Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi vedou v Davis Cupu nad Rumunskem 2:0

Bukurešť – České tenisty už dělí jen jedna výhra od udržení ve Světové skupině Davisova poháru. Tomáš Berdych porazil Victora Crivoie 6:3, 6:3 a 7:6, i když zápas dohrával v křečích. Spolu s předchozím třísetovým triumfem Radka Štěpánka nad Adrianem Ungurem tak poslal Čechy v Rumunsku do vedení 2:0 na zápasy.

Ilustrační foto

Třetí bod mohou svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila přidat v Bukurešti v sobotní čtyřhře, do které jsou nahlášeni Lukáš Rosol s Janem Hájkem. Hrát by ale měli Štěpánek s Berdychem, pokud ten bude zdravotně v pořádku a křeče v nohách nebudou vážnější. Rumuni nominovali pár Horia Tecau, Marius Copil.

"Sám se nepřestávám divit, co se se mnou na kurtu dělo. Je to poprvé v životě, co mám křeče. Nikdy jsem je neměl ani po třech čtyřech hodinách a teď už po dvou v obou stehnech zepředu i zezadu," řekl Berdych v České televizi. Proto byl hodně rád, že zápas zvládl ve třech setech, nemusel hrát dál a vyžádat si ošetření. "Ještě tady být pět minut, tak to mohlo být drama, ale nezablil bych to a snažil se bojovat, protože by mi chyběl stále jeden set a jemu dva. Bylo to těžké dohrát," doplnil Berdych.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko vede po prvním dnu 2:0

Krátce po utkání nedokázal Berdych odpovědět na otázku, zda bude v sobotu schopen nastoupit po boku Štěpánka do čtyřhry. "Já jsme tohle ještě nezažil a nevím, co to se mnou udělá, jak se budu cítit. Čtyřhra je něco jiného, ale budu čekat do posledního možného okamžiku a rozhodneme se, jak se budu cítit, " řekl.

Zatímco Štěpánka s Ungurem dělilo na žebříčku sto míst, devátý hráč světa Berdych je v pořadí ATP o dvě stě míst výše než Crivoi a začátek tomu odpovídal. Český tenista ztratil v prvních dvou gamech jen dva míče a vedl 3:0. Do konce sady si oba hráči už podání udrželi a Berdych soupeři nepovolil ani jeden brejkbol.

Loňský finalista Wimbledonu Berdych den před 26. narozeninami získal jako první brejk i v druhé sadě. Houževnatý Crivoi s ním ale držel ve výměnách krok, příliš nechyboval, a tak ho k nim musela česká jednička donutit nebo si body uhrávat třeba podáním rychlým skoro 220 km/h. V šesté hře to byl Berdych, kdo přišel o servis na 3:3, vzápětí si čistou hrou vzal náskok zpět a přidal i další dva gamy.

Rozjetý Berdych hrál dál trpělivěji i razantněji a šňůru gamů v řadě protáhl na šest, což znamenalo v třetí sadě vedení 3:0. Podobně jako o set dřív ale nechal dobře hrajícího Crivoie vyrovnat. V koncovce odvrátil Berdych za stavu 4:4 brejkbol.

Závěr sady poznamenaly křeče českého hráče. Držel se za levé stehno a později kulhal i na pravou nohu. Přesto měl za stavu 6:5 při Rumunově podání čtyři mečboly, ale ani jeden nevyužil a hrál se tie-break. V tom Berdych ztrácel 2:3, ale pak díky returnu a chybám Crivoie uhrál čtyři míče v řadě. Berdych nakonec proměnil šestý mečbol a kapitán Navrátil si na lavičce oddechl, že se nehrál čtvrtý set. Zápas Berdycha s Crivoiem trval dvě hodiny a 35 minut.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články