Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Česko-španělský souboj o salátovou mísu začíná

Barcelona – Na stadionu Sant Jordi v srdci katalánské metropole se ve čtyři hodiny odpoledne rozpoutá lítá tenisová bitva. Začíná finále Davis Cupu mezi Španělskem a Českem. První se na kurtech objeví Tomáš Berdych se světovou dvojkou Rafaelem Nadalem. Po nich nastoupí česká jednička Radek Štěpánek a David Ferrer, který si zahraje místo Fernanda Verdaska. V případě úspěchu by jedna z nejslavnějších sportovních trofejí světa putovala do Česka poprvé po 29 letech. Berdych se Štěpánkem by triumfem navázali na tehdejší československý tým, který díky Ivanu Lendlovi a Tomáši Šmídovi Davis Cup vyhrál v Praze v roce 1980. Přímé přenosy odvysílá ČT2 a zpravodajský web ČT24.

"Minimem je pro nás po prvním dnu stav 1:1, abychom pak vyhráli čtyřhru a dostali Španěly pod tlak," uvažoval český kapitán Jaroslav Navrátil o ideálním průběhu. "Přijeli jsme se sem rvát o tři body, budu zase bojovat jako lev," vyhlásil v týdnu Štěpánek.

Až půjde tenista Tomáš Berdych v pátek ve čtyři hodiny na kurt, bude o svém soupeři vědět jednu věc: Rafael Nadal ztratil auru neporazitelnosti. Navíc druhému hráči světa chybí dřívější síla zakončovat výměny, čehož zkusí Berdych v první dvouhře finále Davisova poháru využít.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Marka Svačiny

Tomáš Berdych:

0"Nadal se v posledních zápasech jenom bránil. V tom je rozdíl od předchozích let, kdy dokázal rovněž zatlačit a ukončit balon. To nahrává mojí hře."

Čtyřiadvacetiletý Berdych dokázal v minulosti Nadala třikrát porazit, jenomže naposledy to dokázal před třemi lety. Další čtyři zápasy prohrál a nezískal ani set. Jako například letos v Cincinnati. Šanci by ale měl mít. Nadalovi se nevydařila druhá půlka sezony. Po vyřazení na Roland Garros měl zdravotní problémy. Kvůli nim mimo jiné zhubl. "Svalové hmoty má daleko méně," všiml si další český hráč Radek Štěpánek.

Do zápasu s Nadalem nastoupí Berdych s jasnou taktikou. Zpočátku soupeře otestuje, bude hrát trpělivěji. "Dlouhé výměny ale nemůže připustit. Musí to hrát kratší a jít do toho razantněji," podotkl kapitán Jaroslav Navrátil. Agresivní styl chce Berdych spustit postupem času. "Vydám se i k síti, když prohodí, ať prohodí, ale bude pod tlakem a třeba udělá chybu jako bonus," plánoval Berdych.

Štěpánek: Tohle už se nemusí opakovat

S raketou vyvedenou v trikolóře, ještě s jedním překvapením v oblečení, ale především s ohromnou touhou uspět nastoupí na kurt Radek Štěpánek. "Tohle už se nemusí opakovat," řekl český tenista. Karvinský rodák plánuje, že bude dnes v hale už při utkání Tomáše Berdycha s druhým hráčem světa Rafaelem Nadalem. "Abych byl připravený, kdyby se náhodou něco stalo," uvedl.

Radek Štěpánek:

0"Je mi jedno, proti komu hraji. Jsem připravený na praváka (Ferrer) i leváka (Verdasco) a cílem je urvat tři body. Jsem připravený být na kurtu dlouho. Je to náš poslední zápas. Je mi jedno, jestli tam budu deset, nebo dvanáct hodin."

Kapitán domácích Albert Costa si je vědom síly svého týmu, ale soustavně mírnil přehnaný optimismus. "Máme před českými hráči respekt. Berdych a Štěpánek jsou silní hráči a čeká nás velice těžký zápas," řekl Costa, který se jako hráč radoval z vítězství v Davis Cupu v roce 2000. Shodou okolností se tehdy hrálo právě v Barceloně.

Španělé hrají doma, na oblíbeném povrchu, s podporou tisíců fanoušků

Španělé jsou papírovými favority podle žebříčku a v jejich prospěch hovoří i fakt, že je požene za výhrou šestnáct tisíc fanoušků a hraje se na jejich oblíbené antuce. Doma Španělsko v Davis Cupu vyhrálo sedmnáctkrát za sebou. "Každá série ale musí jednou skončit, tak proč by to nemohlo být zrovna teď?" věřil Berdych v možnou výhru. Nadal si chce ve finále Davisova poháru spravit náladu na závěr ne příliš vydařeného roku. Do Barcelony přijel po třech prohrách na Turnaji mistrů v Londýně. "Nebyl jsem tam stoprocentní, ale doufám, že tady to bude lepší a pomůžu obhájit mísu," řekl Nadal.

Domácí tenisty požene za výhrou hlučné obecenstvo. V hale bude atmosféra podobná fotbalu. "Španělé jsou hluční, přijdou se sem vyřvat," řekl fyzioterapeut českého týmu Michal Novotný, který žije 20 let ve Španělsku. "Španělsko je sportovní zemí, takže věřím, že to bude v mezích fair play a všichni si to užijeme," podotkl Štěpánek.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články