Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

České tenistky se v příštím ročníku Fed Cupu představí v Německu

Kóbe (Japonsko) - České tenistky se v prvním kole příštího ročníku Fed Cupu utkají se silným Německem, soupeř bude mít výhodu domácího prostředí. Rozhodl o tom dnešní los v japonském Kóbe. Hrát se bude 4. a 5. února. V celkové bilanci s Německem mají české a československé tenistky jasně navrch v poměru 5:1, prohrály pouze v roce 1987.

Soupeř má hned dvě hráčky v elitní světové dvacítce. Žebříčkovou jedničkou německého týmu je jedenáctá hráčka aktuálního pořadí WTA Andrea Petkovicová, dvojkou pak světová šestnáctka Julia Görgesová. V týmu navíc figuruje i semifinalistka letošního Wimbledonu talentovaná Sabine Lisická.

Nehrající kapitán Petr Pála považuje Němky za možná nejtěžšího protivníka, kterého mohl los Češkám ze čtyř variant přisoudit. V úvahu připadaly ještě Srbsko, Ukrajina a venku Španělsko. "Určitě je to jeden ze dvou nejtěžších soupeřů. Vzhledem k vyrovnanosti německého týmu a formě, v jaké momentálně jejich hráčky hrají, je to možná ten nejsilnější soupeř," řekl.

Pála vidí šance padesát na padesát

Zatímco Němky mají v elitní světové třicítce trojí zastoupení, z Češek v ní figuruje pouze wimbledonská vítězka Petra Kvitová. Ta má proti německým hráčkám aktivní bilanci pouze s Petkovicovou, kterou z pěti vzájemných duelů třikrát porazila. S Lisickou i s Görgesovou na okruhu WTA oba zápasy prohrála. Přestože týmová jednička má nejraději rychlé povrchy, Pála nečeká, že by soupeř přichystal na český celek antuku. "Muselo by to být v hale, to asi ne. Spíš si myslím, že se bude hrát na tvrdém povrchu," dodal. 

V německém táboře vzbudil los značný ohlas. Především Petkovicová dodnes nerada vzpomíná na loňský duel, ve kterém byla poprvé týmovou jedničkou a prohrála obě dvouhry. "Pro Andreu to byl hořký okamžik, ale také signál pro průlom v kariéře, neboť se hodně poučila," řekla německá kapitánka Barbara Rittnerová: "Česko je určitě nejtěžší los, který jsme mohli mít, ale skvělé je, že hrajeme doma. Toužíme po odplatě."  

Svěřenkyně kapitána Petra Pály, které v letošním roce postoupily do listopadového finále proti Rusku, se s Němkami naposledy utkaly loni v prvním kole Světové skupiny. V Brně zvítězily po boji těsně 3:2, když o svém triumfu rozhodly až v závěrečné čtyřhře.

Los 1. kola Světové skupiny: Německo - Česká republika, Rusko - Španělsko, Belgie - Srbsko, Itálie - Ukrajina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články