Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych uvnitř tenisově zhasl. Hrál jsem v nejtěžší možné éře a skončil ve správný čas, řekl

Jeden z nejlepších hráčů české, potažmo československé historie skončil s tenisem, protože v něm ze sportovního hlediska vyhasla jiskra. Wimbledonský finalista Tomáš Berdych, kterého v posledních dvou letech limitovala zranění, se zároveň domnívá, že by si jeho kariéra nezasloužila balancování okolo 50. místa žebříčku ATP. Po rozhodnutí odložit raketu pocítil úlevu.

Tomáš Berdych na tiskové konferenci
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Jednoho dne jsem se vzbudil a měl zvláštní pocit. Něco mi řeklo, že to zhaslo," poklepal si na srdce.

Přesné datum si nepamatoval. "Cítil jsem v sobě, jako by něco zhaslo. Neměl jsem sebemenší motivaci se zvednout a ne jít na kurt, ale za doktory podstupovat kolečko. Tak jsem si řekl, že tohle ne. To by bylo jen trápení a zbytečnost," doplnil.

Po rozhodnutí odejít z tenisu ho zaplavila vlna klidu. "Ze dne na den jsem zjistil, že na mě nečeká stres, rutina a odříkání, které jsou s tenisovou kariérou spojené," popsal Berdych, jenž bude pravděpodobně následovat svou ženu Ester do zahraničí a časem se těší i na rodinu. "Až jednou Ester řekne, že končí s modelingem, vrhneme se na děti."

Do Česka se bývalý čtvrtý hráč světa vrátil z Londýna, kde v sobotu na Turnaji mistrů oficiálně oznámil konec sedmnáctileté profesionální kariéry. "Bylo to fakt pěkné spojení a připomenutí si nejhezčích tenisových vzpomínek," poukázal na fakt, že si Masters zahrál šestkrát a ve Wimbledonu byl v roce 2010 ve finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych se těší na cestování, při rozlučce ho dojal Federer

Právě duel o titul na trávě v All England Clubu, ve kterém nestačil na Španěla Rafaela Nadala, označil za nejsilnější okamžik. "Tenis má výhodu, že má víc cílů, ať už jsou to grandslamové turnaje, Davis Cup, postavení v žebříčku. Průřez tím vším mám dobrý, ale asi největší zážitek pro mě bude finále Wimbledonu." 

Éra velikánů

Proti jeho výraznějšímu grandslamovému úspěchu většinou stáli Švýcar Roger Federer, Španěl Rafael Nadal, Srb Novak Djokovič či Brit Andy Murray. "Beru to tak, i když to možná bude znít divně, že jsem hrál v nejtěžší možné éře v tenisové historii," prohlásil Berdych.

Zároveň cítí obrovské štěstí, že byl její součástí. "Můžu být hrdý, že jsem se v ní pohyboval a každého alespoň jednou porazil," dodal.

Radost Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka
zdroj: ČTK autor: Pavel Lebeda

K dalším vrcholům veleúspěšné kariéry patřila dvě vítězství v Davisově poháru. To první s Radkem Štěpánkem slavili v Praze přesně před sedmi lety. "V Davis Cupu hrajete pro tým, pro celou zemi a lidi jsou v hale jen pro vás. Je to více o emocích - člověk to jinak vnímá, nechci říct silněji, ale má to svoje kouzlo," konstatoval.

Věkově se rodák z Valašského Meziříčí necítí ve 34 letech na tenis starý, ale loučí se kvůli chronickým problémům vyplývajícím z vrozené vady levé kyčle. Ty se projevují bolestí zad, která ho trápila poslední dva roky. "Okolnosti mě k tomu dohnaly. Nemůžu hrát tak, aby mě to naplňovalo. Moje kariéra by si nezasloužila, abych se motal kolem padesátého šedesátého místa na světě."

Když si zapne tenis v televizi, lítost, že sám nestojí na kurtu, necítí. "Tenis sleduji jako každý jiný sport. To je pro mě jeden z nejlepších ukazatelů, že to rozhodnutí bylo správné a ve správný čas," uzavřel Berdych.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články