Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Berdychův trenér: Zápas proti Murraymu bude pro mě trochu divný

Melbourne – Andyho Murrayho dlouhé roky trénoval a patří k jeho nejbližším přátelům. Tentokrát však bude Daniel Vallverdu stát na druhé straně barikády. Venezuelský kouč totiž vede Tomáše Berdycha, jenž právě na Murrayho narazí v semifinále Australian Open. "Bude to trošku divné, ale nic strašného," prozradil. Textový on-line přenos z utkání sledujte ve čtvrtek od 9:30 na našem webu.

Daniel Vallverdu
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Andyho považuju za jednoho ze svých nejlepších přátel a vždycky budu na jeho straně. S výjimkou, kdy proti němu povedu jiného hráče," řekl osmadvacetiletý Vallverdu na začátku letošního Australian Open. V Melbourne už vede Berdycha, s kterým se domluvil na spolupráci koncem prosince.

"Budu šťastný, když Tomáš vyhraje, a zarmoucený, když prohraje, ale zároveň rád, že je Andy ve finále," ukázal Vallverdu svoji rozpolcenost. Cestou do Austrálie prý předpověděl, že se Berdych a Murray střetnou v semifinále.

S Murraym se venezuelský rodák Vallverdu potkal jako nadějný hráč v akademii Sánchez-Casal ve Španělsku. Pak šel studovat do Ameriky a před šesti lety přijal nabídku Murrayho trénovat. S Britem prožil skvělé období a byl s ním i v době, kdy Murray za pomoci Ivana Lendla vyhrál olympiádu a dva grandslamy.

Jenomže loni se jejich cesty rozešly a nyní bude Vallverdu takticky připravovat Berdycha právě na Murrayho. "Bude to trošku divné, ale nic strašného," řekl Vallverdu. S Murraym se potkali po delší době hned na začátku turnaje, objali se a pozdravili. "Jsme si blízcí a budeme přáteli do konce života, proto bude zvláštní stát proti němu. Andy už si tím prošel a já se s tím vyrovnám. Nakonec, je to jen tenis," dodal.

Za Murrayho úspěchy podle Vallverdua stojí odhodlanost skotského rodáka. "Profesionalismus a houževnatost," přidal Vallverdu. "Byl jsem nesmírně vděčný, že jsem od něj dostal příležitost a že mi plně věřil. Dosáhli jsme spolu úžasných věcí, prošli si těžkými časy, ale převážně to šlo dobře," řekl Vallverdu.

Nejúspěšnější období přišlo s Lendlem. Pod vedením české legendy vyhrál Murray v Londýně 2012 olympiádu, pak US Open a nakonec i Wimbledon. "Z mého pohledu byl nejkrásnější olympijský titul a přebírání zlata," řekl Vallverdu. "Byl to důležitý okamžik v Andyho kariéře, kterým se dostal přes poslední překážku. Začal si věřit, že může vyhrávat velké turnaje, a pak přišlo US Open a Wimbledon."

Tomáš Berdych
zdroj: AP autor: Yohei Osada

Hodně se Vallverdu naučil od Murrayho bývalých koučů. Zkušenosti sbíral od Australana Darrena Cahilla, Španěla Alexe Corretji a především od Lendla. "Ivan byl skvělý rádce na kurtu i mimo něj. On je výrazná osobnost," řekl Vallverdu.

Nyní je Vallverdu s Berdychem. Dvojnásobný vítěz Davis Cupu si ho jen chválí a doufá, že mu pomůže konečně získat vytoužený grandslamový titul. "Má velkou šanci to dokázat. Tomáš je skvělý, talentovaný a pracovitý," řekl Vallverdu.

Přiblížit se velkému triumfu může Berdych po čtvrtečním utkání s Murraym. A to i za pomoci Vallverdua, pokud mu pomůže najít správnou taktiku. "Znám Andyho od patnácti let, viděl jsem ho hrát snad milionkrát, takže to může být výhoda. Ale kdo zná tenis, tak ví, že se oba dobře znají. Tenis není záhadná věda," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články