Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Berdych přejel Ferrera a ve čtvrtfinále jde na Djokoviče

Paříž – Dvakrát byl jeho zápas kvůli dešti odložen, Tomáše Berdycha však čekání na osmifinále proti Davidu Ferrerovi nerozhodilo. Český tenista zvládl zápas se španělským antukovým specialistou suverénně a po setech 6:3, 7:5 a 6:3 postoupil do čtvrtfinále. V překvapivé jízdě pokračují Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Po výhře nad Andreou Hlaváčkovou a Lucií Hradeckou 6:3, 7:6 jsou už v semifinále. 

Radost Tomáše Berdycha
zdroj: ČTK/AP/ autor: Alastair Grant

Berdych díky triumfu dosáhl už na své 125. grandslamové vítězství v kariéře. Jeho dalším soupeřem bude první hráč světa Novak Djokovič, kterého porazil pouze dvakrát z pětadvaceti duelů. Letos Srbovi podlehl dvakrát a nezískal ani set.

Zápas sedmého nasazeného Berdycha s jedenáctkou Ferrerem měl začít už v pondělí, ale kvůli dešti byl odložen. "Byl to dlouhý zápas, i když jsme strávili na kurtu jen dvě hodiny a dvanáct minut, ale trvalo skoro tři dny, než jsme skončili," řekl Berdych na kurtu. "Čekání bylo nepříjemné, ale pršelo hodně, takže jsme jen čekali a nemuseli chodit tam a zpátky, což je horší. Teď to bylo jen dlouhé, musel jsem být trpělivý a když přišel čas, tak jsem se připravil a hrál svůj tenis," doplnil.

Krátce se hráči dostali na dvorec už v úterý, stihli ale jen tři hry a Berdych prohrával 1:2. Do dohrávky ale vstoupil výborně, získal pět z šesti gamů a ovládl úvodní sadu. Ve druhé se dvakrát při svém podání dostal do nepříznivého stavu 0:40, v první i jedenácté hře ale vždy servis udržel. Po skvělých úderech ve dvanáctém gamu (jedním z nich trefil lajnu) Berdych vzal Ferrerovi servis a set uzavřel.

Berdych výborně podával a dobře se pohyboval. Hrál s rozvahou i sebevědomím a přidal zdravý risk, kterým dostával Španěla do úzkých. "Chtěl jsem trochu využít chladného a vlhkého počasí. Nemohl jsem se pouštět do dlouhých výměn, proto jsem hrál agresivně k lajnám, a fungovalo to," řekl Berdych, který nasázel 32 vítězných míčů.

Ve třetí sadě získal Ferrerovo podání v šesté hře a už si zápas nenechal uniknout. Neztratil ani jednou servis a odvrátil všech devět brejkbolů. "Z toho mám radost, protože to hrálo v duelu velkou roli," řekl třicetiletý Berdych. Do čtvrtfinále French Open postoupil jako v roce 2010, kdy došel až do semifinále, a předloni.

Tomáš Berdych: "Znovu hraju dobrý tenis, což je důležité. Nezáleží na tom, co se stalo v minulých týdnech. Důležité je, co se stalo teď. Hraju dobrý tenis a cítím se sebevědomě na kurtu. Pro mě je důležité, že jsem se vrátil do nejlepší pozice, kde můžu být. Budu hrát s Djokovičem a myslím, že hraju dobře to, co zdobilo moji hru. Budu se snažit v tom pokračovat a uvidíme, jaký to bude výkon."

Krejčíková a Siniaková porazily Hlaváčkovou s Hradeckou

Juniorské vítězky čtyřhry z Roland Garros, Wimbledonu i US Open z roku 2013 Krejčíková se Siniakovou se o překvapení postaraly už v osmifinále, ve kterém vyřadily Švýcarku Martinu Hingisovou a Saniu Mirzaovou z Indie, světový pár číslo jedna.

A rovněž proti Hradecké a Hlaváčkové pokračovaly odhodlaně. Proti stříbrným olympijským medailistkám z Londýna 2012 výborně začaly, hrály razantně, aktivně na síti a za dvanáct minut vedly 4:0. Pak sice soupeřky snížily na 3:4 a měly brejkboly, ale Krejčíková se Siniakovou získaly další dvě hry a tím i první set.

Ve druhé sadě už vedly Krejčíková se Siniakovou 4:1, ale pak Hradecká s Hlaváčkovou otočily na 5:4 a podávaly na zisk setu. Ukončit sadu se jim nepovedlo a rozhodl tie-break. V tom Hlaváčková s Hradeckou, vítězky pařížského grandslamu z roku 2011, odvrátily čtyři mečboly a nevyužily setbol. Při pátém mečbolu se Hlaváčkové nevydařil volej a Siniaková s Krejčíkovou po dvou hodinách vyhrály.

Krejčíková, kterou trénuje Jana Novotná, se Siniakovou, jíž pomáhá z pozice mentorky Helena Suková, si zahrají premiérově v semifinále čtyřhry na grandslamu a jejich soupeřkami budou Rusky Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová.

Výsledky tenisového grandslamového turnaje French Open

Dvouhra mužů - čtvrtfinále: A. Murray (2-Brit.) - Gasquet (9-Fr.) 5:7, 7:6 (7:3), 6:0, 6:2, Wawrinka (3-Švýc.) - Ramos (Šp.) 6:2, 6:1, 7:6 (9:7).

Dvouhra mužů - 4. kolo: Berdych (7-ČR) - Ferrer (11-Šp.) 6:3, 7:5, 6:3, Goffin (12-Belg.) - Gulbis (Lot.) 4:6, 6:2, 6:2, 6:3, Thiem (13-Rak.) - Granollers (Šp.) 6:2, 6:7 (2:7), 6:1, 6:4.    

Dvouhra žen - čtvrtfinále: Muguruzaová (4-Šp.) - Rogersová (USA) 7:5, 6:3.

Dvouhra žen - 4. kolo: S. Williamsová (1-USA) - Svitolinová (18-Ukr.) 6:1, 6:1, Bacsinszká (8-Švýc.) - V. Williamsová (9-USA) 6:2, 6:4, Putincevová (Kaz.) - Suárezová (12-Šp.) 7:5, 7:5, Bertensová (Niz.) - Keysová (15-USA) 7:6 (7:4), 6:3.
 
Čtyřhra žen - čtvrtfinále: Krejčíková, Siniaková (ČR) - Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 6:3, 7:6 (11:9).    

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Hlaváčková, Roger-Vasselin (6-ČR/Fr.) - Chan Hao-Ching, J. Murray (1-Tchaj-wan/Brit.) 6:4, 6:4.
   
Dvouhra juniorek - 2. kolo: Vondroušová (13-ČR) - Danilovičová (Srb.) 6:3, 6:3, Zavacká (Ukr.) - Kilnarová (ČR) 6:7 (5:7), 6:3, 6:3.

Dvouhra juniorek - 1. kolo: Kaňková (ČR) - Mansouriová (Fr.) 6:2, 6:4.

Dvouhra juniorů - 2. kolo: Shapovalov (5-Kan.) - Rikl (ČR) 6:3, 6:1.

Čtyřhra juniorů - 1. kolo: Oliel, Rikl (Izr./ČR) - Popyrin, Wu I-ping (6-Austr./Čína) 6:1, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy