Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Berdycha vyzve ve čtvrtfinále Djokovič, v semifinále je Williamsová i Rybáriková

Londýn – Soupeřem Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále Wimbledonu bude Novak Djokovič. Srbský hráč v dohrávaném osmifinále porazil Francouze Adriana Mannarina 6:2, 7:6 a 6:4. Některé ženy už mají čtvrtfinálové duely za sebou. Mezi nejlepší čtyři postoupila podruhé v kariéře Garbiňe Muguruzaová ze Španělska, když vyřadila Rusku Světlanu Kuzněcovovou 6:3, 6:4. Uspěla i Venus Williamsová po triumfu 6:3 a 7:5 nad Lotyškou Jelenou Ostapenkovou a také Magdaléna Rybáriková, která zdolala Coco Vandewegheovou.

Slavící Novak Djokovič
zdroj: REUTERS autor: Matthew Childs

Djokovič se v dohrávce osmifinále příliš nezdržel

Utkání druhého nasazeného Djokoviče s Mannarinem se nestihlo odehrát v pondělí, kdy se kvůli předchozím dlouhým zápasům na kurt vůbec nedostali.

"Celý den jsme čekali, bylo to náročné, ale tak to je. Jsem rád, že se hrálo na centru a mohlo se hrát bez ohledu na počasí. Mám to za sebou a budu se soustředit na další zápas," řekl Djokovič, který má ve svém trenérském týmu Američana Andreho Agassiho, vítěze Wimbledonu z roku 1992.

K organizátorům byl ale hodně kritický. Nechápal, proč ho s Mannarinem v pondělí večer nepřesunuli na centrkurt, který už byl večer volný. "Bylo to špatné rozhodnutí. Poslední zápas na centru skončil do sedmi hodin. Jsou tam světla i střecha, do jedenácti jsme mohli hrát. Rozhodčí byli strašně nerozhodní," zlobil se.

S Mannarinem měli hrát na jedničce po zápase Rafaela Nadala s Gillesem Müllerem. Jejich bitva se však natáhla na téměř pět hodin a skončila až v půl deváté místního času. "Bylo nám řečeno, že je to (nepřeložení zápasu) z bezpečnostních důvodů. To byla jediná výmluva," dodal rozladěný Djokovič.

Po osmi slunečných dnech se nad Londýnem zatáhlo a zapršelo. Proto byla střecha nad centrkurtem zatažena. Djokovič začal dobře, ale už po třech gemech a vedení 3:0 si vzal čas na ošetření a po diskusi s lékařem dostal prášky. "Je to věc, co se mi vrací, ale je důležité, že s tím můžu hrát," řekl Djokovič po zápase.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič přehrál Mannarina a ve čtvrtfinále se střetne s Berdychem

Během utkání se občas tvářil, že mu není nejlépe a něco ho trápí, ale první set zvládl bez problémů. Ve druhém přišel o náskok a set získal v tie-breaku. K zisku třetí sady, ve které si nechal ošetřovat pravé rameno, mu stačil jeden brejk.

Djokovič zatím neztratil v turnaji set. V úvodním kole mu po první sadě vzdal Slovák Martin Kližan a ve druhém si snadno poradil s Adamem Pavláskem. Ve čtvrtfinále Wimbledonu je již podeváté v kariéře.

"Cítím se tu dobře a mám motivaci dojít co nejdále. Je to jeden z mých neoblíbenějších turnajů," řekl Djokovič, který před Wimbledonem vyhrál turnaj v Eastbourne.

Venus je společně s Muguruzaovou v semifinále Wimbledonu

Venus Williamsová si v 37 letech zahraje už podesáté wimbledonské semifinále. Pětinásobná vítězka turnaje a letos i jeho nejstarší účastnice zvládla souboj generací a o 17 let mladší Jelenu Ostapenkovou porazila 6:3, 7:5. Americká tenistka na londýnské trávě minimálně zopakuje loňský výsledek a bude bojovat o finále, v němž byla naposledy v roce 2009.

O rok dříve starší ze sester Williamsových vyřadila senzační šampionku letošního Roland Garros a mladou Lotyšku předčila zejména díky výbornému servisu. Dala osm es a jediný prohraný servis v šestém gemu druhého setu si vzala zpátky v samém závěru. Čistou hrou pak čtvrtfinále i svůj jubilejní 100. zápas ve Wimbledonu uzavřela.

Williamsová v dalším kole narazí na domácí Johannu Kontaovou, jež vyřadila po setech 6:7, 7:6, 6:4 Rumunku Simonu Halepovou a připravila ji o šanci stát se novou světovou jedničkou. Tou bude po Wimbledonu dosud třetí Karolína Plíšková, žebříček povede jako první Češka v historii.

Je nám líto, video expirovalo.
Venus Williamsová je na Wimbledonu ve čtvrtfinále, porazila Ostapenkovou

V semifinále je také Španělka Garbiňe Muguruzaová, a to podruhé v kariéře. Den po výhře nad nasazenou jedničkou Němkou Angelique Kerberovou vyřadila Rusku Světlanu Kuzněcovovou po setech 6:3, 6:4. Na londýnské trávě byla Muguruzaová předloni ve finále, z grandslamů už má titul z loňského Roland Garros na antuce.

Třiadvacetiletá Španělka v pondělí přehrála Kerberovou ve třech setech a rozhodla o tom, že Němka přijde o první místo ve světovém žebříčku. Dnes si bez ztráty servisu a už počtvrté v řadě poradila s Kuzněcovovou.

Rybáriková stále sní svůj sen, přešla i přes Vandewegheovou

O finále bude Muguruzaová hrát se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou, která dotáhla senzační cestu Wimbledonem už do semifinále. Nenasazená hráčka, které patří ve světovém žebříčku až 87. místo, se dostala poprvé na grandslamu do elitní čtyřky a na londýnské trávě zaznamenala pro Slovensko historický úspěch.

Rybárikové dodalo sebevědomí vítězství ve druhém kole nad Karolínou Plíškovou a v semifinále si může ještě více vylepšit své maximum na grandslamech. Při dosavadních 35 účastech nebyla dále než ve třetím kole. Nad Američankou Coco Vandewegheovou vyhrála dvakrát 6:3.

Rybáriková loni prodělala dvě operace a byla až v páté stovce žebříčku. Nyní má jisté 33. místo. "Nemůžu tomu uvěřit," žasla rodačka z Piešťan, jež po výhře nad Vandewegheovou chodila po kurtu nevěřícně s hlavou v dlaních. Na nejslavnějším tenisovém turnaji napodobila Miloslava Mečíře, který jako dosud jediný Slovák byl mezi nejlepší čtveřicí v roce 1988. V semifinále ženské dvouhry je Rybáriková nejníže postavenou hráčkou od roku 2008.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně:

Muži: Dvouhra - 4. kolo: Djokovič (2-Srb.) - Mannarino (Fr.) 6:2, 7:6 (7:5), 6:4.

Ženy: Dvouhra - čtvrtfinále: Muguruzaová (14-Šp.) - Kuzněcovová (7-Rus.) 6:3, 6:4, V. Williamsová (10-USA) - Ostapenková (13-Lot.) 6:3, 7:5, Kontaová (6-Brit.) - Halepová (2-Rum.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:5), Rybáriková (SR) - Vandewegheová (24-USA) 6:3, 6:3.

Smíšená čtyřhra - 3. kolo: J. Murray, Hingisová (1-Brit./Švýc.) - Jebavý, Hradecká (16-ČR) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články