Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych o úspěšné éře: To, co se nám povedlo, je zázrak

Paříž – Po jedenácti vyhraných zápasech a dvou titulech čeští tenisté v Davis Cupu padli, když jim v semifinále vystavili stopku Francouzi. Podle Tomáše Berdycha však mají být svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila na co pyšní, jelikož mají za sebou veliké úspěchy. O své budoucnosti v reprezentaci však osmadvacetiletý hráč zatím spekulovat nechtěl.

Češi, prakticky dvojice Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, loni a předloni získali "salátovou mísu", v roce 2009 hráli finále a letos skončili v semifinále. "Ve sportu se dějí věci a my jsme toho docela příkladem. Není to lehká soutěž, hlavně v tomto formátu, a nám se to podařilo dvakrát po sobě vyhrát. Je to možná i větší zázrak," řekl Berdych.

Osmadvacetiletý Berdych je jedním z mála hráčů světové špičky, který hraje Davis Cup pravidelně. Za jedenáct let vynechal jen tři české zápasy. Dohromady odehrál 64 zápasů ve dvouhře a čtyřhře a byl pilířem týmu, jehož současná slavná éra začala výhrou v baráži doma nad Švýcarskem s Rogerem Federerem v roce 2007.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy ze čtyřhry Francie - Česko

"Když jsme se zachránili, tak to utkání v nás vyvolalo nadšení a touhu si ty hezký emoce zopakovat," přemýšlel Berdych nad svým zaujetím pro Davis Cup. "Zápas se Švýcarskem byl něco jako finále, ta atmosféra byla skvělá, těžký soupeř a nám se to podařilo zachránit. Řekli jsme si: Fajn, pak přišlo první velké finále a chuť rostla dál, bylo to dobře rozjeté. Ty okolnosti se objevily a měl jsem chuť to dokázat."

A dokázali to. V roce 2012 vybojovali pro Česko první trofej po triumfu Ivana Lendla a spol. v roce 1980 tehdy ještě v československých barvách. Tenisté předloni doslova nadchli O2 arénu a výhru nad Španělskem oslavovalo 17 tisíc lidí. "První vítězství mi asi utkvělo nejvíc. To je zážitek, který se nedá asi ničím přebít," řekl Berdych.

Úspěchem byla i loňská obhajoba, kterou tým stvrdil finálovým vítězstvím v Srbsku. "To taky není jednoduché. Emocemi to ale bylo silnější v Praze, kde jsme si to užili s fanoušky. Každý má něco a těžko ale vybírat jednu věc," řekl Berdych.

Berdych se marně snaží zaútočit na grandslamový titul. Na každém z turnajů velké čtyřky už byl v semifinále, ale jen ve Wimbledonu 2010 se dostal do finále. Dvě výhry v Davisově poháru tak může považovat za určitou satisfakci. "V tenise je víc vrcholů, máte pořád o co hrát. I Davis Cup je ceněný, někdo se k tomu ani nemusí dostat. Ukazuje to nějakou sílu a komplexnost. Je to ceněnej výsledek," řekl.

Jeho budoucnost v soutěži není jasná. Může hrát dál, nastupovat jen omezeně, nebo nějaký rok třeba Davis Cup úplně vynechat. "To jsou zbytečný otázky, šetřete slova. Teď je to určitě zbytečné," nechtěl spekulovat a ani řešit, jestli ho zpět do hry nevtáhnou emoce. "Já ani neřekl, jestli mě budou muset znova vtahovat. Já sám nevím, uvidíme. To bych teď neřešil. Je čas, díra na to, než bude další kolo."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články