Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Berdych udolal Andersona a zajistil si účast na Turnaji mistrů

Paříž - Tomáš Berdych si výhrou 6:7, 6:4, 6:4 nad Jihoafričanem Kevinem Andesronem na turnaji v Paříži zajistil pátou účast na Turnaji mistrů. Náš web ze zápasu nabídl podrobnou textovou on-line reportáž.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

Pátý nasazený Berdych potřeboval dvě hodiny a 33 minut, aby porazil Andersona i ve dvanáctém vzájemném duelu. Ve třetím rozhodujícím setu přitom český tenista prohrával 1:3, ale ze zbylých šesti gamů už ztratil jen jediný.

Po využitém mečbolu se otočil ke svému realizačnímu týmu a k přítelkyni Ester v hledišti a ukázal zdvižených pět prstů na znamení páté účasti na Turnaji mistrů.  "Je to tam!" napsal pak devětadvacetiletý tenista na sociální sítě a v angličtině přidal, jak je šťastný, že pojede znovu do Londýna. "Turnaj mistrů se nikdy neomrzí. Je to vždy potvrzení, jak skvělou sezonu jste měli," řekl Berdych. 

Při předešlých čtyřech startech na Turnaji mistrů dokázal Berdych postoupit ze skupiny do semifinále jen v roce 2011. Dál se ale nedostal.

Start na Turnaji mistrů už mají jistý také Srb Novak Djokovič, Švýcaři Roger Federer a Stan Wawrinka, Chorvat Marin Čilič a Brit Andy Murray. O zbylá dvě místa usilují Španěl David Ferrer, Japonec Kei Nišikori a Kanaďan Milos Raonic. Právě Raonic může být Berdychovým soupeřem v sobotním semifinále v Paříži. Musel by však zdolat rozjetého Švýcara Rogera Federera.

Na Turnaj mistrů se Berdych dostal především díky účasti v semifinále Australian Open, čtvrtfinále si zahrál na dalších grandslamech French Open a US Open. Vyhrál turnaje v Rotterdamu a ve Stockholmu a ještě třikrát si zahrál finále. Aktuálně má letos na kontě 54 vyhraných zápasů a 19 porážek.

Federer prohrál, boj o post jedničky nevzdává

Roger Federer porážkou po sérii 14 vítězství ztratil v boji o post světové jedničky. První hráč světa Djokovič totiž ve čtvrtfinále nezaváhal a Murrayho zdolal 7:5, 6:2. Švýcar, jenž může zakončit rok v čele žebříčku pošesté v kariéře a vyrovnat tím rekord Američana Peta Samprase, se však nevzdává.

"Vždy jsem říkal, že se podle mě rozhodne v Londýně," uvedl Federer, kterého čeká ještě finále Davis Cupu. "Jestli budu jedničkou na konci roku, nebo až o pár týdnů později v příštím roce, je jedno," dodal držitel rekordních 17 grandslamových titulů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články