Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Berdych porazil Tsongu a postoupil do semifinále, Štěpánka vyřadil Murray

Šanghaj - Tenista Tomáš Berdych postoupil do semifinále turnaje série Masters v Šanghaji. Čtvrtý nasazený hráč dnes porazil Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu 6:3, 7:6 a výrazně se přiblížil postupu na Turnaj mistrů v Londýně. Další český hráč Radek Štěpánek Berdycha nenapodobil, když prohrál s Andym Murraym ve třech setech 6:4, 2:6 a 3:6.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Kin Cheung

Sedmadvacetiletý Berdych zvládl zápas s Tsongou bravurně. Výborně podával, ve výměnách dělal minimum chyb a využil dvou slabších chvil soupeře. Tsonga se nechal po páté hře utkání na pět minut v zákulisí ošetřit, ale zápas dohrál bez omezení.

První set Berdych ovládl díky brejku na 5:3, který získal čistou hrou. Ve vyrovnané druhé sadě odvrátil český hráč ve druhém gamu postupně čtyři brejkboly a lépe zvládl tie-break. V něm Francouz za stavu 4:4 udělal svoji první dvojchybu v utkání a Berdych zápas po hodině a 34 minutách ukončil esem.

"Předvedl jsem opravdu precizní výkon a solidní hru od začátku do konce. Cítil jsem se výborně a největším rozdílem mezi námi bylo, že já jsem dokázal využít ve svůj prospěch malé šance, které jsem měl," citoval Berdycha server ATP Tour. "Já jsem nehrál nejlépe a Tomáš byl o mnoho lepší než já," řekl Tsonga.

Berdych si v Šanghaji pochvaluje fyzickou pohodu, a to přesto, že už se blíží konec sezony a únava stoupá. Svěřenci Tomáše Krupy pomohla pauza a měsíční příprava po Wimbledonu. "Jsem na tom lépe než dřív, protože jsme změnili plán sezony a profituji z toho. Cítím se čerstvý, plný síly a doufám, že mi to vydrží," uvedl Berdych.

Po výhře nad Tsongou odpovídal Berdych na dotaz, jak náročné bude hrát po turnajích ještě finále Davisova poháru, které české tenisty čeká v Praze 16. až 18. listopadu proti obhájcům titulu Španělům. "I kdybych už měl v sobě jen zbyteček energie, tak ho na kurtu nechám, abych hrál co nejlépe," řekl Berdych.

Na turnaji série Masters je Berdych letos potřetí v semifinále, a pokud chce do finále jako v Madridu, musí porazit Srba Novaka Djokoviče. Letos s ním hrál jednou, a to neúspěšně na antuce v semifinále v Monte Carlu. Celkově mají bilanci 1:9, vítězství nad Djokovičem zažil Berdych pouze ve Wimbledonu 2010. Semifinále v Šanghaji je pro Berdycha téměř pojistkou, že si potřetí za sebou zahraje Turnaj mistrů v Londýně. V pořadí sezony je Berdych šestý a jeho náskok na devátého Janka Tipsareviče ze Srbska činí přes tisíc bodů.

Radek Štěpánek
zdroj: ČTK/AP autor: Kin Cheung

Štěpánek začal proti Murraymu rovněž nebojácně, pestrou hrou ho nutil k chybám, jenže pak začal obhájce titulu lépe returnovat a připravovat si zakončení. Štěpánek druhou sadu na chyby prohrál 7:17 a ve třetí už měl skotský favorit navrch. Třiatřicetiletý rodák z Karviné po dvou hodinách a 18 minutách zakončil třísetový boj bekhendem do sítě, před listopadovým finále Davis Cupu v Praze proti Španělům nicméně prokázal dobrou formu. V Šanghaji ještě zůstal ve hře o titul ze čtyřhry, v níž ho čeká po boku Inda Leandera Paese před Davis Cupem také londýnský Turnaj mistrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články