Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Berdych rozdrtil Djokoviče 3:0 a je ve finále Wimbledonu!

Londýn - Český tenista Tomáš Berdych porazil v semifinále Wimbledonu Srba Novaka Djokoviče jednoznačným skóre po třech setech 6:3, 7:6 a 6:3. Jeho nedělním finálovým soupeřem bude světová jednička Rafael Nadal. Český tenis čeká na grandslamového vítěze dvouhry 12 let, v roce 1998 vyhrál Petr Korda v US Open. Ve Wimbledonu zvítězil pouze v roce 1973 Jan Kodeš. O devatenáct let dříve slavil vítězství ještě Jaroslav Drobný, ovšem pod vlajkou Egypta. Do finále se před 23 lety dostal také Ivan Lendl, který ale v závěrečném zápase prohrál.

"Pro každého kluka, který chce být tenistou, dostat se do finále je jako sen. A když to dokážete ve Wimbledonu, je to nejlepší," podotkl Berdych. "Je to pro mě rozhodně největší turnaj."

V prvním i závěrečném setu nebylo třetího nasazeného Djokoviče příliš vidět. Na začátku utkání se Berdych výborně pohyboval, jeho údery létaly nízko a rychle, což dostávalo Srba pod tlak. Do returnu se český hráč opřel v šesté hře a získal vedení 4:2. Při svém podání byl Berdych bezchybný a s úsměvem si došel pro první set.

Prostřední sadu naproti tomu rozhodl až tie-break. Djokovič získal brejk ve chvíli, kdy prohrával 5:6 a ve zkrácené hře potom dohnal Berdychův náskok 3:0 resp. 6:2. Při třetím ze čtyř setbolů, které český hráč neproměnil, ohlásil rozhodčí aut, ale Srb využil Jestřábí oko, které odhalilo míč na lajně, a hrálo se dál. Berdych nevyužil ani pátý setbol, ale sám odvrátil dva soupeřovy. Při šestém setbolu pomohl Berdychovi sám Djokovič dvojchybou.

Výborná podání se dařila Berdychovi i ve třetím setu. Soupeře při svém podání skoro nepustil do hry a Djokovič se pouze rezignově usmíval. Ve čtvrté hře sice odvrátil brejkbol, ale poté pomohl svému konkurentovi dvojicí dvojchyb – a Berdych vedl 5:3. Český hráč se nezdržoval, při svém podání využil hned druhý mečbol. Když Djokovič nevrátil jeho servis, Berdych se na vteřinu zastavil a vychutnával si slastný okamžik postupu do svého prvního grandslamového finále. V hledišti se objali jeho rodiče i trenéři a rozesmátý rodák z Valašského Meziříčí zamával publiku.

"Byl dnes lepší. Hrál velký zápas a velký turnaj," řekl po utkání Djokovič. "Já jsem si dnes nezasloužil vyhrát." Podle Djokoviče má Berdych šanci získat wimbledonský titul. "Pokud bude hrát jako proti Rogeru Federerovi a proti mně, tak se ve finále může stát cokoli," řekl srbský tenista.

Berdych (vzadu) – Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: Alastair Grant
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články