Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Češi postoupili a mohou se chystat na čtvrtfinále s Japonskem

Ostrava - Český daviscupový tým porazil Nizozemsko 3:2 poté, co rozhodující bod získal Tomáš Berdych ve dvouhře s Thiemem De Bakkerem po setech 6:1, 6:4 a 6:3. V pátém zápasu hraném už jen na dvě sady pak Lukáš Rosol nestačil na Igora Sijslinga dvakrát 3:6. Ve čtvrtfinále čeští tenisté narazí na Japonsko, které se do Davisova poháru probojovalo vůbec poprvé.

Tomáš Berdych s Jaroslavem Navrátilem
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Berdych se podílel na všech třech bodech v duelu proti Nizozemcům - v prvním utkání smetl Igora Sijslinga a s Radkem Štěpánkem posléze vydřeli výhru i ve čtyřhře. Do úvodní dvouhry poslal nizozemský kapitán Jan Siemerink na Berdycha místo unaveného Haaseho až 139. hráče světa De Bakkera. Ten sice loni na antuce v Bastadu českou jedničku porazil, ale v ČEZ Areně mu světová sedmička nedala šanci.

Cestu ke své daviscupové výhře začal Berdych rázně. Za čtvrt hodiny vedl v prvním setu 5:0 a vyhrál dvacet z 22 výměn. "On nastoupil vlažný, nedal míč dvakrát přes síť. Já se snažil jen vracet balony, což stačilo," řekl Berdych. "Byl jsem na něj nachystaný a taky to tak vypadalo. Jsem rád, že jsem to dobře zvládl," uvedl. Další dva sety už neměly tak jasný průběh, ale Berdych měl vývoj pod kontrolou. Jen v závěru třetí sady lehce zaváhal a přišel o servis. Vzápětí vzal De Bakkerovi podání a po hodině a tři čtvrtě zápas ukončil.

Otázkou je, zda Berdych pojede do Japonska, neboť vážně uvažuje o tom, že dá na čas přednost individuální kariéře. "Teď si chci užít vítězství, a co bude dál, to teprve uvidíme," řekl Berdych. "Důležitá je výhra, protože první kolo je po úspěšných dvou letech těžké. Hráli jsme doma, chtěli se předvést co nejlépe a vyhnout se zářijové baráži, což se nám povedlo. Je to ten nejlepší možný start daviscupové sezony," dodal.

Rosol prohrál v pátém zápase dvakrát 3:6 se Sijslingem

Už za rozhodnutého stavu pak prohrál Lukáš Rosol se Sijslingem dvakrát 3:6. "Hrál jsem po delší době Davis Cup a chvilku mi trvalo, než jsem setřásl nervozitu. Předtím jsem dva dny seděl a moje hra nebyla úplně dobrá," řekl Rosol.

Otázkou je, zda Berdych pojede do Japonska, neboť vážně uvažuje o tom, že po úspěšných letech v daviscupovém týmu dá na čas přednost individuální kariéře. "Teď si chci užít vítězství a co bude dál, to teprve uvidíme," řekl Berdych.

Jaroslav Navrátil:

"Byl to velice těžký zápas. První dva dny byly napínavé a čtyřhra byla klíčem k vítězství. Nad všemi vyčníval Tomáš Berdych, protože za tři dny tady předvedl skvělý tenis a byl o třídu lepší než ostatní hráči." 

Japonsko bude hrát čtvrtfinále Davisova poháru poprvé v historii. Tým okolo osmnáctého hráče světa Keie Nišikoriho využil v 1. kole příznivých okolností a v Tokiu porazil oslabenou Kanadu, které chyběl zraněný Milos Raonic. "Přál jsem si trošku Japonsko. Nišikori je skvělý hráč, ale druhý je Soeda a přes druhý sled se dá přejít. Šance jsou větší než v Kanadě," řekl Rosol.

S Japonskem mají Češi vyrovnanou bilanci 1:1, ale oba zápasy hrané v Praze se uskutečnily před druhou světovou válkou. V roce 1930 vyhráli Japonci, o pět let později zvítězili Josef Caska, Roderich Menzel, který má z českých hráčů historicky nejvíce vítězství v daviscupových dvouhrách (40), a Ferenc Maršálek.

ČR - Nizozemsko 3:2

Berdych - De Bakker 6:1, 6:4, 6:3, Rosol - Sijsling 3:6, 3:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články