Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Berdych v Číně porazil Garcíu-Lópeze a slaví titul

Šen-čen (Čína) - Tomáš Berdych se v Šen-čenu dočkal prvního letošního titulu. Nejvýše nasazený český hráč porazil ve finále, které bylo přeloženo z neděle kvůli dešti, Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze po setech 6:3 a 7:6. Na turnaji ATP Tour triumfoval Berdych pojedenácté v kariéře.

Tomáš Berdych
zdroj: AP autor: Wilfredo Lee

"Poslední tři dny byly hodně náročné, hlavně psychicky, aby člověk udržel soustředění. Já se s tím vyrovnal lépe a jsem na sebe pyšný, že jsem to dokázal, protože podmínky nebyly vůbec snadné," řekl Berdych.

Na turnaji ATP Tour triumfoval třicetiletý Berdych pojedenácté v kariéře, čímž překonal Petra Kordu (10) a je třetím nejúspěšnějším českým hráčem v historii v počtu titulů. Před ním jsou jen Karel Nováček (13) a s 94 výhrami nedostižný bývalý první hráč světa Ivan Lendl.

Vítězstvím si zároveň upevnil pátou příčku v pořadí pro Turnaj mistrů, který už mu prakticky nemůže uniknout. Prestižní finále sezony v Londýně si zahraje pošesté za sebou.

Přehled českých a čs. vítězů turnajů ATP ve dvouhře:

94 - Ivan Lendl
13 - Karel Nováček
11 - Miloslav Mečíř, Tomáš Berdych
10 - Petr Korda
9 - Tomáš Šmíd
8 - Jan Kodeš
7 - Jiří Novák
5 - Radek Štěpánek
3 - Bohdan Ulihrach, Ctislav Doseděl
2 - Jiří Hřebec, Pavel Složil, Marian Vajda, Lukáš Rosol
1 - Vladimír Zedník, Libor Pimek, Milan Šrejber, Michal Tabara, Jan Vacek, Jiří Veselý.

Ve finálovém duelu pomohl světové pětce k zisku první sady soupeř. García-López (26. v žebříčku ATP) udělal ve čtvrté hře při svém podání tři dvojchyby a nabídnutý brejkbol český hráč využil. Za stavu 5:2 v první sadě byl zápas na 40 minut kvůli dešti přerušen a po pauze Berdych sadu jistě dokončil.

Na úvod druhého setu prohrával Berdych 0:3, jelikož při brejkbolu ve druhé hře udělal dvojchybu. Rychle se ale vrátil do zápasu, srovnal na 3:3 a zvládl vypjatou koncovku. V tie-breaku vedl 5:4 a dvakrát podával, ale oba míče ztratil a smečí odvrátil setbol. Po hodině a 47 minutách pak zápas při druhém mečbolu ukončil.

Přehled vítězných turnajů ATP ve dvouhře Tomáše Berdycha:

2004 - Palermo
2005 - Paříž
2007 - Halle
2008 - Tokio
2009 - Mnichov
2011 - Peking
2012 - Montpellier, Stockholm
2014 - Rotterdam, Stockholm
2015 - Šen-čen

"Byla to velká výzva, konečně získat trofej. Byl to hodně těsný zápas, tie-break byl jako na houpačce a myslím, že rozhodly moje zkušenosti," řekl Berdych po čtvrté výhře v sedmém duelu s Garcíou-Lópezem.

Španěl, který v Šen-čenu usiloval o třetí letošní titul, může vzájemnou bilanci ještě tento týden znovu vyrovnat. Oba tenisty čeká rychlý přesun do Pekingu, kde bude Berdych plnit roli turnajové dvojky. Pokud oba v čínské metropoli zvládnou úvodní utkání, ve druhém kole se opět postaví proti sobě.

Tomáš Berdych: "Je zřejmé, že grandslamový titul zůstává jako můj hlavní cíl po zbytek kariéry. Dělám vše, co je v mých silách. Snažím se, aby každý kousek tenisové skládačky zapadnul do sebe. Snad jednoho dne tu trofej zvednu. Ale jsme v extrémně těžké éře."

Berdych získal titul znovu po roce. Naposledy uspěl loni ve Stockholmu. Letos uspěl až na čtvrtý pokus. Před Šen-čenem prohrál finále v Dauhá, v Rotterdamu a Monte Carlu. Celkovou bilanci finálových zápasů má 11:17.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články