Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Berdycha nezastavil ani Gasquet

Melbourne - Český tenista Tomáš Berdych postoupil do osmifinále grandslamového Australian Open. Šestý nasazený dnes ve 3. kole porazil Francouze Richarda Gasqueta ve třech setech 6:2, 7:6 a 6:2. Jeho příštím soupeřem bude Španěl Fernando Verdasco, devátý nasazený, se kterým má pozitivní bilanci 6:4. S turnajem se rozloučila Barbora Záhlavová-Strýcová po hladké prohře s Číňankou Li Na 2:6 a 1:6. 

Pětadvacetiletý Berdych postoupil do osmifinále v Melbourne již počtvrté v kariéře, stejně se mu dařilo rovněž v letech 2007, 2008 a 2009, ale dále nikdy neprošel. Dvakrát ho v cestě do čtvrtfinále zastavil švýcarský fenomén Roger Federer.

Do zápasu s Gasquetem nevstoupil Berdych dobře a hned si prohrál podání. Rychle se však oklepal a brzy získal nad Gasquetem převahu ve výměnách i na výsledkové tabuli. Nejvyrovnanější druhý set získal český hráč v tie-breaku 7:3. "Kdyby hrál jako v prvním setu, tak by to pro něj nejspíš dopadlo podobně," řekl Berdych. "Ten tie-break byl určitě zlomový," dodal.

Tomáš Berdych:

"Dobré je, že se v této fázi turnaje vyhnu Rafovi (Nadalovi) a Rogerovi (Federerovi). Je těžké říct, že to je s jinými jednodušší, ale když vezmete ta dvě jména, tak je. Ale teď už bude každý zápas těžký."

"I když jsem prohrál hned první podání, tak jsem cítil, že přesto zápas zvládnu," řekl Berdych na tiskové konferenci po utkání. "Pak už jsem mu nedal šanci, aby mě dostal pod tlak. V tom větru to nebylo jednoduché a musel jsem hrát trpělivě a opatrně a čekat na své šance, které jsem dokázal využít," pochvaloval si pětadvacetiletý hráč. Berdych si v utkání pomohl 39 vítěznými údery a udělal pouze 17 nevynucených chyb. Zápas netrval ani dvě a půl hodiny. "Jsem teď v jiné pozici než dříve, ale začínám si zvykat, že se na mě chce každý vytáhnout a užívám si to," uvedl Berdych.

I Záhlavová-Strýcová si prohrála na začátku utkání servis, ale dokázala soupeřce oplatit stejnou mincí. Víckrát už ale brejk získat nedokázala a na přesnou hru soupeřky nenašla recept. "Byla určitě lepší, ale nehrála jsem zase tak špatně, jak by se podle výsledku mohlo zdát," řekla česká hráčka serveru iDnes. "Číňanka mě od začátku tlačila a v podstatě jsem se jenom bránila," uznala Záhlavová-Strýcová.

Se soutěží se rozloučila čtvrtá nasazená Američanka Venus Williamsová. Vítězka devíti grandslamových turnajů vzdala utkání s Němkou Andreou Petkovicovou již ve druhém gamu. V prvních sedmi výměnách, z nichž vyhrála jedinou, se velmi těžce pohybovala. Williamsová ve středu vydřela po třech hodinách postup přes českou hráčku Sandru Záhlavovou, v závěru prvního setu si však natáhla bederní a zádové svaly.

První nasazená Caroline Wozniacká do dalšího kola nepustila Slovenku Dominiku Cibulkovou a porazila ji 6:4, 6:3. Dál jde i Federer, který na rozdíl od pětisetového dramatu s Francouzem Gillesem Simonem tentokrát nedal šanci Xavieru Malissemu z Belgie a povolil mu pouze sedm her.

Heninovou trápil loket, Troického břicho

Ze hry venku už je jedenáctá nasazená Belgičanka Justine Heninová. Vítězka turnaje z roku 2004 a loňská finalistka podlehla Rusce Světlaně Kuzněcovové 4:6 a 6:7. Bývalá světová jednička Heninová nehrála několik měsíců kvůli zraněnému loktu a stále není v původní formě. "Věděla jsem, že nebudu moci hrát na sto procent, ale to není výmluva, prostě jsem se rozhodla jít na kurt. Poslední tři dny byly pro můj loket velmi těžké," uvedla. V souboji dvou grandslamových vítězek čeká Kuzněcovovou v osmifinále Italka Francesca Schiavoneová.

Usnadněný postup měl Srb Novak Djokovič. Jeho kolega z vítězného daviscupového týmu Viktor Troicki zápas po první sadě kvůli poranění břišních svalů vzdal. "Nikdo nechce vyhrát tímto způsobem. Věděl jsem už před zápasem, že má nějaké problémy s břichem. Je to ale třetí kolo grandslamu a chtěl do toho dát sto procent. Bohužel nemohl," doplnil šampion z roku 2008.

Hernych a tři tenistky hrají v sobotu o postup do osmifinále

Rod Laver Arena: Šafářová (31-ČR) - Zvonarevová (2-Rus.), Garcia-Lopez (32-Šp.) - Murray (5-Brit.), Cornetová (Fr.) - Clijstersová (3-Belg.), 9:00, Stosurová (5-Austr.) - Kvitová (25-ČR), Nadal (1-Šp.) - Tomic (Austr.).

Hisense Arena: Söderling (4-Švéd.) - Hernych (ČR), Pavljučenková (16-Rus.) - Benešová (ČR), Pennettaová (22-It.) - Peerová (10-Izr.), Melzer (11-Rak.) - Baghdatis (21-Kypr).

Arena Margaret Courtové: Halepová (Rum.) - A. Radwaňská (12-Pol.), Dolgopolov (Ukr.) - Tsonga (13-Fr.), Isner (20-USA) - Čilič (15-Chorv.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články