Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Berdych zdolal Janowicze a v Rotterdamu si zahraje o postup do finále

Rotterdam – Podruhé v kariéře si Tomáš Berdych na turnaji v Rotterdamu zahraje semifinále. Třetí nasazený český tenista porazil Poláka Jerzyho Janowicze 6:7, 6:2, 6:4 a o postup do finále se utká s Lotyšem Ernestsem Gulbisem.

Stejně jako v posledním vzájemném zápase vloni v Madridu Berdych úvodní set ztratil v tie-breaku, ale pak zápas opanoval. V prvním setu měl přitom český tenista poté, co dotáhl ztrátu 3:5, čtyři setboly, žádný ale nevyužil. Ve druhé sadě sebral Janowiczovi v páté hře servis a od té doby získal na kurtu jistotu. Soupeř naopak ztratil klid a i ve třetím vzájemném zápase prohrál.

"Byl to těžký zápas," řekl osmadvacetiletý Berdych na oficiálním webu turnaje. "Hlavně psychicky to bylo náročné. Každý den je to jiné, po dvou hladkých výhrách proti mně stál těžký soupeř. Pomohly mi zkušenosti," dodal sedmý hráč světa. 

Berdych nastřílel v zápase celkem 14 es, jen o dvě méně než Janowicz, Polák ale dal deset dvojchyb oproti jedné Berdychově. Český daviscupový reprezentant navíc udělal jen patnáct nevynucených chyb, soupeř více než jednou tolik.

Při osmém startu v Rotterdamu vyrovnal Berdych svůj dosud nejlepší výkon na zdejším turnaji z roku 2012. Semifinálovou účastí vyrovnal i letošní maximum, mezi čtyřmi nejlepšími byl i na Australian Open.

O finále bude Berdych v sobotu bojovat s Gulbisem, který ve čtvrtfinále porazil 6:3, 6:4 Juana Martína del Potra. Favorizovaný Argentinec, jenž si v průběhu zápasu nechal ošetřovat zápěstí, prohrál poprvé po 25 zápasech utkání v roli nasazené jedničky.

S pětadvacetiletým Gulbisem se Berdych střetne pošesté v kariéře. Má s ním pozitivní bilanci 3:2 a vyhrál také poslední vzájemný duel loni v Marseille.

Dvouhra - čtvrtfinále:

Berdych (3-ČR) - Janowicz (Pol.) 6:7 (9:11), 6:2, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články