Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Černá, černější a vůbec nejčernější. Laver Cup se odehraje na unikátním kurtu

Zelená, modrá nebo cihlová barva k tenisovým kurtům patří dlouhodobě. I proto se organizátoři premiérového ročníku Laver Cupu rozhodli, že přijdou s něčím unikátním a neobvyklým. V pražské O2 areně se tak tenisté představí na tmavě černém dvorci, který by měl být středně rychlý. Přenosy z Laver Cupu odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Kurt pro Laver Cup v Praze
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Připravili jsme nejčernější kurt, jaký kdy byl," řekl výkonný ředitel soutěže Steve Zacks. "Když jsme poprvé slyšeli o barvě, říkali jsme si, jestli to tak skutečně dopadne, a výsledek je nádherný," uvedl ředitel pražské O2 areny Robert Schaffer.

Laver Cup, akce založená jako pocta legendárnímu Rodu Laverovi, se uskuteční od pátku do neděle. Za tým Evropy, vedený kapitánem Björnem Borgem, nastoupí Švýcar Roger Federer, Španěl Rafael Nadal či Tomáš Berdych. Lodivod světového týmu John McEnroe má v sestavě mimo jiné Argentince Juana Martína del Potra.

Černá barva dvorce se dvakrát testovala v Austrálii a jednou v Německu, aby pořadatelé měli jistotu, že na něm lze hrát pod světly. "Testovali to profesionální tenisté a také jsme pozvali televizní produkce, abychom se ujistili, že to bude vypadat perfektně v televizi. A výsledek vidíte," ukázal Zacks.

Pro hráče má být jednou z výhod černé barvy, že budou dobře vidět bílé lajny. "Nejsem profesionální tenista, ale slyšel jsem to a líbí se jim to," uvedl Zacks.

Černý kurt je nejspíš unikátní. Tenis zná nejčastěji cihlově oranžovou barvu díky antuce, zelenou trávu a betonové dvorce bývají nejčastěji do modra. V Madridu neuspěli s experimentem modré antuky, v Charlestonu mají antuku zelenou.

Před deseti lety sehráli Nadal s Federerem exhibici na jednom z nejzvláštnějších kurtů. Ve španělské Palmě tvořila jednu polovinu antuka a druhou tráva.

Kapitán bude sedět stejně jako při Davis Cupu a Fed Cupu u dvorce a každý tým má za ním vytvořenou vlastní lóži. "Všichni hráči tam budou moci být a povzbuzovat. Uvidíte nejen skvělé kapitány, jak sedí na kurtu, ale i spoluhráče," řekl Zacks.

Pro fanoušky jsou připravené tribuny, které jsou blíže kurtu než kdykoli předtím v O2 areně na tenis. "Celková kapacita je bez několika málo míst sedmnáct tisíc, což je unikátní, nikdy jsme takovou na tenis neměli," řekl Schaffer.

Stále je možné koupit vstupenky, a kdo se do haly nedostane, může přijít do fanzóny, do které je vstup zdarma. V té mohou diváci pozorovat přípravu hráčů na proskleném tréninkovém kurtu nebo sledovat zápasy na velkoplošné obrazovce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články