Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České tenistky se v semifinále představí v Belgii

Antverpy (Belgie) - České tenistky se v semifinále Fed Cupu utkají s Belgií. Ta v Antverpách porazila USA 4:1, když jí nedostižné vedení 3:0 zajistila ve třetí dvouhře Kim Clijstersová. Belgičanky vykročily za postupem přes loňské finalistky už v sobotních dvouhrách. Yanina Wickmayerová porazila Bethanii Mattekovou-Sandsovou 6:1, 7:6 a druhý bod přidala Clijstersová po vítězství 6:0, 6:4 nad Melanií Oudinovou. Postupovou třetí výhru zajistila vítězka Australian Open a druhá hráčka světa v dnešním duelu s Mattekovou-Sandsovou po výhře 6:7, 6:2 a 6:1. Wickmayerová pak zvýšila po výhře 6:2, 6:0 nad Oudinovou na 4:0 a v závěrečné čtyřhře zmírnily porážku Američanek Liezel Huberová s Vaniou Kingovou.

Americký tým si tak po loňské finálové prohře s Itálií připsal druhou porážku za sebou, což se mu stalo poprvé v historii týmové soutěže, kterou sedmnáctkrát vyhrál.

V semifinále budou mít výhodu domácího prostředí Belgičanky, nejspíše by se 16. a 17. dubna mělo hrát v Charleroi. V jediném dosavadním vzájemném duelu v roce 1989 Belgie prohrála s tehdejším československým výběrem v prvním kole v Tokiu všechny tři zápasy.

V semifinále si zahrají i obhájkyně titulu

Do semifinále bez potíží prošly také šampionky posledních dvou ročníků Fed Cupu Italky, které potvrdily roli favoritek po vítězství 4:1 nad domácí Austrálií. Rozhodující bod pro ně získala ve čtvrté dvouhře Flavia Pennettaová, která porazila Jarmilu Grothovou hladce 6:3 a 6:2. Italky narazí v semifinále na lepšího z utkání Rusko - Francie, v němž vede hostující tým v Moskvě po třetí dvouhře 2:1.

Slovenská rodačka Grothová překvapila v sobotu v úvodním utkání výhrou nad vítězkou Roland Garros Franceskou Schiavoneovou, která však dnes předchozí zaváhání napravila. V repríze loňského finále pařížského grandslamu udolala Samanthu Stosurovou za dvě hodiny a 44 minut 7:6, 3:6, 7:5 a poslala Itálii do vedení 2:1.

Zápas pak rozhodla Pennettaová, která získala vítězný bod také v listopadovém finále s USA. Italky narazí v semifinále na Rusky, které v Moskvě otočily nepříznivý vývoj zápasu s Francií z 0:2 na 3:2. O postupu domácího týmu rozhodly ve čtyřhře Anastasia Pavljučenkovová se Světlanou Kuzněcovovou, které porazily 7:6 a 6:0 dvojici Alizé Cornetová, Julie Coinová.

Poražené týmy čeká baráž o udržení ve Světové skupině I s vítězi dnešních duelů Světové skupiny II. O postup mezi elitu budou bojovat Španělsko, Německo, Srbsko a Ukrajina.

Utkání prvního kola tenisového Fed Cupu:

Austrálie - Itálie 1:4

Stosurová - Schiavoneová 6:7 (1:7), 6:3, 5:7,

Grothová - Pennettaová 3:6, 2:6,

Rodionovová, Stubbsová - Erraniová, Vinciová 6:2, 6:7 (1:7), 4:6.

Belgie - USA 4:1

Clijstersová - Matteková-Sandsová 6:7 (10:12),6:2, 6:1,

Wickmayerová - Oudinová 6:2, 6:0,

Flipkensová, Mestachová - Huberová, Kingová 3:6, 5:7.

Rusko - Francie 3:2

Pavljučenkovová - Cornetová 3:6, 6:3, 6:2,

Kuzněcovová - Razzanová 6:4, 6:4,

Pavljučenkovová, Kuzněcovová - Coinová, Cornetová 7:6 (7:4), 6:0.

Jarmila Grothová
zdroj: AP autor: Chris Crerar
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články