Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Berdych zatím neztratil ani set a je potřetí v řadě ve čtvrtfinále

Melbourne - Český tenista Tomáš Berdych si potřetí za sebou zahraje čtvrtfinále grandslamového Australian Open. Pátý nasazený hráč v Melbourne porazil ve čtvrtém kole Jihoafričana Kevina Andersona 6:3, 6:2 a 7:6. O premiérové semifinále na Australian Open bude hrát Berdych s obhájcem titulu a světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska, který udolal Švýcara Stanislase Wawrinku ve více než pět hodin trvajícím zápase 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10.

Tomáš Berdych
zdroj: Isifa/EPA

"Jsem tady potřetí ve čtvrtfinále a doufám, že bude platit do třetice všeho dobrého, že to vyjde," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu. Věří, že případně dokáže přejít i přes Djokoviče. "Novak je šampion, skvělý hráč, ale jak jsem řekl, nechci končit stejně jako v posledních dvou letech. Budu bojovat, abych to změnil," řekl Berdych.

V utkání s 31. hráčem světa Andersonem měl Berdych pod kontrolou úvodní dvě sady. V každé z nich vzal soupeři dvakrát servis, sám o podání přišel jednou a především hrál spolehlivě. V první sadě měl jen čtyři nevynucené chyby.

I ve třetím dějství získal Berdych rychle brejk, ale Anderson začal hrát riskantněji a dokázal srovnat. Za stavu 4:5 český tenista odvrátil vítězným forhendem setbol. O výhře nakonec rozhodl v dramatické zkrácené hře, ve které Jihoafričan skvěle podával. Berdych odvrátil další čtyři setboly a využil svůj pátý mečbol, při kterém muselo jestřábí oko potvrdit aut z Andersonovy rakety. "Tie-break byl velice vyrovnaný a já byl ten šťastnější," řekl Berdych po utkání trvajícím dvě hodiny a čtyřicet minut.

Tomáš Berdych v zápse s Kevinem Andersonem
zdroj: Isifa/EPA

Čtvrtfinále je začátek

Sedmadvacetiletý Berdych ve čtyřech zápasech v Melbourne neztratil ani set, a hraje tak své nejlepší Australian Open. "Je skvělé, že jsem dokázal všechny zápasy vyhrát rychle a ušetřil jsem energii do delších bitev," pochvaloval si Berdych.

Berdych se s každým zápasem v Melbourne cítí psychicky lépe a postupem do čtvrtfinále pro něj turnaj začíná. "Nechci říct, že je první týden taková povinnost, ale teď teprve turnaj začíná," řekl Berdych novinářům po osmifinálové výhře nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem. "Každý zápas se cítím lépe a lépe, zlepšuji se," dodal.

Djoković ocenil výkon Wawrinky

Djoković, který může jako první tenista v profesionální éře vyhrát Australian Open třikrát po sobě, se na postup pořádně nadřel. S patnáctým nasazeným Wawrinkou prohrával v úvodu 1:6 a 2:5, ale nakonec se po půl druhé ráno místního času mohl radovat z vítězství. "K tomuhle se opravdu těžko hledají slova. Zasloužil si zrovna tak tenhle zápas vyhrát. Ukázal své kvality, chovám k němu velký respekt. Mrzí mě, že jeden z nás musel prohrát," ocenil Djoković výkon soupeře, který ho trápil hlavně podáním a skvělou hrou od zadní čáry. "Hrál výborně, byl agresivní. Já se jen snažil držet, bojovat a dát do toho všechny síly," uvedl srbský favorit.

Novak Djoković po výhře nad Stanislasem Wawrinkou
zdroj: ČTK/AP

Wawrinka, jenž bude při absenci Rogera Federera jedničkou švýcarského týmu v prvním kole Davisova poháru proti českým obhájcům trofeje, dlouho živil naději na prolomení dlouhé série porážek s Djokovičem. "Měl spoustu šancí na vítězství. Mohlo to dopadnout všelijak. Jsem nadšený, že jdu dál," řekl Djoković.

Turnajem dál suverénně prochází Ruska Maria Šarapovová. Nasazená dvojka porazila v osmifinále Belgičanku Kirsten Flipkensovou 6:1 a 6:0 a v turnaji dosud ztratila jen pět her. "Je to jen o soustředění na zápas, ne na skóre," řekla vítězka Australian Open z roku 2008. Ve čtvrtfinále narazí na krajanku Jekatěrinu Makarovovou, která se postarala o překvapení výhrou nad pětkou Angelique Kerberovou z Německa.

Výsledky Čechů na Australian Open

Muži:

Berdych (5-ČR) - Anderson (JAR) 6:3, 6:2, 7:6 (15:13).

Čtyřhra - 3. kolo:

Dlouhý, Bracciali (ČR/It.) - Stachovskij, Južnyj (Ukr./Rus.) 7:6 (7:3), 1:6, 7:6 (7:4).

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Hradecká, Čermák (ČR) - Matteková-Sandsová, Tecau (USA/Rum.) 4:6, 7:6 (7:5), 10:8, Peschkeová, Matkowski (ČR/Pol.) - Uhlířová, Sá (ČR/Braz.) 6:3, 7:5.

Junioři:

Dvouhra - 1. kolo:

Staněk (ČR) - Wej Čchiang-čeng (Čína) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:

Staněk, Baldi (3-ČR/It.) - Ku Keon Kang, Duck Hee Lee (Korea) 6:3, 6:1.  

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo:

Siniaková (2-ČR) - Hattinghová (JAR) 3:6, 6:2, 6:4, Mertensová (8-Belg.) - Paterová (ČR) 6:0, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo

Siniaková, Ferrová (7-ČR/Fr.) - Sü Š'-lin, Fang Jing-sün (Čína) 7:6 (7:5), 6:1, Danilinová, Kuličkovová (5-Kaz./Rus.) - Paterová, Vajdová (ČR/SR) 7:6 (7:5), 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články