Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Berdych přehrál ve Stockholmu Dimitrova a má desátý titul

Stockholm - Tomáš Berdych získal jubilejní desátý titul v kariéře. Počet svých triumfů zaokrouhlil dnes ve Stockholmu, kde splnil roli turnajové jedničky a ve finále porazil Bulhara Grigora Dimitrova po boji 5:7, 6:4 a 6:4. Zároveň se znovu přiblížil páté účasti na Turnaji mistrů za sebou. S deseti triumfy se Berdych vyrovnal Petru Kordovi. Lepší jsou z českých rodáků už jen Karel Nováček (13) a Ivan Lendl, který se radoval z 94 vavřínů.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/ZUMA

"Znamená to pro mě hodně, každý titul se počítá. Stále ale ještě mám do konce roku pár šancí," řekl Berdych. Ze Švédska hned večer letěl na turnaj do Valencie a na oslavu s přítelkyní Ester, která byla v hledišti, proto čas neměl. "Ta přijde určitě po sezoně."

Devětadvacetiletý Berdych v duelu s obhájcem titulu Dimitrovem měl na dosah už první sadu. Od stavu 5:3 ale prohrál čtyři gamy v řadě a při setbolu poslal smeč do sítě. Od druhé sady Berdych excelentně podával. Ve zbytku utkání nepovolil soupeři ani jeden brejkbol a vždy zaútočil na začátku setů. V první hře druhé i třetí sady dokázal prolomit Dimitrovovi servis, což mu k zisku setů stačilo. Zápas ukončil po dvou hodinách a dvaceti minutách svým třináctým esem.

"Byl to velice vyrovnaný zápas na tři sety a nejlepší zápas na konec turnaje. Vyhrát může jen jeden a já jsem byl ten trošku šťastnější," řekl Berdych.

Bilance letošních finále 2-3

Svěřenec kouče Tomáše Krupy má letos za sebou páté finále a uspěl stejně jako v únoru v Rotterdamu. Finálové zápasy v Dubaji, Oeiras a Pekingu prohrál. V jedné sezoně Berdych vyhraje více než jeden turnaj teprve podruhé v kariéře. Dva turnaje ovládl také v roce 2012, kdy se radoval právě ve Stockholmu a v Montpellier.

Ve švédské metropoli překonal počtvrté za sebou metu 50 vítězných zápasů v sezoně, což je známka vydařeného roku. Finálová výhra nad Dimitrovem byla už jeho jednapadesátá. Nejvíce duelů Berdych vyhrál předloni - celkem 61.

V žebříčku této sezony pro Turnaj mistrů v Londýně, kam se kvalifikuje nejlepší osmička, má Berdych po titulu ve Stockholmu 4 105 bodů a je sedmý. "Jsme všichni ve stejném vlaku a snažíme se dostat do Londýna, ale jeden z nás zůstane těsně za branami. Snažím se užívat svůj tenis, hrát co nejlépe," řekl Berdych.

Berdych a Lendl

Ve Stockholmu se Berdych vrátil k setkání s Ivanem Lendlem, kterého chtěl angažovat do realizačního týmu, ale bývalý první hráč světa kvůli nedostatku času odmítl. "Nebylo správně interpretované, že chci vyměnit trenéra. Ivan měl být součástí týmu, ne že bych někoho měnil za někoho. To ale nedopadlo a respektuji to," řekl Berdych. "Teď je hlavním cílem dostat se na Turnaj mistrů, a co bude pak, jaký bude můj další krok na další rok, na to se budu soustředit a připravovat po sezoně."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články