Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

České tenistky nepostoupily do finále Fed Cupu

Brno – České tenistky nepotvrdily roli mírných favoritek fedcupového semifinálového utkání Světové skupiny I a s týmem Spojených států amerických prohrály 2:3. Rozhodla závěrečná čtyřhřa, v níž Květa Peschkeová s Ivetou Benešovou vedly již 6:2 a 5:2 a měly mečbol, Američanky však otočily nejprve druhý set, který skončil 7:6 pro Huberovou a Mattekovou-Sandsovou a následně zvítězily hladce 6:1 v závěrečné sadě. V předchozích dvouhrách se střídavě dařilo oběma stranám. V sobotu vyhrála Petra Kvitová nad Bethanií Mattekovou-Sandsovou a prohrála Iveta Benešová s Glatchovou. V neděli zvítězila Lucie Šafářová nad Mattekovou-Sandsovou, ale americké naděje podržela Glatchová, která přehrála Kvitovou.

Američanky vyhrály semifinále Fed Cupu
zdroj: ČTK autor: Igor Šefr

Do prvního nedělního zápasu měly nastoupit jedničky obou týmů – Iveta Benešová a Bethanie Matteková-Sandsová. Benešová však po sobotní porážce s Glatchovou hovořila o psychických problémech a oznámila, že opustí fedcupový tým. Na kurtu se neobjevila a místo ní se Američance postavila Lucie Šafářová. Již podruhé naskočila do rozjetého zápasu až v neděli a znovu dokázala porazit papírově nejsilnější hráčku soupeřek. Nad Mattekovou-Sandsovou zvítězila 6:3 a 6:1.

Když se v sobotu úspěšná Petra Kvitová následně postavila Alexe Glatchové, zdálo se, že včerejší výhra Američanky nad Benešovou nebyla důsledkem špatné formy české jedničky, ale spíše toho, že se české tenistky nedokáží přizpůsobit jejímu stylu. "Američanka hrála velice účinný čopovaný bekhend, na což nejsou naše hráčky zvyklé," komentoval první set František Pála, bývalý fedcupový kapitán a otec současného šéfa týmu Petra Pály. Úvodní sadu Kvitová ztratila poměrem 2:6. Druhý set vyzněl ještě jasněji, česká hráčka prohrála 1:6.

Před čtyřhrou se přesto očekávalo, že český tým do finále Fed Cupu poprvé od roku 1988 postoupí. České hráčky ve čtvrté i v osmé hře vzaly Mattekové-Sandsové podání. Navíc se v první sadě příliš nedařilo ani světové deblové jedničce Huberové, která zkazila i nahraný volej.

Podobně pokračoval i druhý set, v němž české duo Květa Peschkeová-Iveta Benešová vedlo 5:2. Následně ale domácí nevyužily mečbol, return Peschkeové skončil v autu. Američanky Bethanie Matteková-Sandsová a Lizel Huberová potom rychle srovnaly na 5:5. Set rozhodla zkrácená hra, ve které si slabší chvilku vybraly obě české hráčky a tie-break ztratily poměrem 2:7. Závěrečná sada již jednoznačně patřila Spojeným státům, jejichž tenistky ho ovládly poměrem 6:1.

Ve finále se Američanky utkají s italskými tenistkami. Ty na domácí půdě porazily Rusky a stejně jako loni budou hrát o zlato.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články