Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdycha trápí rameno, na čtvrtfinále Davis Cupu do Kazachstánu nepoletí

Praha - Tomáš Berdych nepojede s obhájci titulu příští týden na čtvrtfinále Davisova poháru do Kazachstánu. Šestý hráč světa se kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi omluvil kvůli bolesti v ramenu. Český tenista se tak rozhodl po turnaji série Masters v Miami, kde skončil ve čtvrtfinále. 

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK / AP autor: Wilfredo Lee

Tenisté hrají v Astaně od příštího pátku do neděle. V týmu tak zůstávají Lukáš Rosol, Jan Hájek, Ivo Minář a Radek Štěpánek, který naposledy hrál na Australian Open a není zcela fit po lednové operaci krční páteře.

Berdych prohrál v Miami ve čtvrtečním čtvrtfinále s Francouzem Richardem Gasquetem a po utkání si stěžoval na únavu. "Noční zápas byl poslední kapkou. Ráno jsem se probudil a bolelo mě rameno tak, že bylo jasné, že za týden v Kazachstánu nemůžu hrát," uvedl Berdych na facebooku českého týmu.

Naposledy v týmu chyběl ve čtvrtfinále Davis Cupu v roce 2010 v Chile. Tehdy dokázali Hájek s Minářem nečekaně zvítězit a posunout tenisty do semifinále. V týmu bude Berdych chybět od roku 2003, kdy měl premiéru, teprve podruhé.

Kapitán Navrátil jeho rozhodnutí plně chápal a respektoval. "Za národní tým odehrál 41 zápasů, naposledy velmi vyčerpávající zápas ve Švýcarsku. Nyní je prvořadé, aby se dal zdravotně do pořádku.

Kapitán Jaroslav Navrátil o Berdychově rozhodnutí:

S ramenem měl Berdych naposledy problém v roce 2011, kdy skrečoval semifinále turnaje v Cincinnati a odstoupil ve 3. kole z US Open. Tehdy ale měl před Davis Cupem více času a zápas baráže v Rumunsku stihl.

Volno s rehabilitací plánoval Berdych na čtrnáct dnů. "To využiji k intenzivní léčbě i odpočinku, protože uplynulých sedm týdnů bylo extrémních. Průměr vychází jeden zápas na jeden a půl dne," řekl tenista.

Berdych mluvil s kapitánem Navrátilem i se Štěpánkem. "S týmem budu v intenzivním spojení, budu jim držet palce. Věřím, že to zvládnou a že na semifinále, které vybojují, budu fit," řekl Berdych.

S Kazachstánem tenisté nečekaně prohráli předloni v Ostravě, tehdy ale chyběl Štěpánek. Čtvrtfinálový soupeř nemá v sestavě hráče z elitní stovky žebříčku. Berdych spolu se Štěpánkem loni získali pro Česko poprvé slavnou 'salátovou mísu' a napodobili tak Lendla a spol., kteří soutěž vyhráli v roce 1980.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články