Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Berdych pošilhává po průniku do čtyřky a chválí Nišikoriho

Praha - Popáté je tenista Tomáš Berdych na Turnaji mistrů a v ideálním případě ho čeká pět zápasů. Znamenalo by to, že by si zahrál poprvé finále a třeba premiérově v kariéře zakončil sezonu vítězným zápasem. Je to odvážná myšlenka, ale Berdych už není nováček, který si jede účast mezi elitou užít. V případě úspěchu by navíc mohl poprvé v kariéře poskočit na čtvrté místo světového žebříčku.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Nick Wass

Devětadvacetiletého Berdycha otázka na možnost ukončit sezonu na vítězné vlně zprvu lehce zaskočila. "Nooo... ," reagoval, dlouze se nadechl a pak pokračoval: "Je dobré si nedávat úplně malé cíle. To se mi líbí! To by bylo samozřejmě hezké mít takový závěr roku."

Mezi nejlepší osmičkou sezony Berdych v předešlých čtyřech letech jen jednou postoupil ze skupiny do semifinále, dál se zatím nedostal. Rozhodně už ale patří mezi ostřílené hráče Turnaje mistrů. "Těžko mluvit o tom, jestli jsem mazák, nebo ne, ale myslím, že je dobrý výsledek to za těch x let tolikrát zvládnout," řekl.

Ve skupině má Berdych tři z letošních čtyř grandslamových vítězů. Začne v pondělí s králem Australian Open Stanem Wawrinkou ze Švýcarska a v dalších zápasech ho čekají vítěz US Open Chorvat Marin Čilič a především první hráč světa, vítěz Wimbledonu a obhájce titulu na Turnaji mistrů Novak Djokovič ze Srbska.

Los tak i tak

"Soupeři se tady těžko dají vybírat. Na jednu stranu to rozlosování dopadlo poměrně dobře, ale na druhou až to taková sranda nebude," řekl Berdych.

Byl rád, že se ve skupině nepotká s kanadským ranařem Milosem Raonicem, s nímž prohrál minulý týden v semifinále v Paříži. "Teď má taky skvělou formu Kei Nišikori," zmínil Japonce, který je také ve druhé skupině. Tu vedle zmíněných nováčků Turnaje mistrů doplňují zkušení Švýcar Roger Federer a Brit Andy Murray.

Berdych o doplnění týmu některou z tenisových osobností:

"Zatím nic neřeknu, protože to není cesta, jak se s nimi hodlám domlouvat. Nechci, aby si to o sobě doma přečetli v článku, ale udělat to, jak se má. Hledám někoho se zkušenostmi z velkých zápasů, který na ně může hráče připravit. Může to být konzultant nebo šéf mého týmu, který jinak odvádí skvělou práci."

Berdych má v Londýně o jednu motivaci navíc. Turnaj začne jako světová sedmička, ale v případě úspěchu se může poprvé v kariéře posunout na čtvrté místo světa. Na aktuálně čtvrtého Wawrinku totiž ztrácí 430 bodů. "Teď je tam asi nejmenší bodový rozdíl, co za poslední dobu byl," cítil Berdych svoji šanci.

Nejlépe byl v pořadí dvouhry pátý, naposledy týden na přelomu října a listopadu. Dostat se mezi Djokoviče, Federera, Nadala - a dříve patřil mezi silnou čtyřku i Murray - se dosud zdálo nemožné. Tato hegemonie ale pomalu končí. "Vždycky jsem byl tak nějak zvyklý si dávat cíle, ať už před sezonou nebo v průběhu, aby to byly oblasti, které člověka ženou vždycky dopředu. Tohle je jeden z nich," řekl.

Djokovič post jedničky uhájí

Zatímco Berdych si může vylepšit své žebříčkové maximum, Djokovič bojuje o držení pozice světové jedničky. O ni ho může teoreticky připravit Federer. "Myslím si, že to první místo uhájí. Hraje aktuálně neuvěřitelný tenis," řekl Berdych směrem k Djokovičovi, se kterým nedávno ve finále v Pekingu prohrál drtivě 0:6 a 1:6.

V závěru sezony se cítí dobře a ve formě. Na podzim vyhrál turnaj ve Stockholmu a hrál právě finále v Pekingu. "Nemám vůbec pocit, že by byl konec sezony, nebo že by se to blížilo," řekl rodák z Valašského Meziříčí. "Jsem na to dobře připravený. Teď jsem měl akorát pár dnů oddych, teď se budu pár dnů jenom připravovat a chystat se na ten zápas v pondělí ve dvě hodiny," směřoval své myšlenky k době, kdy vstoupí na potemnělý kurt a zvedne se opona jeho letošní účasti na Turnaji mistrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články