Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Česky jdou za obhajobou Fed Cupu, po sobotě vedou 2:0

Praha - S obhajobou nejcennější trofeje v ženském týmovém tenisu to parta holek kolem světové osmičky Petry Kvitové myslí opravdu vážně. Oba zápasy prvního dne finále Fed Cupu proti Srbsku české tenistky vyhrály. Lucie Šafářová zvítězila nad Anou Ivanovičovou 2:0 po setech 6:4 a 6:3. Ještě lepší výkon předvedla Petra Kvitová, která v druhé polovině zápasu s Jelenou Jankovičovou jasně dominovala a taktéž nedovolila Srbsku jediný set. Vyhrála po setech 6:4 a 6:1. Český tým je tak jedno vítězství od obhajoby Fed Cupu. V neděli sledujte od 10:30 další zápasy fedcupového finále na ČT sport a našem webu.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Tým kapitána Petra Pály vede nad Srbkami 2:0 na zápasy a Kvitová může finále rozhodnout v úvodním nedělním utkání výhrou nad Ivanovičovou. Po nich je v plánu duel Šafářové s Jankovičovou, pro závěrečnou čtyřhru mají Češky připraven pár Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková. Soupeřky nahlásily Bojanu Jovanovskou a Aleksandru Kruničovou, ale nejspíše složení změní.

"Snažila jsem se odevzdat to nejlepší a vyšlo to opravdu skvěle. Musím ale přiznat, že jsem sama překvapena, jak to šlo lehce," řekla Kvitová po hladkém vítězství. "Víc jsem si nemohl přát, obě vyhrály ve dvou setech, ale ještě není konec. Vedeme, ale musíme se připravit na neděli. Je třeba mít respekt, protože ještě není konec," řekl Pála.

Hned první game úvodního zápasu začal pro českou tenistku slibně. Při podání Srbky Šafářová prohrávala už 0:40, nakonec ale soupeřce málem sebrala podání. Jestřábí oko při podání ale nakonec přiřklo první bod Srbce. Co se Šafářové nepovedlo v první hře, si vynahradila při dalším podání soupeřky a ukradla její bod. V následující hře jí sice Ivanovičová podobně oplatila, poté ale srbská jednička začala chybovat a odevzdala soupeřce své další podání.

Šafářové už k vítězství v prvním setu stačilo pohlídat si své servisy. Těžila především z četných chyb nekoncetrované Srbky, která několikrát projevila balkánský temperament. Jen v prvním setu chybovala pětkrát, Šafářová naopak využila slabší bekhend soupeřky a v první sadě navázala na výborný výkon z nedávné exhibice proti Marii Šarapovové.

Druhý set načala Šafářová opět brejkbolem a viditelně rozhozená Ivanovičová dlouho nevěděla, jak na hru Češky reagovat. Sice dokázala v jednom z klíčových gamů, trvajícím téměř 10 minut, vybojovat snížení na 3:4, Šafářová ale dokázala v závěru zápasu opět sebrat podání Srbky. "Je to neskutečný pocit, hrát před plnou halou, fanoušci mě hnali za výhrou. Začala jsem trochu nervózně, ale postupně jsem se zlepšovala," řekla Šáfářová.

Lucie Šafářová:

"Po loňských dvou prohrách ve finále jsem tady chtěla moc vyhrát a teď se cítím úžasně. Nervozitu jsem rychle setřásla, mohla jsem se držet své taktiky, postupem času víc riskovat, chodit do toho a vycházelo mi to. Od druhého setu jsem měla převahu a větší herní pohodu a věřím, že vyhrajeme."

Na výkon Kvitové se čekalo s obavami, protože česká jednička léčila v týdnu před finále zánět nosohltanu. Na kurtu ale potvrdila pověst bojovnice, podle očekávání riskovala a snažila se hrát na vítězné míče. Ty ale přinášely i chyby.

Jankovičová na druhé straně výborně bránila a jako první vzala i s pomocí dvojchyby Kvitové Češce podání. Od stavu 2:4 ale domácí tenistka rozjela úchvatné představení - dávala tvrdé míče i z těžkých pozic, dobře podávala, dokázala si dojít pro vítězný volej na síť a zápas otočila. Vyhrála devět gamů v řadě a Jankovičovou doslova převálcovala.

Spokojená Petra Kvitová po zisku druhého bodu pro ČR
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš
Je nám líto, video expirovalo.
Fed Cup 2012
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články