Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Berdych ve čtyřech setech porazil domácího bouřliváka Kyrgiose

Melbourne - Tomáš Berdych zvítězil za dvě a půl hodiny nad domácím mladíkem Nickem Kyrgiosem 6:3, 6:4, 1:6 a 6:4 a míří do osmifinále. Dalším soupeřem českého tenisty bude Roberto Bautista Agut ze Španělska. Mezi nejlepších šestnáct jde také Maria Šarapovová, s Američankou Lauren Davisovou měla ovšem plné ruce práce. Pátá nasazená Ruska však nakonec oslavila svou 600. výhru v kariéře - po více než dvou hodinách zvítězila po setech 6:1, 6:7, 6:0. To Serena Williamsová měla snazší práci, Darju Kasatkinovou porazila za 44 minut 6:1 a 6:1.

Tomáš Berdych
zdroj: Reuters

V úvodních dvou setech duelu Berdycha s Kyrgiosem rozhodl vždy jediný brejk a zdálo se, že šestý hráč světa má vše pod kontrolou. Ve třetím setu ale Kyrgios zklidnil emoce a Berdych jen těsně odvrátil kanára, když teprve za stavu 0:5 udržel podání. "Nick hrál ve třetím setu neuvěřitelně. Bylo to vždycky jen o pár míčích, ale Nick všechny důležité získal. Proto to na výsledkové tabuli vypadá na tak velký rozdíl, ale myslím, že to byl těsný set," řekl Berdych.

Ve čtvrté sadě se hra opět vyrovnala. Třicetiletý Berdych, jenž v Melbourne obhajuje semifinálovou účast z posledních dvou let, neúspěšně zaútočil v šesté hře, kdy o deset let mladší soupeř odvrátil dva brejkboly a srovnal na 3:3. V desátém gamu už ale rodák z Canberry neodolal a při druhém mečbolu usnadnil Berdychovi vítězství v prvním vzájemném duelu dvojchybou.

V duelu s nevyzpytatelným soupeřem, který hojně diskutoval se svou lóží, burcoval sám sebe, házel raketou a hádal se s rozhodčím, bylo pro Berdycha důležité udržet klid a soustředění. "Už jsem s takovými typy hrál. Snažil jsem se nedívat moc přes síť, soustředil jsem se na míček," uvedl a ocenil i férové australské publikum, které dokonce při některých excesech na Kyrgiose bučelo.

"Je to výborný hráč, který dokáže být hrozbou pro elitní hráče. Umí zahrát fakt skvěle, proto je nebezpečný. Musíte proti němu podat dobrý výkon, hrát s nasazením, což se mi povedlo," konstatoval Berdych.

Jsem zklamaný, přiznal Kyrgios

Kyrgiose připravil o šanci zopakovat loňskou účast mezi nejlepší osmičkou. "Jsem hodně zklamaný, hodně jsem se nadřel a teď mám pocit, že jsem zklamal spoustu lidí. Čekal jsem od sebe víc. Myslel jsem, že dojdu zase daleko," prohlásil Kyrgios.

Po jeho vyřazení zůstali v mužské dvouhře už jen dva Australané Bernard Tomic a John Millman, kteří se o postup do osmifinále utkají spolu. "Věděl jsem, že budu muset podat maximální výkon, abych vyhrál. Nebyl jsem favorit, ale měl jsem pocit, že bych měl vyhrát. Naložil jsem si na sebe hodně tlaku. Je to dobrá zkušenost. Vím, co příště zlepšit," uvedl Kyrgios.

Se svým dalším soupeřem, čtyřiadvacátým nasazeným Španělem Robertem Bautistou, jenž vyřadil turnajovou dvanáctku Marina Čiliče z Chorvatska, bude hrát Berdych pošesté v kariéře, vzájemnou bilanci vede 3:2.

Šarapovová nečekaně ztratila set

Pětinásobná grandslamová vítězka Šarapovová získala nad soupeřkou, která je ve světovém žebříčku o téměř 100 míst níž, úvodní set hladce za necelou půlhodinu, druhou sadu ale po 77 minutách ztratila ve zkrácené hře. Šarapovová, jež nasbírala celkem 42 nevynucených chyb, pak ve třetí sadě opět zpřesnila hru a Davisové nadělila kanára.

Bez ztráty setu jde dál i Novak Djokovič, přestože musel v duelu s Andreasem Seppim odvracet dva setboly. V úvodu zápasu přitom dramatu nic nenasvědčovalo, první hráč světa šel rychle do vedení 5:0 a set za 25 minut získal 6:1. Pak se ale Ital, jenž vloni v Melbourne ve stejné fázi zaskočil Rogera Federera, vzpamatoval a hra se vyrovnala. O osudu druhé sady rozhodly dvě dlouhé výměny v 11. hře, v níž obhájce titulu sebral Seppimu servis a vyhrál 7:5. Třetí set pak musel rozhodnout tie-break, ve kterém Djokovič od stavu 4:6 odvrátil dva setboly a sám pak první mečbol proměnil.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Brownbill

Švýcar Federer oslavil jako první hráč v historii 300. vítězství na grandslamovém turnaji, v duelu s Bulharem Grigorem Dimitrovem k němu ale potřeboval odehrát čtyři sety. Třetí nasazený, čtyřnásobný šampion z Melbourne, postoupil do osmifinále po výhře 6:4, 3:6, 6:1, 6:4.

Kvůli dešti se v Melbourne hraje jen na třech kurtech, které mají zatahovací střechu. Pořadatelé proto odložili několik plánovaných utkání ve čtyřhře, včetně tří duelů s českou účastí, na sobotu.

Výsledky turnaje Australian Open

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Berdych (6-ČR) - Kyrgios (29-Austr.) 6:3, 6:4, 1:6, 6:4, Djokovič (1-Srb.) - Seppi (28-It.) 6:1, 7:5, 7:6 (8:6), Federer (3-Švýc.) - Dimitrov (27-Bulh.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:4, Niškori (7-Jap.) - García-López (26-Šp.) 7:5, 2:6, 6:3, 6:4, Tsonga (9-Fr.) - Herbert (Fr.) 6:4, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4), Bautista (24-Šp.) - Čilič (12-Chorv.) 6:4, 7:6 (7:5), 7:5, Simon (14-Fr.) - Delbonis (Arg.) 6:3, 6:2, 6:1, Goffin (15-Belg.) - Thiem (19-Rak.) 6:1, 3:6, 7:6 (7:2), 7:5.

Čtyřhra - 2. kolo:

Bopanna, Mergea (4-Ind./Rum.) - Dlouhý, Veselý (ČR) 6:3, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:

S. Williamsová (1-USA) - Kasatkinová (Rus.) 6:1, 6:1, A. Radwaňská (4-Pol.) - Puigová (Portor.) 6:4, 6:0, Šarapovová (5-Rus.) - Davisová (USA) 6:1, 6:7 (5:7), 6:0, Suárezová (10-Šp.) - Kuličkovová (Rus.) 6:4, 2:0 skreč, Bencicová (12-Švýc.) - K. Bondarenková (Ukr.) 4:6, 6:2, 6:4, Friedsamová (Něm.) - Vinciová (13-It.) 0:6, 6:4, 6:4, Gavrilovová (Austr.) - Mladenovicová (28-Fr.) 6:4, 4:6, 11:9, Gasparjanová (Rus.) - Putincevová (Kaz.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články