Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Berdych otočil zápas s obrem Andersonem, dalším odpadlíkem je Murray

Paříž - Tenista Tomáš Berdych otočil na turnaji série Masters v Paříži zápas s Kevinem Andersonem a postoupil do čtvrtfinále. Pátý nasazený Čech porazil dvoumetrového Jihoafričana ve třetím kole 1:6, 6:3 a 6:4. Navíc Berdychovi dnes ubyl další soupeř, vítěz US Open i olympiády Andy Murray. Třetí tenista žebříčku neproměnil proti jednadvacetiletému Polákovi Jerzymu Janowiczovi mečbol a s 69. hráčem světa nečekaně prohrál 7:5, 6:7 a 2:6. Po dnešku už je jasných všech osm účastníků Turnaje mistrů v Londýně, posledními se stali Francouz Jo-Wilfried Tsonga a Srb Janko Tipsarevič.

"Kevin začal neuvěřitelně," konstatoval Berdych. "Neměl jsem šanci, všechno mu vycházelo. Ale nepřestával jsem věřit," dodal český tenista. Nakonec šestý hráč světa zdolal Andersona i ve čtvrtém vzájemném duelu. Ve svém letošním patnáctém čtvrtfinále se utká s domácím Gillesem Simonem. Ten postoupil bez boje přes Japonce Keie Nišikoriho, jenž má zraněný pravý kotník.

Berdych měl s potvrzením pozice favorita v prvním setu problémy. Anderson ho nejen podle očekávání nepouštěl příliš do hry při svém podání, ale přesnými údery ovládal i mezihru. Vítěz pařížského turnaje z roku 2005 Berdych odvrátil za stavu 0:5 "kanára", ale set bezpečně získal soupeř.

V druhé sadě se začal vývoj zápasu pomalu obracet a první využitý brejkbol na 5:3 zajistil Berdychovi srovnání skóre. V rozhodující sadě proměnil za stavu 3:3 možnost vzít Andersonovi podání tvrdým forhendem po lajně a zápas už doservíroval. Jeho soupeři nepomohlo ani 15 es.

Sedmadvacetiletý Berdych si vylepšil letošní bilanci na 59 vítězství a 19 porážek, čímž už překonal loňský nejúspěšnější rok (53 výher). Navíc v Paříži chybí řada hráčů z elity - Roger Federer, Rafael Nadal či Novak Djokovič, má tak větší šanci navázat na tamní sedm let starý titul.

Navíc Berdychovi dnes ubyl další soupeř, vítěz US Open i olympiády Andy Murray. Třetí tenista žebříčku neproměnil proti jednadvacetiletému Polákovi Jerzymu Janowiczovi mečbol a s 69. hráčem světa nečekaně prohrál 7:5, 6:7 a 2:6. 

Zato Tsonga mohl večer před domácím publikem oslavit nejen postup do čtvrtfinále, ale i do Londýna na Turnaj mistrů, kde se nejlepších osm hráčů sezony utká o prestižní titul v příštím týdnu. Jistotu získal po výhře nad Španělem Nicolásem Almagrem dvakrát 7:6. Zároveň pomohl do Londýna i Tipsarevičovi. Na Turnaji mistrů tak oba budou spolu s Berdychem, Federerem, Djokovičem, Murraym, Ferrerem a Juanem Martínem Del Potrem. Čtvrtý hráč žebříčku Rafael Nadal účast zrušil kvůli zranění kolena.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články