Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych postoupil poprvé do čtvrtfinále US Open

New York - Tomáš Berdych postoupil při své jubilejní desáté účasti na grandslamovém US Open poprvé do čtvrtfinále. Ve 4. kole si v New Yorku poradil se Španělem Nicolásem Almagrem po setech 7:6, 6:4 a 6:1 a v duelu o semifinále vyzve světovou jedničku Rogera Federera ze Švýcarska, který postoupil dál bez boje. Berdych se stal teprve třetím českým tenistou novodobé historie, který dokázal na každém ze čtyř grandslamů postoupit minimálně do čtvrtfinále. Napodobil tak někdejšího krále tenisu Ivana Lendla a bývalou světovou dvojku Petra Kordu. Andrea Hlaváčková Berdycha nenapodobila, v duelu se Serenou Williamsovou dokonce neuhrála jedinou hru.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

Šestadvacetiletý Berdych si dosud zahrál v New Yorku nejlépe třikrát osmifinále, naposledy před pěti lety, ale tentokrát hranici elitní osmičky prolomil a postoupil vstříc duelu s Federerem. Pětinásobný vítěz US Open měl hrát s Mardym Fishem, ale Američan kvůli zdravotním problémům k osmifinále nenastoupil. "Mrzí mě to, že musím odstoupit, ale je to preventivní opatření," vysvětlil třiadvacátý nasazený Fish. "Váhal jsem, ale je to na radu lékařů. Měl jsem dobré léto a těším se na další turnaje," dodal.

"Budu muset hrát na víc než na sto procent," řekl Berdych k utkání s Federerem, s nímž má negativní bilanci 4:11, ale z posledních šesti duelů skóre 3:3. Loni dokázal švýcarskou legendu porazit na tvrdém povrchu na turnaji v Cincinnati. "Proti Tomášovi to bude těžký zápas. Už jsme spolu hráli mnohokrát a vždycky to byl těžký soupeř. Budu muset pokračovat v dobrém servisu a diktovat výměny," uvedl Federer.

V duelu s Almagrem na dvorci Louise Armstronga vládli oba hráči v prvním setu servisem. Berdych v jeho závěru odvrátil esem v desáté hře brejkbol a perfektně zvládl tie-break. Tvrdě a přesně podával a trpělivou hrou bodoval. Povzbuzen ziskem setu hrál Berdych dál koncentrovaně a jeho údery byly dlouhé a razantní. Berdycha v utkání zdobilo především výborné podání, což dokládá sedmnáct es. I kouč Tomáš Krupa při jednom z nich potěšeně pokyvoval hlavou.

Pod dohledem svého týmu, přítelkyně Ester i svých rodičů v hledišti získal ve druhé sadě podání soupeře na 4:3 a zbytku zápasu vládl. Na začátku třetího setu český tenista rychle získal čtyři hry v řadě a osmifinále dovedl jistě k výhře. První dva mečboly Berdych ještě nevyužil, ale při třetím duel ukončil přesně po dvou hodinách hry.

Hlaváčková dostala dva kanáry

Hlaváčková, 82. hráčka světa, nestíhala razantní údery Sereny Williamsové. Česká stříbrná olympijská medailistka ze čtyřhry z Londýna se snažila hrát aktivně, ale buď chybovala, nebo se jen ohlížela po vítězných míčích soupeřky. "Andrea hrála dobře, i když prohrála s nulou, ale já hrála opravdu skvěle," řekla Williamsová, trojnásobná vítězka US Open, která zahrála 31 vítězných míčů a udělala jen sedm chyb.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Petery Hlaváčková prohrála prvních osm her. Za stavu 0:6 a 0:2 měla při svém podání šanci na zisk gamu, ale neuspěla. Blízko gamu byla i o dvě hry později a brejkbol měla při podání Sereny, ale dva "kanáry" neodvrátila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články