rybárikovou. Kapitáni však mohou sestavu na neděli změnit.

Slovensko - Česká republika 0:2 po prvním dnu

Hantuchová - Šafářová 5:7, 1:6

Esa: 9:4. Dvojchyby: 2:1. Vítězné míče: 26:35. Využité brejkboly: 0/0 - 4/7. Nevynucené chyby: 28:15. Celkem získané míče: 48:69. Čas: 1:29 hod.

Cibulková - Kvitová 2:6, 3:6

Esa: 0:6. Dvojchyby: 0:2. Vítězné míče: 8:28. Využité brejkboly: 0/2 - 4/6. Nevynucené chyby: 27:30. Celkem získané míče: 43:65. Čas: 1:19 hod. 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články