Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdychův nástupce je v nedohlednu. Český mužský tenis se ocitl v krizi

Český mužský tenis měl v každé dekádě hráče v elitní desítce žebříčku ATP. Jana Kodeše, Ivana Lendla, Petra Kordu, Jiřího Nováka nebo Tomáše Berdycha, ten se v absolutní světové elitě držel nepřetržitě šest let a tři měsíce. Kvůli zraněním se ale postupně propadl až na padesáté deváté místo, tak nízko česká jednička nikdy nebyla. A nástupce dvaatřicetiletého Berdycha je přitom v nedohlednu.

Jiří Veselý
zdroj: Reuters autor: TOBY MELVILLE

"Malá krize českého mužského tenisu určitě je, ale těch talentů, myslím, šest až osm máme, ale bude to chtít trpělivost. Samozřejmě všichni se to nenaučí na úrovni Berdycha a Štěpánka, ti se těžko nahradí," uvědomuje si kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil.

V centru českého tenisu v Prostějově klesá počet nových dětí, navíc talentovaní hráči často nezvládnou přechod mezi juniorským a mužským tenisem.

Je nám líto, video expirovalo.
Český mužský tenis je v krizi a hledá z ní cestu ven

"Oni se hlavně soustředí furt na nějaké juniorské turnaje a když je pak v těch osmnácti letech vyplivnou do světa dospělých, je tam úplná nula. Já bych určitě doporučoval hrát ty dospělé turnaje co nejdřív," je přesvědčen bývalý tenista Bohdan Ulihrach.

Na trpělivost naléhá další bývalý hráč Jiří Novák, majitel sedmi titulů na okruhu ATP. "Já bych tomu nechal trochu čas a máme tam spoustu slušných juniorů a uvidíme, jestli se z nich potom někdo dostane do té stovky dál," říká.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články