Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Berdych se Štěpánkem získali pro Česko druhý bod

Ostrava - V sobotní čtyřhře utkání Davisova poháru přehráli Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem argentinskou dvojici José Acasuso a Leonard Mayer za necelé dvě hodiny ve třech setech 6:1, 6:4 a 6:3. Argentinský kapitán Tito Vazquez překvapivě nechal odpočívat Del Potra, který v páteční dvouhře rozdrtil Iva Mináře. V prvním setu si Češi s Argentinci pohráli a během chvíle v něm zvítězili 6:1. Přestože se Argentinci zlepšili, Štěpánek s Berdychem dokázali vyhrát i druhý set v poměru 6:4. Do třetí sady vstoupili lépe Argentinci, Češi však vývoj otočili a zvítězili v něm 6:3.

Oba kapitáni udělali do čtyřhry jednu změnu. Zatímco povolání Berdycha místo Lukáše Dlouhého se čekalo, neúčast světové pětky Del Potra byla překvapením. "Hrál v poslední době hodně zápasů, je trochu přehraný, proto jsme se rozhodli ho šetřit," vysvětlil argentinský kapitán Tito Vazquez.

"Bylo pro nás výhodou, že nehraje (Del Potro), ale proč, to nevíme," řekl manažer českého týmu a bývalý elitní deblista Petr Pála. "Byli jsme překvapeni, že Del Potra nepostavili. To byla jejich chyba, my jim za to děkujeme. Měli jsme to pod kontrolou. I když nám utekl začátek třetího setu, tak jsme to dotáhli," uvedl Štěpánek.

Je nám líto, video expirovalo.
Druhý den utkání Česko - Argentina

Češi vstoupili do utkání bez chyb

Hned úvodní servis Argentinců čeští tenisté prolomili, svoje podání si bez problému udrželi a rychle vedli 2:0. V nastoupené hře bez chyb Štěpánek s Berdychem pokračovali a za 13 minut vedli už 4:0. Jihoameričané poté uhráli své podání čistou hrou, přesto i nadále na kurtu dominovali muži v modročervených dresech. Argentinci zaostávali ve všem, velké problémy jim dělal hlavně rychlý povrch při bekhendech a voleje. Velmi rychle se čeští tenisté ujali vedení 1:0 na sety.


Začátek druhého setu začal vyrovnaněji. Argentinci začali být důraznější a o každou hru se bojovalo. Jihoameričané v modrobílých dresech přitvrdili servis, zpřesnili ho a čeští hráči se nemohli tak snadno jako v prvním dějství dostat do delších výměn, ve kterých zpravidla Argentince přehrávali. Stav byl vyrovnaný až do desáté hry, v níž si Berdych se Štěpánkem vybojovali jeden brejkbol. Leonardo Mayer neunesl tíhu situace, zkazil volej, a Češi tak vyhráli druhý set 6:4.

Do třetího setu vkročili rázněji Argentinci. V první hře prolomili Berdychův servis a následně si poradili bez potíží i s tím vlastním. Štěpánkovi sice nevycházelo v zápase podání, jak by si představoval, v další hře však nezaváhal a i přes shodu dokázali s Berdychem dovést třetí hru v sadě do vítězného konce. Další servis Argentinců Češi prolomili a obrat potvrdili vyhranou hrou při vlastní výhodě. Po pěti vítězných hrách v řadě se podařilo Jihoameričanům stav snížit. Prohru však neodvrátili, Berdychovo podání prolomit nedokázali a ztratili i třetí set v poměru 3:6.

Štěpánkův start ve dvouhře je nejistý

Nedělní program začnou od 13:00 jedničky obou týmů Berdych a Juan Martin del Potro. Pak jsou nahlášeni Ivo Minář a Juan Monaco, ale je možné, že bude hrát Štěpánek, i když ve čtyřhře byl jeho pohyb evidentně trochu limitován zatejpovaným pravým kolenem. "Můj stav není úplně ideální. Necítím se na sto procent, abych hrál dvouhru, ale popovídáme si o tom v šatně a uvidíme, co se bude dít," řekl Štěpánek o svém možném startu ve dvouhře.

"Noha mě limituje, ale nedokážu vyjádřit na kolik procent," řekl třicetiletý Štěpánek na tiskové konferenci. Ke konci utkání občas na dvorci kulhal. "Člověk podvědomě uhýbá. Není to ideální, ale nejdůležitější je, že jsme přinesli do šatny bod."

Štěpánka čeká další "rychloléčba". Konečné rozhodnutí padne až po úvodní nedělní dvouhře, kterou sehrají Berdych a Juan Martin del Potro. "Třeba Radek nebude muset hrát, můj bod by byl senzace," nadhodil Berdych. Současnou světovou pětku dokázal porazit loni ve finále turnaje v Tokiu. "Teď je favoritem on, já nemám co ztratit a budu mít v zádech podporu publika," dodal Berdych.

Daviscupové utkání Česko - Argentina 2:1:

Berdych, Štěpánek - Acasuso, Mayer 6:1, 6:4, 6:3.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články