Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi jsou v semifinále Davis Cupu, nad Chile vedou 3:0

Coquimbo (Chile) - Čeští tenisté postoupili podruhé za sebou do semifinále Davisova poháru. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila si účast mezi elitní čtyřkou zajistili dnes výhrou ve čtyřhře, v níž Lukáš Dlouhý a Jan Hájek porazili v Coquimbu Jorge Aguilara a Nicolase Massua 7:6, 6:3, 3:6 a 6:3. Češi vedou nad Chile 3:0 a nedělní dvouhry na výhře nic nezmění. Češi by mohli v září hrát semifinále stejně jako loni s Chorvatskem. Blíže k postupu ale zatím má Srbsko, které vede ve Splitu 2:1 a v případě výhry Novaka Djokoviče a spol. by se hrálo na půdě soupeře. Přímý přenos nedělních dvouher odvysílá od 16:00 program ČT4 a server SportŽivě.cz.

Vítězství tenistů v Chile je o to cennější, že v týmu poprvé od roku 2003 nebyl ani jeden z dvojice Tomáše Berdych, Radek Štěpánek. Oba před cestou do Coquimba zastavilo zranění. Hájek, který nahradil ve čtyřhře nemocného Františka Čermáka, není klasickým deblistou, a proto téměř nechodil na síť. Na té se snažil úřadovat šestý hráč žebříčku čtyřhry ATP Dlouhý, ale vůbec mu nešel servis - v první sadě udělal osm dvojchyb a třikrát o něj přišel.

Ani podání Chilanů naštěstí nebylo vůbec pevné, dvakrát ho ztratil Massu a jednou Aguilar, a proto rozhodl první set tie-break. Český pár držel nad vodou jistý Hájek, který proměnil setbol esem. Křeč na podání opustila Dlouhého, který je v daviscupovém týmu sice už dlouho, ale hrál teprve první čtyřhru od roku 2007, na začátku druhé sady.

To českému páru ulehčilo a mohl se soustředit na zisk podání domácích, což vyšlo v osmé hře přes podání Aguilara. Dlouhý s Hájkem k brejku využili špatného odhadu Massua na síti. Skvěle podávající Hájek následně sadu ukončil jako tu první - esem.

Rozjetý Hájek se na začátku třetí sady blýskl i na síti, ale brejk při podání Massua to nepřineslo. Hra se následně vyrovnala a čekalo se na brejk. Nejdříve odvrátil brejkbol Aguilar a v osmé hře prohrál servis Dlouhý, a proto Češi ztratili v Chile vůbec poprvé set.

Ve čtvrtém setu se vrátila aktivita na české rakety. Dlouhý se ubránil při svém servisu ze stavu 15:40 a ke konci zazářil. Povedl se mu šestý game, při kterém se zasloužil o brejk a vedení českého páru 4:2. Důležité bylo, že si Dlouhý pak i udržel podání. Zápas o dvě hry později po třech hodinách uzavřel nejlepší hráč na kurtu Hájek.

Po proměněném mečbolu si lehl Hájek radostí na záda na antuku. Pak si tenisté s kapitánem a celým realizačním týmem zazpívali ještě na dvorci český vítězný chorál: "My tu mísu stejně vyhrajem!" Čeští tenisté získali dvoubodové vedení v pátečních dvouhrách. Ivo Minář nejdříve nečekaně hladce zdolal Massua 6:0, 6:2, 6:3 a Hájek si s Capdevillem poradil ještě rychleji 6:0, 6:2 a 6:1. V neděli program uzavřou závěrečné dvouhry, k těm by měli nastoupit Hájek s Massuem a Minář s Paulem Capdevillem.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články