Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Berdych postoupil hladce do osmifinále, Šafářová na US Open skončila

New York – Posledním českým zástupcem v singlech na US Open zůstává Tomáš Berdych. Šestý nasazený hráč zvládl utkání 3. kola ve velkém stylu a po vítězství 6:3, 6:2 a 6:4 nad Rusem Tejmuzem Gabašvilim postoupil mezi nejlepších šestnáct. Tam se naopak nepropracovala Lucie Šafářová, kterou v osmifinále porazila Číňanka Pcheng Šuaj ve dvou setech 6:3 a 6:4.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Rourke

Soupeřem rodáka z Valašského Meziřící bude v osmifinále Rakušan Dominic Thiem, který porazil Španěla Feliciana Lópeze také hladce 6:4, 6:2, 6:3.

Osmadvacetiletý Berdych si udržel v celém utkání svůj rytmus, ani jednou neztratil podání a Gabašvilimu, kterého trénuje Argentinec Guillermo Caňas, povolil jen dva brejkboly. Nastřílel třináct es a 31 vítězných míčů a na kurtu se zdržel hodinu a 48 minut. Berdychovi se proti Rusům daří, vyhrál třináctý zápas v řadě. "Jsem nadmíru spokojený. Podmínky zase nebyly vůbec jednoduché a jsem moc rád, jak jsem se s tím vypořádal," řekl Berdych.

Po dvouhodinové dešťové pauze se hlediště znovu slušně zaplnilo. "Je skvělé, že diváci vydrželi, aby nás mohli sledovat. New York je pro mě speciální, protože jsem tady hrál svůj první grandslam a navždy mi zůstane v paměti," řekl.

Přestávka kvůli průtrži s blesky Berdycha nijak nerozhodila. Hned po pauze soupeřovi vzal podání a na kurtu měl převahu. "Je to častý jev, že je zápas přerušen, takže je potřeba si najít klidné místo, zůstat uvolněný a čekat, až řeknou, kdy se bude pokračovat. Je to rutina a já to zvládl podle svých představ," řekl tenista.

Semifinalista US Open 2012 Berdych postupem do osmifinále vyrovnal své loňské maximum ve Flushing Meadows. "Každý vyhraný zápas člověka posílí," řekl a už hleděl dopředu na dalšího soupeře - Rakušana Thiema (45. ATP). "Čeká mě další mladý borec, nebezpečný soupeř, na kterého se musím připravit," řekl.

"Letos potkáváme čím dál více mladých soupeřů, se kterými jsme nehráli. Je to mnohem častěji než předchozí dva tři roky a je to zajímavé," řekl Berdych. "Časy se mění, čeká mě mladý talentovaný kluk a je to výzva" dodal.

Šafářová nedokázala zastavit rozjetou Pcheng Šuaj. Číňanka vyřadila i čtvrtou nasazenou Agnieszku Radwaňskou a Češku, se kterou prohrála čtyřikrát za sebou, také přehrála. Nasázela 17 vítězných míčů a udělala pouhé čtyři nevynucené chyby.

"Ani jsem nehrála nějak špatně, ale ona byla lepší. Ještě jsem ji takhle dobře hrát neviděla. Skoro všechno jí tam padalo," řekla Šafářová serveru iDNES.cz.

Dál postoupili i Bulhar Grigor Dimitrov a druhý nasazený Roger Federer. Švýcar ztratil v souboji s Marcelem Granollersem první set 5:7, ale zbylé tři vyhrál shodně 6:1. "Marcel začal skvěle," chválil Federer soupeře. Favoritovi pomohla pauza, po které dominoval. "Vrátil jsem se silný a předvedl parádní tenis," řekl.

Dimitrov dostal na US Open "kanára", ale Goffina porazil

Favorizovaný Bulhar Grigor Dimitrov se oklepal z "kanára" v prvním setu a postoupil na US Open poprvé do osmifinále. Sedmý nasazený tenista zdolal v New Yorku rozjetého Belgičana Davida Goffina 0:6, 6:3, 6:4 a 6:1. "V prvním setu hrál příliš dobře," komentoval Dimitrov úvodní sadu, kterou prohrál za 26 minut a získal v ní jen čtrnáct výměn. "Před rokem a půl bych s tím měl problém, ale teď jsem věděl, se svět nezboří a že mám zbraně, abych to otočil."

V dalším průběhu utkání už semifinalista letošního Wimbledonu ukázal svoji sílu a třiadvacetiletého soupeře přehrál. "Nepřestal jsem věřit, měl jsem klidnou mysl, soustředil se a věděl, že fyzicky vydržím třeba pět setů," řekl Dimitrov.

Goffin (56. v pořadí ATP) měl od prohry v 1. kole Wimbledonu před zápasem s Dimitrovem bilanci 27 výher a jedné porážky. Jeho série pětadvaceti vítězství v řadě zahrnovala tituly na challengerech v Scheveningenu, Poznani a Tampere. Pak se dočkal trofeje i na okruhu ATP v Kitzbühelu, kde potvrdil skvělou formu na antuce. Dimitrova nyní čeká Francouz Gaël Monfils a v případném čtvrtfinále by narazil na pětinásobného vítěze US Open Rogera Federera ze Švýcarska.

Tenisový grandslamový turnaj US Open:

Muži: Dvouhra - 3. kolo: Berdych (6-ČR) - Gabašvili (Rus.) 6:3, 6:2, 6:4, Federer (2-Švýc.) - Granollers (Šp.) 4:6, 6:1, 6:1, 6:1, Thiem (Rak.) - López (19-Šp.) 6:4, 6:2, 6:3, Monfils (20-Fr.) - Gasquet (13-Fr.) 6:4, 6:2, 6:2, Dimitrov (7-Bul.) - Goffin (Bel.) 0:6, 6:3, 6:4, 6:1.

Ženy: Dvouhra - 4. kolo: Pcheng Šuaj (Čína) - Šafářová (14-ČR) 6:3, 6:4., Bencicová (Švýc.) - Jankovičová (9-Srb.) 7:6 (8:6), 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články