Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bude mít československý Pohár přátelství pokračování? Kaderka s Mackem jsou pro

Ivo Kaderka a Tibor Macko, prezidenti tenisových svazů Česka a Slovenska, se shodli na tom, že by Pohár přátelství mohl mít pokračování. Při předávání trofeje v Praze oznámili, že by na letošní souboj chtěli v budoucnu navázat.

Jiří Veselý
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Češi v Praze, Říčanech a Bratislavě v utkáních napříč generacemi porazili o víkendu Slovensko 8:2. V deseti zápasech kategorií do 14, 16, 18, 23 let a také daviscupových a fedcupových týmů se odehrálo 92 jednotlivých střetnutí. Zasáhli do nich například Jiří Veselý či finalistka Roland Garros Markéta Vondroušová.

"Byla to nesmírně vydařená akce. Nepamatuji, že by se v takovém rozsahu utkaly dva státy," řekl Macko Kaderkovi po předání poháru. "Byl to unikát s mimořádnou atmosférou a jedinečným přínosem pro hráče," konstatoval český tenisový šéf.

Letošní přátelské utkání vzniklo díky pauze na mezinárodní scéně zapříčiněné pandemií koronaviru. V budoucnu by se mohlo opakovat i během klasické sezony. "Věřím, že to v nějaké formě vyjde," pokračoval Macko. "Bylo to úžasné a byla by škoda, aby to bylo jen jednou. A už ne jako východisko z nouze," přitakal Kaderka.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko a Slovensko chtějí v tenisovém Poháru přátelství pokračovat

Je však otázkou, zda se v běžné sezoně turnajů na okruzích ATP a WTA podaří dát dohromady profesionály, ale pro juniorské kategorie by se termín najít mohl. "Je to čerstvé, ale pro mladé je to výborná mezinárodní zkušenost," upozornil Kaderka.

A nemuselo by zůstat jen u nastupující generace. Zapojit by se mohli i bývalí úspěšní hráči obou zemí, už letos projevila zájem například Daniela Hantuchová. "Byla by to jedna z možností, jak to okořenit," dodal slovenský generální sekretář Igor Moška.

Tenisová spolupráce Česka a Slovenska je i po rozdělení federace velmi úzká. Mimo jiné se obě strany společně zasadily o kvalifikační kolo v novém formátu Davisova poháru a vyměňují si divoké karty na juniorské turnaje, akce ITF a challengery.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články