Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Berdych obrat nedotáhl. Kvitová, Strýcová a Siniaková naopak slaví postup

Trojitou českou radost přinesl úterní program French Open. Do třetího kola se na pařížské antuce dostaly Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková. Svoje vystoupení na turnaji naopak nezvládl Tomáš Berdych a poprvé po pěti letech se s grandslamovým podnikem rozloučil hned po prvním zápase.

Zklamaný Tomáš Berdych
zdroj: REUTERS autor: Pascal Rossignol

Turnajová osmička Kvitová porazila Španělku Laru Arruabarrenaovou 6:0 a 6:4 a její příští soupeřkou bude nasazená pětadvacítka Anett Kontaveitová z Estonska. Šestadvacátá nasazená Strýcová zdolala ve 2. kole Rusku Jekatěrinu Makarovovou 6:4, 6:2 a o osmifinále si zahraje s krajankou Siniakovou, jež vyhrála 6:7, 6:4, 6:4 nad Ukrajinkou Katerynou Kozlovovou.

Hned po prvním zápase naopak skončil Tomáš Berdych. V zápase s Jéremym Chardym, který se v úterý přerušil kvůli tmě, dokázal stáhnout manko dvou setů. V rozhodující páté sadě byl však lepší domácí Francouz, jenž triumfoval po průběhu 6:7, 6:7, 6:1, 7:5 a 2:6.

"První dva sety hrál strašně agresivní tenis. Přesto jsem šanci měl, ale nejsem typ, kterému se dějí zázraky, a když to je jenom o jednom dvou balonech, tak nejdou na stranu, na kterou by měly. To není nic překvapivého, tomu se musí položit základy jinde, ale ty určitě tam nebyly. Byla škoda dvou setů," řekl Berdych.

V prvních dvou setech dohrávky Berdych využil toho, že Francouz nehrál tak razantně. "Hrál stylem, co je mu bližší, co je víc on, a od toho se to odvíjelo. Pátý set zahrál jako první dva. Hrál na obrovské riziko, pár balonů mu tam spadlo a zaslouženě vyhrál," sdělil Berdych, kterého v tréninku i zápasech limitují bolesti zad. "Mám dny, kdy to je v pohodě, a pak přijde pár dnů, kdy to je špatný a limituje mě to. Zatím jsem nepřišel na systém, kdy bych věděl, že to budou dobré dny a kdy špatné," uvedl Berdych.

Dvaatřicetiletý Berdych se rozloučil s grandslamovým turnajem hned na úvod poprvé od roku 2013, kdy se mu to stalo právě v Paříži. Čtvrtfinalista letošního Australian Open zaznamenal už pátou porážku za sebou a ani na čtvrtý pokus se nedočkal první letošní výhry na antuce.

Kvitová si zápas kontrolovala

Kvitová v prvním setu nasázela Arruabarrenaové 14 vítězných úderů a jednou 91. hráčce světa vzala podání po čtyřech nechytatelných returnech v řadě. Poprvé na Roland Garros uštědřila některé ze soupeřek "kanára".

"Cítila jsem se od začátku lépe než v prvním kole, rychle jsem rozjela nohy a zahřála se. V prvním gamu bylo dost těžkých výměn, bylo to těsné, ale po něm jsem se uvolnila. Servírovala jsem taky dobře, výměny mi šly a jsem ráda, že jsem ušetřila energii," řekla Kvitová.

Ve druhém setu se Španělka dostala do hry. Česká tenistka odskočila do brejku na 3:2, ale po chybách vzápětí o podání přišla. Začaly se hrát více výměny a v těch Arruabarrenaová nutila favoritku chybovat. Kvitová zvládla vyrovnaný game na 4:4, pak získala pátý brejk v utkání a připsala si třináctou výhru v řadě.

Příští soupeřkou vítězky nedávných antukových turnajů v Praze a Madridu bude Kontaveitová z Estonska, jež zdolala 7:5, 6:2 Alexandru Dulgheruovou z Rumunska. Právě v Madridu Estonku po boji zdolala.

Strýcová prohrála před French Open osm zápasů v řadě, ale pořád doufala v obrat a ten přišel na antukovém grandslamu. "A to je hrozně fajn," řekla. "To, že jsem prohrála osm zápasů za dva tři měsíce, bylo i k něčemu dobré. Vím, že se nic neděje. Tenis je nahoru a dolů, že se to vždycky může zlomit, když člověk věří v sebe a v to, co dělá. Což se asi potvrdilo," řekla.

Makarovovou letos porazila už podruhé a vyrovnala vzájemnou bilanci na 3:3. Zápas při mečbolu ukončila esem. "To se mi stává málo. Mohlo by se to za moji kariéru spočítat tak na prstech jedné ruky, ale je to hrozně milé," usmála se Strýcová.

Dvacátý hráč světového žebříčku Berdych měl v dohrávce dlouho navrch. Poté, co byl zápas přerušen za stavu 6:7, 6:7, 1:1 z jeho pohledu, ovládl bez další ztráty gamu třetí set a následně si vynutil i rozhodující sadu. V jejím závěru však ztratil dvakrát servis a poprvé v kariéře Chardymu podlehl. Předchozích pět zápasů nad o rok mladším Francouzem přitom vyhrál.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy