Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češky bojují o postup do finále Fed Cupu

Brno - České tenistky bojují o postup do finále Fed Cupu s USA. Úvodní dvouhru v brněnské hale Rondo odehrají Petra Kvitová a Bethanie Matteková-Sandsová. Ke druhé dvouhře nastoupí Iveta Benešová proti Alexe Glatchové. Američanky nepřijely do moravské metropole v nejsilnější sestavě se sestrami Williamsovými, proto jsou Češky mírnými favoritkami. Pokud české tenistky postoupí, zahrají si finále Fed Cupu poprvé od rozpadu federace. Československo soutěž vyhrálo pětkrát, naposledy před 21 lety. Od té doby tenistky ve finále nebyly. Sobotní dvouhry můžete sledovat na programu ČT4 Sport od 13:20.

Asi největší potíže měl kapitán Pála s nominací Petry Kvitové. Rozhodl o ní až po pátečním dopoledním tréninku, asi hodinu a půl před losem. "Konzultoval jsem její stav s lékaři a Petra je schopná hrát. Uvidíme, jak to dopadne," řekl. "Ona doteď vždy zahajovala dobře a doufám, že to bude i dál."

Když v neděli přišla Kvitová na sraz o berlích, jen málokdo věřil, že by mohla o šest dnů později hrát. Ale stalo se. "Kotník se dal strašně rychle do pořádku. Všechny terapie to uspíšily, aby to bylo OK, a myslím, že jsem stoprocentně připravena nastoupit," řekla devatenáctiletá hráčka po dnešním losu v Brně. Ani ona sama v neděli nečekala, že by mohla být schopna hrát. "Je to dobrá práce doktorů. Jsem jim vděčná a doufám, že se to povede."

Je nám líto, video expirovalo.
Před fedcupovým utkáním ČR - USA

O kotník 48. hráčky světa, která si zranění přivodila minulý čtvrtek o lavičku při kondičním tréninku, se starali lékař výpravy Vlastimil Voráček a fyzioterapeut Pavel Kováč, který v minulosti pečoval několik let o světovou jedničku Rogera Federera.

Kvitová je zvyklá začínat

Ani sama Kvitová si nepřipouští, že by během utkání mohly nastat jakékoli komplikace. "Věřím, že všechno bude v pořádku," uvedla. Nohu bude mít zatejpovanou a nechce na ni vůbec myslet. "Chvilku mi trvalo, než jsem odbourala určitý psychický blok, ale už se nebudu zamýšlet nad tím, jestli se rozběhnu, nebo ne. Hlavní je tenis," řekla hráčka.

Letošní vítězka turnaje z Hobartu, kde ve finále porazila krajanku Ivetu Benešovou, doufá, že naváže na svoji úspěšnou sérii. Ve Fed Cupu bude potřetí za sebou hrát první dvouhru a předchozí dvě úspěšně zvládla. "Stalo se určitým nepsaným pravidlem, že začínám, a doufám, že to tady taky dobře skončí," pronesla hráčka z Fulneku.

Češky své soupeřky neznají

S Mattekovou-Sandsovou, při neúčasti sester Williamsových, jedničkou Američanek, se Kvitová dosud nikdy nestřetla. Ani ji neviděla hrát. "Neznám ji herně ani lidsky. Musím se domluvit s trenérem," plánovala. Soupeřky nezná ani Iveta Benešová. "Kapitán a trenéři nám poradí," shodly se hráčky před zápasy s Mattekovou a devatenáctiletou Glatchovou, pro které bude duel v Česku prvním fedcupovým zápasem kariéry. "A pak doufám, že se těmi pokyny budu na kurtu řídit," vtipkovala Benešová.   

Americký fedcupový tým
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články