Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bouzková je královnou Prague Open, nervózní Potapovové nedala šanci

Čtvrtfinalistka nedávného Wimbledonu Marie Bouzková opanovala Prague Open a poprvé v kariéře získala titul na okruhu WTA. Po sobotním vítězství nad sedmnáctiletou krajankou Lindou Noskovou deklasovala ve finále chybující Anastasii Potapovovou z Ruska 6:0 a 6:3. Nasazenou sedmičku porazila po 71 minutách, ve Stromovce neztratila během týdne ani jeden set.

Čtyřiadvacetiletá Bouzková si hýčká premiérový titul při čtvrté finálové účasti. Navázala na úspěšné vystoupení ve Wimbledonu, kde postoupila do čtvrtfinále, a celkem vyhrála devátý z deseti z posledních zápasů. O tři roky mladší Potapovovou zdolala i ve druhém vzájemném střetnutí. Ruska ztratila ve finále sedm z osmi servisů.

"Chci poděkovat všem, co jste mi přišli v posledních dnech fandit. Ani nedokážu popsat, jakou mám teď radost. Je neuvěřitelné, že se mi podařilo vyhrát první titul doma, a nemohu být šťastnější. Splnil se mi sen a hrozně si to užívám," řekla na kurtu Bouzková.

"Je to má první vítězná řeč, takže se omlouvám, jestli není úplně nejlepší. Gratuluji také Anastasii a přeji jí všechno nejlepší v další kariéře," doplnila.

Rodačka z Prahy a 66. hráčka světa se stala pátou domácí šampionkou pražského turnaje od jeho zařazení na okruh WTA. Jako první uspěla ve Stromovce v roce 2015 Karolína Plíšková. O rok později triumfovala Lucie Šafářová, po ní v roce 2018 Petra Kvitová a loni Barbora Krejčíková. 

"Marie, tohle byl pro tebe skvělý týden. Jsem ráda za tvůj první titul, kterého jsi dosáhla. Navíc v domácím prostředí. Je to velmi sladké a přeji ti to," prohlásila Potapovová, jež neúspěšně útočila na druhý titul v sezoně.

"Kanár" a první titul 

Bouzková měla famózní vstup do utkání a díky třem prolomeným servisům se dostala do vedení 5:0. Potapovová několikrát reklamovala nezahlášený aut, během přestávky schovala hlavu do ručníku, ale hrozbu "kanára" po 27 minutách neodvrátila. Ruska ztratila set vůbec poprvé na turnaji.

Před druhou sadou opustila rodačka ze Saratova na několik minut kurt, ani to jí ovšem nepomohlo. Stále se trápila na podání a ztratila prvních šest míčků. Poté co 59. tenistka světa ztratila i šesté podání za sebou, prohrávala 2:3. Bouzková následně brejk potvrdila a dotáhla finále k životnímu vítězství. Na lavičce ho s ní později oslavil i její mladší bratr.

Potapovová si nakonec spravila chuť ve čtyřhře - s Janou Sizikovovou porazily ve finále krajanky Angelinu Gabujevovou a Anastasii Zacharovovou 6:3, 6:4.

Tenisový turnaj žen Livesport Prague Open:

Dvouhra - finále:
Bouzková (8-ČR) - Potapovová (7-Rus.) 6:0, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Potapovová, Sizikovová (4-Rus.) - Gabujevová, Zacharovová (Rus.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články