Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych si odnesl už pátého Zlatého kanára

Přerov – Nejlepším českým tenistou za rok 2010 je podle očekávání Tomáš Berdych, který prožil zatím nejlepší sezonu a rok zakončil na šestém místě žebříčku ATP. V anketě Zlatý kanár triumfoval Berdych popáté. Už jen jeden triumf ho tak dělí od rekordmana Jiřího Nováka, který anketu v letech 1999–2004 vyhrál šestkrát po sobě. Spolu s Radkem Štěpánkem byli navíc v anketě zvoleni jako nejlepší deblový pár. Nejlepší tenistkou byla zvolena Petra Kvitová. Anketu Zlatý kanár vyhlašuje časopis Tenis ve spolupráci s Českým tenisovým svazem.

"Mám za sebou skvělou sezonu. Něco se nám povedlo a dalším krokem bude udržet stejnou pozici a stejné místo," uvedl Berdych s výhledem na sezonu 2011. Český tenista se letos poprvé probojoval do finále Wimbledonu, na French Open si navíc zahrál semifinále a díky tomu se poprvé kvalifikoval i na závěrečný turnaj mistrů. 

Do semifinále Wimbledonu letos prošla také česká tenistka Petra Kvitová, která byla zvolena nejlepší českou tenistkou. "Jsem spokojená, i když to může být vždy lepší. Ale můj tenis se zlepšuje a budu chtít, aby se zlepšoval dál," zhodnotila 34. hráčka světa uplynulý rok. Kvitovou letos zvolila organizace WTA nováčkem uplynulé sezony.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych kraluje českému tenisu

Výsledky ankety Zlatý kanár:

  • Hráč roku: Berdych (TK Agrofert Prostějov)
  • Hráčka roku: Kvitová (TK Agrofert Prostějov)
  • Postup na žebříčku WTA: Kvitová
  • Talent roku - chlapci: Pavlásek (TK Agrofert Prostějov)
  • Talent roku - dívky: Siniaková (Sparta Praha)
  • Deblista roku: Dlouhý (TK Agrofert Prostějov)
  • Deblistka roku: Peschkeová (TK Neridé)
  • Deblový pár roku: Berdych - Štěpánek
  • Tým roku: Tým Davisova poháru
  • Tenista na vozíčku: Stefanu

Berdych se chce udržet v top ten, plánuje i Davis Cup

Tomáš Berdych po vítězství v anketě Zlatý kanár nastínil plány i pro příští sezonu. V plánu má pevně zakotvený Davis Cup, pokud ho z nominace nevyřadí zranění. Rád by se také udržel v elitní desítce žebříčku ATP a na konci roku by si chtěl znovu zahrát Turnaj mistrů. Sám však dobře ví, že udržet si místo v top ten bude náročné: "To bude náročnější, než to bylo dosud. Člověk musí jít opatrně, krok za krokem. Tohle je začátek a chci alespoň rok tu pozici udržet," uvedl Berdych. Teprve pak prý může přemýšlet nad dalším postupem v žebříčku. 

Po náročné sezoně si Berdych dopřál dovolenou na Tenerife, kde odpočíval s přítelkyní Lucií Šafářovou. Relaxoval ale jen čtyři dny, dalších dvanáct už nabíral pod dohledem trenéra Davida Vydry kondici. "Bylo to super, teplé počasí, což je mnohem lepší než tady v mrazu, takže se tam za rok určitě vrátíme a zůstaneme tam déle," plánoval. 

Na Vánoce zůstává nejlepší český tenista doma, už 27. prosince ale odlétá na exhibici do Abú Zabí, pak hraje v Čennaí a před Australian Open exhibici Kooyong Classic. Po úvodním grandslamu pak bude mít čas na krátký odpočinek. "Záleží, jak to v Melbourne dopadne, ale je vždy dobré si dát dva tři dny volno a získat novou chuť do turnajů," podotkl Berdych. Pak by měl hrát v Rotterdamu, Marseille a před zápasem 1. kola Davisova poháru proti Kazachstánu si dopřeje týden volna.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články