Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Berdych si finále French Open nezahraje

Paříž - Český tenista Tomáš Berdych si o titul na French Open nezahraje. Ve svém prvním grandslamovém semifinále prohrál s pátým nasazeným Švédem Robinem Söderlingem v pětisetové bitvě 3:6, 6:3, 7:5, 3:6 a 3:6. Napínavé utkání trvalo téměř tři a půl hodiny. Ve finále se přemožiteli Robinu Söderlingovi postaví Rafael Nadal. Španělský favorit v druhém dnešním semifinále přehrál Rakušana Jürgena Melzera snadno 6:2, 6:3 a 7:6 (8:6) a bude usilovat o svůj pátý triumf na Roland Garros. Nedařilo se ani Květě Peschkeové. Se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou podlehly ve finále čtyřhry americkým sestrám Sereně a Venus Williamsovým 2:6 a 3:6.

Poněkud ztichlý centrální dvorec sledoval v zápase Berdycha se Söderlingem podle očekávání na antukový tenis nezvykle tvrdé výměny od základní čáry s minimem technických úderů. Oba soupeři si snažili vynutit tlak podáním, které se později ukázalo jako jeden z klíčových faktorů celého utkání. Berdych do stavu 2:2 neztratil při svém servisu jediný "fiftýn", pak ale přestal trefovat první podání a v šestém gamu na to doplatil. Při druhém Söderlingově brejkbolu zahrál dvojchybu a o svůj servis lacině přišel. Švéd pak úvodní set s přehledem dotáhl do vítězného konce.

Ohlasy po zápase

Tomáš Berdych: "Porážka samozřejmě mrzí, o pár balonů to nevyšlo. Stoprocentně spokojený určitě neodjedu, to bych odjížděl s pohárem. Ale člověk si musí vzít i to pozitivní, a to jsou ta předchozí vítězství."

Robin Söderling: "Je to neuvěřitelné. Když jsem přijel, přemýšlel jsem jen o prvním kole. Nyní jsem opět ve finále. Je to lepší než ten nejúžasnější sen."

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Tomáše Berdycha a Ivana Lendla

Český hráč poté zpřesnil hru a karty se ve druhém setu otočily. U zrodu jediného brejku opět stála dvojchyba, kterou tentokrát nabídl podání Söderling Berdychovi. Švéd za stavu 1:2 a 30:30 poslal servis dvakrát do autu, vzápětí do dvorce nedostal ani forhend a poprvé v zápase odevzdal soupeři podání. Švéd najednou ztratil úderovou jistotu a míčky z jeho rakety začaly stále častěji létat do sítě. Berdych sice v šesté hře promarnil další dva brejkboly, ale vůbec se tím nenechal znervóznit a poměrně v klidu srovnal poměr setů.

Třetí sada nabídla nejvyrovnanější podívanou

Poté, co český tenista po další Söderlingově dvojchybě proměnil ve třetím gamu pátý brejkbol, zdálo se, že zlomil vývoj duelu na svou stranu. Švédský soupeř ovšem rychle vyrovnal na 3:3 a při dalším Berdychově servisu vedl 40:15. Svěřenec Tomáše Krupy zariskoval, nepříjemnou chvilku zahnal povedeným kraťasem a pak za stavu 5:5 sám prolomil odvážnou hrou soupeřovo podání. Důležitou třetí sadu získal především díky zlepšenému servisu a devíti esům.

Dobré podání drželo Berdycha ve hře i v úvodu čtvrtého setu. V šestém gamu však dvakrát po sobě nasměroval bekhend pouze do sítě a Söderling se dostal do vedení 4:2. Berdychův brejkbol odvrátil v devátém gamu nechytatelným esem a vzápětí poslal dramatický duel do rozhodující sady. V ní český hráč od začátku tahal za kratší konec. V úvodu prohrál čtyři fiftýny po sobě, hned nato sice ztracené podání získal zpět, ale v sedmém "Tildenově" gamu, který bývá často označovaný za klíčovou hru celé sady, opět po sérii tří nepovedených bodů přišel o servis a v závěru už neměl na zvrat sílu.

"Možná, jak se říká, mi došla šťáva. Ne úplně, ale ty malé rozdíly jsou vidět. Pro mě je tenis na té antuce strašně náročný. Ukázalo se to, že jenom vím, na čem dál pracovat. Je potřeba dál makat a pracovat na kondici," řekl Berdych v rozhovoru pro Radiožurnál. Duel se Söderlingem se podle něj možná lámal už v prvním setu, kdy dvojchybou daroval švédskému soupeři servis a sadu prohrál 3:6. "Těžko hledat zlom někde až v závěru, v pokročilém stavu. Spíš bych to viděl, že byla velká chyba v tom ztraceném podání v prvním setu, kdy to bylo o takových blbých míčích, které byly nahrané. Tím se Söderling chytil a udělal první set," prohlásil Berdych.

Nadal bude hrát o pátý titul z French Open

Nadal může získat sedmý grandslamový titul a zároveň bude útočit na post světové jedničky. Nadal dosud v kariéře prohrál na French Open pouze jedinkrát - loni v osmifinále právě se svým příštím soupeřem Söderlingem. Letos v dosavadních šesti zápasech neztratil ani set a vylepšil svou bilanci na pařížské antuce na 37 výher a jedinou porážku.

Přibrzdit Nadala se nepovedlo ani překvapivému semifinalistovi Melzerovi. Sedmadvacátý hráč světa zápas zdramatizoval až v závěru třetí sady, kdy sebral antukovému králi podání, otočil z 3:5 na 6:5 a dotáhl set do tie-breaku. V něm sice Nadal nevyužil dva mečboly, ale ten třetí už ano.

Deblistka Peschkeová na titul z French Open nedosáhla

Deblový pár Peschkeová, Srebotniková podlehl ve dvou setech sestrám Sereně a Venus Williamsovým 2:6 a 3:6. Čtyřiatřicetiletá česká deblistka si zahrála finále grandslamového turnaje poprvé v kariéře. Favorizované americké duo potvrdilo pozici nejvýše nasazeného páru a na grandslamových turnajích triumfovalo již podvanácté. Navíc zkompletovalo vítězství ze všech čtyř turnajů za sebou, takzvaný nekalendářní grandslam. Přemožitelky našly sestry Williamsovy v grandslamové čtyřhře naposledy loni ve 3. kole Roland Garros. Zároveň tak částečně napravily dojem ze dvouhry, kde se nedostaly ani do semifinále.

Podle Peschkeové bylo finále utkáním dvou odlišných setů. "Byl to těžký zápas. Ony (Williamsovy) hrály opravdu velmi silový tenis, dobře servírovaly a nám první set trošičku utekl, než jsme se trošku rozehrály a zvykly si na ty rány," řekla česká deblistka Radiožurnálu. V druhé sadě litovala nevyužitých příležitostí. "Vypadalo to mnohem lépe, měly jsme i dvě brejkové šance i na Venus i na Serenu, které se nám bohužel nepodařilo proměnit. Ony nás brejknuly, a my je ne," konstatovala Peschkeová, vítězka patnácti turnajů WTA ve čtyřhře.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články