Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Berdych triumfoval v Rotterdamu. Turnajový titul získal po roce a čtvrt

Rotterdam - Tomáš Berdych ukončil po roce a čtvrt čekání na turnajový titul. Sedmý hráč světa porazil ve finále v Rotterdamu Chorvata Marina Čiliče 6:4, 6:2 a radoval se z devátého triumfu v kariéře. V žebříčku ATP se díky tomu posune ze sedmého na šesté místo světa. Osmadvacetiletý Berdych čekal na turnajové vítězství od října 2012, kdy triumfoval ve Stockholmu. Loni hrál finále třikrát, ale ani jednou neuspěl. "Po tak dlouhé době čekání a bez titulu je to pro mě skvělý moment. Nebyl to ledajaký turnaj, bylo tady pět borců z desítky. Je to určitě velká vzpruha" řekl Berdych.

Tomáš Berdych na turnaji v Rotterdamu
zdroj: AP autor: Patrick Post

Ve finále s Čiličem měl Berdych brejkbol hned v první hře, ale ještě ho nevyužil. Pak sám odvrátil jediné tři šance soupeře na prolomení servisu. "Byl to asi nejdůležitější moment finále. On se mohl dostat na koně a mohlo to vypadat úplně jinak. Ale od toho je to finále, aby člověk zvládl těžké chvíle. A to se mi povedlo," uvedl Berdych.

Od té doby měl zápas pod kontrolou. Lépe podával i returnoval a ve výměnách byl přesnější. Po hodině a čtvrt Berdych proměnil první mečbol a navázal na Radka Štěpánka, který v Rotterdamu slavil titul v roce 2006. Zároveň ukončil Čiličovu sérii čítající devět vítězných zápasů a Chorvata porazil popáté v kariéře. Za výhru svěřenec Tomáše Krupy inkasoval 330 750 dolarů a 500 bodů do žebříčku. 

"Je mi líto Marina, v posledních týdnech hrál skvěle, ale turnaj může vyhrát jenom jeden. Ač tomu výsledek nenapovídá, bylo to těžké utkání," řekl Berdych. Čilič díky spolupráci s Goranem Ivaniševičem zlepšil servis. "Na začátku jsem se toho trochu obával, ale naštěstí to nebylo nic tak extrémně dramatického," zhodnotil Berdych, který také v poslední době vylepšil své podání.

"Důležitější je dneska přesnost podání. Když je člověk schopný ho dobře umístit, daleko líp se dokáže dostat do vítězné pozice. Možná teď neudělám tolik přímých bodů z podání, ale zase pak mám o to víc snadnějších míčů a evidentně je vidět, že to funguje a že je to dobrá cesta."

Dvojnásobný daviscupový vítěz Berdych prožívá možná nejlepší vstup do sezony. Poprvé hrál semifinále Australian Open a nyní si připsal titul. "Sám za sebe nemám pocit, že by tohle byl start do sezony, spíš mi to přijde, že to furt nepřetržitě běží dál. Ale jo, určitě je to zatím nejlepší start, co jsem měl," přitakal Berdych.

Berdych se odhlásil z turnaje v Marseille, který se hraje příští týden, a z Nizozemska letěl do Monaka, kde bude pár dnů trénovat. Pak poletí na turnaj do Dubaje.

Devátým vavřínem se Berdych z českých hráčů vyrovnal v Open éře Tomáši Šmídovi a Janu Kodešovi. Více titulů už mají jen Petr Korda (10), Karel Nováček (13), které by ještě mohl atakovat, zatímco Ivan Lendl je s 94 výhrami nedostižný.

Finálové zápasy turnaje v Rotterdamu:

Dvouhra: Berdych (3-ČR) - Čilič (Chorv.) 6:4, 6:2.

Čtyřhra: Llodra, Mahut (Fr.) - Rojer, Tecau (Niz./Rum.) 6:2, 7:6 (7:4).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články