Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky Fed Cup obhájily, rozhodla suverénní Šafářová

Praha - České tenistky obhájily stříbrný pohár pro vítězky Fed Cupu. Srbsko porazily 3:1 na zápasy a po roce se radují z triumfu v elitní ženské soutěži. Petra Kvitová svůj zápas v souboji jedniček s Anou Ivanovičovou sice prohrála, ale rozhodující třetí bod přidala suverénním způsobem Lucie Šafářová. Z kurtu vyprovodila Jelenu Jankovičovou po hladké výhře dvakrát 6:1.

Český fedcupový tým 2012
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Lucie Šafářová do utkání vlétla a po dvorci se skvěle pohybovala. Hned v prvním gamu vzala Jankovičové podání a přesnou hrou získala vedení 2:0. Jankovičová byla nekompromisním stylem Češky zaskočena a prohrála druhý servis v řadě – 3:0. Komplikace přišla ve čtvrtém gamu. Šafářová odvracela dva brejkboly, ale výhodu podání neztratila. Vedení dokázala zanedlouho navýšit na 5:1, když předvedla precizní údery na síti i po lajnových čarách. Šafářová nakonec hladce a rychle získala první set po výsledku 6:1 po proměnění jediného setbolu.

Druhé dějství začalo až po ošetření srbské srdcařky Jankovičové, jež zabalená do ručníku ulehla vedle lavičky. S pomocí fyzioterapeuta srbského týmu docílila zdržení začátku setu. Ale ani to nepomohlo. Šafářová výborně mixovala druhy svých podání a její koncert pokračoval. Její fazonu dokonal slajzovaný bekhend ve čtvrté hře, kterým si zajistila brejkbol. Ten zamítla Srbka esem, ale další už neodvrátila a prohrávala 1:3. Čistou hrou Šafářová získala i další gam – 4:1. Demolice pokračovala a Šafářová ukončila vítězné tažení za triumfem ve Fed Cupu výsledkem 6:1, 6:1.

Šafářová po zápase:

"Je to nepopsatelně úžasný pocit, protože to je doma. Atmosféra je tady nádherná. Hrála jsem naprosto neuvěřitelně. Byl to ten den, kdy tam člověku padne, na co sáhne. Moc jsem chtěla vyhrát a jsem šťastná."

Následovalo tradiční vítězné kolečko, do kterého se zapojil celý tým včetně lékaře Pavla Koláře. Tenistky si vzaly dvě vlajky a za ovací nadšeného publika si vychutnaly vítězné kolečko kolem dvorce. Své taneční umění poté předvedly hrdinka víkendu Šafářová s deblistkou Hlaváčkovou.

Finále si užila i bývalá hráčka Jana Novotná. Členka vítězného fedcupového týmu z roku 1988 se několikrát objevila v záběru kamery a za velkých ovací si dokonce zatančila. V tu chvíli se současné reprezentantky na okamžik odebraly do útrob haly, aby se vzápětí vrátily na vítězný ceremoniál pro trofej. Fanoušci v O2 areně nejprve ocenili srbské soupeřky a pak už kapitán Pála převzal pohár pro letošní šampionky. "Chtěl bych poděkovat každému, kdo tady dnes byl a fandil nám. Hrozně jste nám pomohli," vzkázal divákům přímo na dvorci Pála. 

Lvice Kvitová podlehla únavě

Kvitová začala souboj s Ivanovičovou agresivně a výměny se snažila ukončovat tvrdými údery do obou rohů dvorce. V páté hře však nabídla Srbce dva brejkboly, které neodvrátila, a prohrávala 2:3. V dalším gamu Ivanovičová brejk potvrdila a na podání šla Kvitová. Svůj servis udržela a v častých výletech na síť v dalším průběhu překvapivě dobře zahrávala voleje i bekhendové returny, ale Ivanovičovou podrželo Jestřábí oko a dobrá hra od základní čáry. V přetahované o osmou hru uspěla a získala vedení 5:3.

V poslední hře prvího setu ztratila česká jednička podruhé servis, i když Ivanovičová se při jednom z doběhů na síť dotkla nohou její spodní části a pomohla Kvitové ke shodě. Poslední hra prvního dějství trvala poměrně dlouho. Bývalá světová jednička využila až sedmý setbol a ovládla první set výsledkem 6:3.

Už to vypadlo na hladký průběh druhého setu. Ivanovičová znovu prorazila podání své soupeřky a ujala se rychlého vedení 4:1 a poté 5:2. Jenomže přišel zvrat. Neuvěřitelně přesné forhendy rodačky z Fulneku vymazaly srbskou hráčku z vůdčí role a rázem bylo srovnáno na 5:5. Ivanovičová však koncentraci neztratila a koncovku druhého setu zvládla. Za stavu 5:6 si Kvitová počtvrté v duelu prohrála podání a po jedenácti vítězných dvouhrách okusila ve Fed Cupu hořkost porážky. Srbka třetí mečbol proměnila a vyhrála 7:5.

Kvitová po zápase s Ivanovičovou:

"Necítila jsem se na kurtu nejlépe. Věřila jsem, že mě to vybudí, ale nebyla jsem ve své kůži. Chyběla mi energie."

Výsledky finále:

ČESKO - SRBSKO 3:1

Sobota: Šafářová - Ivanovičová 6:4, 6:3 Kvitová - Jankovičová 6:4, 6:1.

Neděle: Kvitová - Ivanovičová 3:6, 5:7 Šafářová - Jankovičová 6:1, 6:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články