Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych porazil Federera, zahraje si semifinále US Open

New York - Tenista Tomáš Berdych se postaral o překvapení grandslamového US Open. Český hráč porazil ve čtvrtfinále světovou jedničku Rogera Federera ze Švýcarska 7:6, 6:4, 3:6 a 6:3 a poprvé si v New Yorku zahraje semifinále. Soupeřem šestadvacetiletého Berdycha v sobotním duelu o postup do jeho druhého grandslamového finále v kariéře bude Andy Murray z Británie.

Tomáš Berdych
zdroj: ISIFA autor: EPA/John G. Mabanglo

"Nemohlo to dopadnout lépe, porazit Rogera je naprosto skvělé. Užívám si to a doufám, že ještě není konec," řekl Berdych. "Těším se na další zápas a doufám, že si ten neuvěřitelný pocit zopakuji," dodal.

Berdych nevstoupil do zápasu s pětinásobným vítězem turnaje dobře, hned ztratil servis, ale postupně se rozehrál a srovnal na 3:3. Podobně jako o kolo dříve zvládl bravurně tie-break, ve kterém Federerovi povolil získat jen jeden bod. Český hráč spoléhal na precizní hru od základní čáry a dobrý pohyb. Ve druhé sadě vzal soupeři dvakrát servis a po dvou esech v řadě ho dělil set od semifinále. V té době měl na kontě jen jedenáct chyb, zatímco Federer skoro třikrát více.

Roger Federer a Tomáš Berdych
zdroj: ISIFA autor: EPA/John G. Mabanglo

Berdych: Když mu dáte prostor, jste okamžitě v problémech

Svěřenec Tomáše Krupy vzal Federerovi podání na začátku třetí sady a do stavu 3:1 byl pánem na dvorci. Jenomže v šesté hře věnoval po dvou dvojchybách Švýcarovi servis a sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer vycítil šanci. Zvýšil agresivitu, Berdych znejistěl a po ztrátě pěti her v řadě o třetí set přišel.

"Ale stále to bylo 1:2 na sety, takže jsem zas tak moc neslavil. Z třetí vyhrané sady jsem měl radost, ale problém byly ty dva sety předtím, zvlášť ten první," poznamenal po zápase Federer. Berdychovi se podařilo nepovedenou třetí sadu hodit za hlavu.

"Když mu dáte prostor, jste okamžitě v problémech, proto jsme se snažil vrátit ke své hře z prvního a druhého setu, což bylo správné," řekl Berdych, který získal ve čtvrté sadě rozhodující brejk v osmé hře po drtivém forhendu a otec Martin se v lóži smál a tušil, že jeho syn už zápas nepustí. Berdych následně zápas ukončil čistou hrou. Využil hned první mečbol díky tvrdému podání, které Švýcar nevrátil.

Potřetí v kariéře v grandslamovém semifinále

Do grandslamového semifinále postoupil Berdych potřetí v kariéře a poprvé od roku 2010. Tehdy se dostal mezi nejlepší čtyři na antuce při French Open a o měsíc později prohrál ve finále Wimbledonu se Španělem Rafaelem Nadalem. Berdych porazil Federera popáté v kariéře a počtvrté z posledních sedmi zápasů. Celkově si tak vylepšil vzájemnou bilanci na pět výher a 11 porážek. Navíc dokázal Federera porazit jako první ve večerním utkání ve Flushing Meadows.

Díky postupu do semifinále by se Berdych mohl posunout v žebříčku ATP ze sedmého na šesté místo, čímž by vyrovnal své maximum. Čech v pondělím žebříčku přeskočí Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu, ale teoreticky se před něj mohou dostat Argentinec Juan Martín del Porto nebo Srb Janko Tipsarevič, oba by ovšem museli US Open vyhrát. Berdych by v případě titulu z Flushing Meadows mohl poskočit až na páté místo. To by ale záleželo rovněž na výkonech Španěla Davida Ferrera, který je nyní pátý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články