Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Berdych se Štěpánkem udrželi Česko v elitě Davis Cupu

Bukurešť – Radek Štěpánek a Tomáš Berdych zajistili českému daviscupovému týmu v nejzazším možném termínu další účast ve Světové skupině poháru. Díky vedení 2:0 na zápasy po pátečních dvouhrách stačila výhra po setech 3:6, 6:3, 6:0, 6:2 k zajištění celkového vítězství v baráži nad Rumunskem.

Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem se na závěr méně vydařené daviscupové sezony sešli ve skvělé formě, rumunským hráčům nedali šanci k postupu do Světové skupiny. Zda na své páteční výkony ve dvouhrách navážou i v deblu, přitom nebylo jisté. Berdych svůj úvodní zápas dohrával v křečích, dlouho proto nebylo známo, zda mu zdraví dovolí postavit se po Štěpánkův bok. Nakonec však tým svou jedničku dokázal připravit. "Tým v čele s Pavlem Kolářem dal Tomáše přes noc do pořádku, a tak jsme si ráno potvrdili, že nastoupí naše nejsilnější sestava a bude bojovat o rozhodující bod," uvedl před zápasem kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

Úvodní sada nenasvědčovala tomu, že by se česká dvojice sešla v dobré kondici. Rumunský pár Horia Tecau a Marius Copil získal ve čtvrtém gemu brejk – využil především chyb Berdycha na síti, výsledkem tak bylo vítězství domácích 6:3. V dalším setu už se ale situace obrátila. Bylo zjevné, že se Štěpánek s Berdychem konečně sehráli, jejich hra byla přesnější a jistější. Berdych čekal na úspěšný brejkbol, který se mu vydařil v šesté hře. Copil přišel o servis a Rumunsko o set – stejným poměrem jako získalo ten předchozí.

Radek Štěpánek
Radek Štěpánek

Když začala třetí sada, začalo být zřejmé, že domácí pár už nedokáže soupeřům vzdorovat. Především Štěpánek využil selhání oponentů a zatímco Tecau s Copilem nedokázali získat ani jednu hru, předváděl takřka exhibiční kousky. Ačkoli v závěru dokázali Rumuni získat dva gemy, víc už nemohli a Štěpánek ukončil jejich barážové naděje rázným esem.

Bukurešťský stadion tak působil takřka jako tenisové hřiště uprostřed Česka. Na důležitý zápas se sjela řada fanoušků, kteří v průběhu utkání jednoznačně překřičeli prořídlé domácí publikum.

Dárek k narozeninám

Tomáš Berdych si vítězstvím nad rumunskou dvojicí dal dárek k 26. narozeninám. Zdůrazňoval ale především něco jiného. "Úkol je splněn, povedlo se to, zachránili jsme opět Světovou skupinu," radoval se devátý hráč světového žebříčku ATP. Podařilo se to přes úvodní zaváhání. "Začátek nebyl z mojí strany ideální, ale Radek mě neskutečně podržel," poznamenal Tomáš Berdych. Když se ale čeští hráči rozehráli, bylo jim jasné, že dosáhnout vítězství už nebude těžké. "Oni se neměli kam zlepšovat," zhodnotila česká jednička hru soupeře.

Protože Tomáše Berdycha i Radka Štěpánka trápí přes skvělé výkony v prvních třech utkáních baráže zraněná ramena, nejspíš už se svým fanouškům letos v Davis Cupu nepředstaví. Kapitán Jaroslav Navrátil nejspíš do závěrečných dvouher pošle Jana Hájka a premiérově v soutěži také Lukáše Rosola.

Čtyřhra Česko – Rumunsko
Čtyřhra Česko – Rumunsko

Švýcarské potíže

Zatímco barážová série mezi Českem a Rumunskem už je rozhodnuta, v Sydney, kam přijeli o udržení ve Světové skupině Davis Cupu bojovat Švýcaři, bude tvrdý boj ještě pokračovat. Blíže k postupu má Austrálie, po výsledku 1:1 z dvouher totiž pár Lleyton Hewitt, Chris Guccione vyzrál na úřadující olympijské vítěze Rogera Federera a Stanislase Wawrinku po setech 2:6, 6:4, 6:2 a 7:6. O výsledku se rozhodne v neděli v utkáních Federera s mladým Australanem Bernardem Tomicem a Wawrinky s Hewitem.

Na nečekané vítězství domácích ve čtyřhře v Sydney měla velký vliv sporná situace ve druhém setu za stavu 2:2 a 30:30 za podání Federera. Guccione zahrál míč, o kterém se Federer domníval, že byl dlouhý. Čárový rozhodčí ho však ohlásil jako dobrý a sudí na umpiru žádosti Švýcara na změnu výroku nevyhověl, protože dopad míče pořádně neviděl. Australané tak získali brejkbol, který Hewitt proměnil lobem a nastartoval tak obrat. "Nechápu, jak to ten člověk na základní čáře mohl nevidět. Byl to klíčový okamžik zápasu a je nešťastné, že zrovna něco takového bylo nutné k tomu, aby Australany nabudilo," zlobil se po utkání Roger Federer. Vzápětí ale přiznal, že autralský pár byl dnes lepší.

Ze zbylých barážových sérií se podařilo už ve třetím zápasu rozhodnout pouze Itálii, která má po čtyřhře jistou výhru nad Chile. Naopak série Japonsko – Indie, Brazílie – Rusko, Rakousko – Belgie, Chorvatsko – JAR i Kanada – Izrael dospěly ke stavu 2:1.

Soupeře pro první kolo Světové skupiny Davisova poháru pro rok 2012 se čeští tenisté i vítězové dalších baráží dozvědí již ve středu při losování, které se uskuteční v Bangkoku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články