Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Berdych se poučil z loňska a zvládl zápas s Chardym i za šera

Londýn - Před rokem tenista Tomáš Berdych na zhoršující se viditelnost na trávě ve Wimbledonu doplatil. Letos i díky této zkušenosti sám zvolil, že zkusí zápas v šeru dohrát, a risk mu pomohl k postupu. Ve čtvrté sadě přitom přestalo kvůli tmě fungovat třeba "jestřábí oko", systém kontroly dopadu míče.

Tomáš Berdych
zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

Loni Berdych dohrával zápas 3. kola s Chorvatem Marinem Čiličem prakticky za tmy a s turnajem se rozzlobený rozloučil. "A teď jsem měl dojem, že ten zápas pořád pokračuje. Začal jsem, kde jsem před rokem skončil, jen s lepším koncem," řekl šestý hráč světa po výhře v 1. kole nad Francouzem Jérémym Chardym 3:1 na sety.

"Řekl jsem si: 'Teď to teda neprohraješ,'" uvedl Berdych. Supervisor turnaje se ho pak zeptal, jestli chce zápas dohrát. "A rozhodl jsem se, že jo. Byl jsem v lepší pozici, vedl jsem 2:1 na sety. I kdybych čtvrtý set prohrál, určitě by se skončilo a čekal by mě pátý set. Když se ale zápas povedlo ukončit, je to pro mě velká výhoda," řekl Berdych.

V dohrávce za horší viditelnosti byl rád za loňské zkušenosti. "Věděl jsem, že nesmím hrát žádný světový tenis a musím se jen snažit balón čistě trefit na raketu a on někam poletí. Upřímně jsem se cítil v téhle situaci líp než loni," připustil Berdych.

Důležité bylo nespěchat do šatny. Nesnažit se zápas rychle dohrát, ale nutit soupeře zahrát o úder víc. "Přesně tak," přikývl Berdych a pokračoval: "Nesmíte myslet na to, co se bude dít, jak dlouho ještě budu muset na kurtu být. To myslím, že v závěru rozhodlo. On tam zkazil míče, které by normálně nepokazil.

Na trávě se Berdych před Wimbledonem připravoval skoro tři týdny. A i díky novému realizačnímu týmu se cítí nyní lépe. "Od začátku jsem neměl s přechodem vůbec problém. I když jsem měl dlouhé tréninkové dny, druhý den jsem se pořád cítil dobře. Musím říct, že jde zatím všechno fajn," pochvaloval si tenista.

Duel s Chardym označil za dobrý test na úvod turnaje, ve druhém kole ho čeká další zkouška v podobě jiného Francouze Nicoláse Mahuta. "To je další strašně nepříjemný soupeř. Zápas nebude moc o výměnách. Je to vyznavač agresivního stylu, bude se ještě o trochu víc tlačit k síti, ale na ten zápas se těším," řekl Berdych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články