Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Berdych v Austrálii hladce proklouzl do druhého kola

Melbourne - Tenista Tomáš Berdych splnil v prvním kole Australian Open roli favorita a italského outsidera Marka Crugnolu porazil 6:4, 6:0 a 6:2. Uspěla i Sandra Záhlavová, která v českém duelu porazila krajanku Renatu Voráčovou 6:3 a 6:1. Se soutěží už se naopak rozloučil Jan Hájek, který nestačil na Američana Andyho Roddicka a s osmým nasazeným prohrál po setech 1:6, 2:6 a 2:6. Lucie Hradecká podlehla Italce Albertě Briantiové 4:6 a 5:7. Prvním kolem neprošla ani Zuzana Ondrášková, s domácí Jelenou Dojičovou prohrála 3:6 a 2:6. Na tu ve druhém kole narazí další Češka Záhlavová-Strýcová, jež dnes porazila 6:0, 3:6 a 7:5 turnajovou sedmnáctku Aravane Rezaiovou z Francie. Postoupila i debutantka Andrea Hlaváčková.

Berdych měl s tenistou, jenž je v žebříčku o 231 míst níž, mírné potíže pouze v úvodním setu. Pětadvacetiletý Čech nechal italského účastníka kvalifikace srovnat ze stavu 4:2 na 4:4, pak však získal čtrnáct z následujících šestnácti gamů. Duel trval jen 99 minut. "Vždycky je dobré ušetřit energii na další zápas," řekl. Český hráč postoupil i k nadšení "Berdych Army", svého tradičního australského fanklubu. "Je skvělé, že tam jsou a mám takovou podporu daleko od domova. Patří k tomuhle turnaji v Melbourne a myslím, že je mám rád," usmál se Berdych.

Tomáš Berdych:

"Samozřejmě, vždycky je dobré takhle začít, mít povedený začátek bez komplikací. Je třeba se soustředit od prvního do posledního míče."

Je nám líto, video expirovalo.
David Kozohorský a Jan Jaroch ve Studiu 6

Příštím Berdychovým soupeřem bude nenasazený Němec Philipp Kohlschreiber, jenž dnes v pěti setech vyřadil krajana Tobiase Kamkeho. Berdych má s o dva roky starším Kohlschreiberem aktivní zápasovou bilanci 4:1, poslední duel v roce 2009 v Montrealu však prohrál.

Z favoritů uspěl obhájce titulu Roger Federer po hladké výhře nad Slovákem Lukášem Lackem 6:1, 6:1 a 6:3 za 84 minut. Světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska potřebovala sto minut na výhru nad Giselou Dulkovou z Argentiny 6:3 a 6:4 a Ruska Maria Šarapovová zdolala Tamarine Tanasugarnovou z Thajska 6:1, 6:3. Prvním z nečekaně vyřazených je Rus Nikolaj Davyděnko. Turnajová třiadvacítka prohrála s Němcem Florianem Mayerem 3:6, 6:4, 6:7 a 4:6.

Záhlavová v Melbourne zopakovala svůj postup do druhého kola z loňska. "Že je na druhé straně sítě krajanka, jsem nijak zvlášť nevnímala, národnost soupeře pro mě není rozhodující. S Renatou už jsme ale několik zápasů odehrály, naposledy jsem s ní prohrála v Itálii, i proto mě dnešní výhra těší," řekla serveru iDnes.cz Záhlavová, jež se ve druhém kole utká poprvé v kariéře s bývalou světovou jedničku Venus Williamsovou z USA.

Při prvním startu v hlavní soutěži dvouhry Australian Open uspěla Andrea Hlaváčková. Pětadvacetiletá plzeňská rodačka, jež loni ve Wimbledonu debutovala na grandslamovém turnaji, zdolala 7:5, 6:4 Rakušanku Patricii Mayrovou-Achleitnerovou. Ve druhém kole se utká s nasazenou osmičkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska.

Hradecká: Zápas jsem prohrála hlavou

Hradecká měla v duelu s Briantiovou v každém setu nadějnou pozici. V první sadě vedla 4:2 a ztratila ho 4:6 a ve druhém podávala za stavu 5:4, ale prohrála 5:7. "Jednoznačně jsem si zápas prohrála hlavou. Nevyužila jsem řadu důležitých míčů, k tomu přišly zbytečné chyby. Byla jsem nervózní už dva dny před zápasem, těžko říct proč," řekla Hradecká, jež stejně jako Voráčová vyřazení oplakala.

Jan Hájek si přes hladkou prohru s osmým nasazeným hráčem zápas užil, protože byl rád, že po prosincovém zranění achillovky vůbec do Melbourne odletěl a hrál. "Tohle je vlastně moje vítězství, neboť jsem si koncem minulého roku přivodil těžké zranění. A že jsem vůbec dnes mohl s Roddickem hrát, to je pro mě cennější než konečný výsledek," citoval Hájka server iDnes. S Roddickem na kurtu vydržel hodinu a čtyřicet minut. "Noha mě teď vůbec nebolí, a to je právě to moje malé vítězství," řekl Hájek.

V úterý se představí zbylých šest Čechů

Rod Laver Arena: Bammerová (Rak.) - Zvonarevová (2-Rus.), Nadal (1-Šp.) - Daniel (Braz.), Stosurová (5-Austr.) - Davisová (USA), Clijstersová (3-Belg.) - Safinová (Rus.), Hewitt (Austr.) - Nalbandian (27-Arg.).

Hisense Arena: Tomic (Austr.) - Chardy (Fr.), Jankovičová (7-Srb.) - Kudrjavcevová (Rus.), Beck (SR) - Murray (5-Brit.), Makarovová (Rus.) - Ivanovičová (19-Srb.).

Margaret Court Arena: Russell (USA) - Ebden (Austr.), Pennettaová (22-It.) - Rodionovová (Austr.), Moliková (Austr.) - Vinciová (It.), Söderling (4-Švéd.) - Starace (It.), 9:00 Petzscher (Něm.) - Tsonga (13-Fr.).

Kurt č. 2, 1. zápas: Peersová (Austr.) - Kvitová (25-ČR).

Kurt č. 7, 4. zápas: Štěpánek (ČR) - Gremelmayr (Něm.).

Kurt č. 10, 1. zápas: Medinaová (Šp.) - Benešová (ČR), 2. zápas: Istomin (Uzb.) - Hernych (ČR).

Kurt č. 13, 2. zápas: Šafářová (31-ČR) - Čang Šuaj (Čína).

Kurt č. 14, 3. zápas: Zakopalová (ČR) - Oudinová (USA).

Nikolaj Davyděnko
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články