Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych o novém trenérovi: Od Lendla získal obrovské zkušenosti

Praha - Tomáš Berdych má za sebou první trénink s Venezuelanem Danielem Vallverduem a nového kouče si světová sedmička pochvaluje. Pro českého tenistu je u bývalého trenéra Andyho Murrayho důležitý jeho nový pohled na věc, oceňuje rovněž jeho rozsáhlé znalosti soupeřů a propracovanou taktiku.

"Pro mě je nejdůležitější, že tam bude čerstvý pohled člověka, který přišel zvenku a vidí to jiným pohledem," řekl devětadvacetiletý Berdych v Praze při dnešním představení své kolekce oblečení pro Australian Open. "Když se člověk pohybuje ve stejném kolečku, tak se pohled dost smrskne a změna může být největší výhoda."

Berdych je pět let součástí světové desítky, letos vyhrál dva tituly, ale nemůže se pochlubit grandslamovým vavřínem. Proto letos neúspěšně jednal s Ivanem Lendlem, jednou si telefonoval s Tonym Rochem a nakonec zvolil Vallverdua. Ten byl u toho, když Murrayho vedl Lendl a Brit vyhrál US Open, Wimbledon a olympiádu.

"On to sice nezažil jako hráč, ale byl v tom týmu, když úspěchy přišly, a byl u toho tak blízko, že má obrovskou spoustu zkušeností. Vítězný duch tam v tomhle určitě je. To se nedá moc zpochybnit," zdůraznil Berdych.

Nepřímo tak doufá, že by mohl sám jednou na grandslamový titul dosáhnout. "Samozřejmě, to je hlavní otázka, která se nabízí a zatím není zodpovězena. Každý úspěch ale začíná na začátku, cesta je dlouhá a není to jenom o tom, že člověk vidí na závěr ten titul. Strašně moc se těším na tu změnu a doufám, že jednoho dne na konci to může být právě tenhle výsledek."

Zatím s Vallverduem detailně nerozebírali hru, ale Berdych vidí přínos spolupráce jinde. "Jeho silná stránka je, že má hráče dobře přečtený. Bude to víc poskládané a založené na rozebrání zápasů a soupeřů, co se týká taktické stránky, abych měl trumfy v rukávu. Abych mohl přijít na kurt a tam je použít," prohlásil tenista. "Od Ivana posbíral za roky obrovské zkušenosti spolupráce. Protože je pracovitý, dokázal si od něj vzít hodně. Je to skvělý kluk a myslím si, že to je správná volba," řekl Berdych.

Fakt, že je Vallverdu o půl roku mladší, se Berdych podle svých slov dozvěděl z médií. Na věk ale při vybírání nehleděl. Ani se nebojí, že by jeho nový kouč nebyl autoritou. "Je to o profesionální spolupráci. Ba naopak, mělo by to být snadnější, že k sobě najdeme blíž cestu a v těžkých situacích se to bude dát zvládat daleko líp. Vždy je důležitá kvalita, kterou člověk má, a věk nehraje roli," řekl Berdych.

Světové sedmičce Berdychovi se od začátku jednání líbí Vallverduův přístup. "Nepřišel najednou hrrr s novinkami, ale jeho přístup má od začátku smysl. Má to hlavu a patu," řekl finalista Wimbledonu 2010.

Při tréninku z Venezuelana vycítil pozitivní energii. A taky klid a rozvahu. "Říkal mi, že už má vybudovanou hroší kůži z let s Andym. O to to se mnou bude mít snadnější," smál se Berdych.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych o Vallverduem: Vidí věci jinýma očima

Ještě před Vallverduem zařadil Berdych do svého týmu nového kondičního trenéra. Už v Asii na exhibiční lize pracoval s bývalým chorvatským atletem Azuzem Simčičem, kterého mu doporučil bývalý chorvatský tenista a manažer Ivan Ljubičič.

I v případě změny kondičního trenéra chtěl Berdych nový pohled. "Tím, že byl atlet, tak je trénink víc zaměřený na techniku pohybu," řekl Berdych. Síly má dost, ale učí se, aby maximálně využil svůj potenciál. "Aby ten pohyb byl správný, správně jsem využíval své tělo a dostal to z něj efektivněji než předtím," doplnil.

Z převážně českého týmu jsou kolem Berdycha najednou jen cizinci. Jsou v něm Venezuelan, Chorvat, doplňuje je dánský fyzioterapeut Per Bastholt. "I na to se těším. Získám pohled na tenis i z jiných koutů světa. Doteď jsem znal striktně jen pohled nás Čechů, i tohle může být velké plus," řekl Berdych.

V pátek by se měl Berdych představit ve finále české extraligy a 26. prosince odletí do Thajska, kde budou s Vallverduem trénovat. Pak tam absolvuje exhibiční turnaj a první akcí roku 2015 na okruhu ATP bude turnaj v Dauhá.

A s jakými cíli půjde s novým týmem do sezony? "Chtěl bych zase jako každý rok skončit v desítce a pokusit se žebříček posunout zase o něco výš. Takhle položený cíl může vyústit ve spoustu super výsledků," řekl. Mezi "super výsledky" je už zmiňovaný grandslamový titul. "Samozřejmě, že tam je, ale ta cesta je dlouhá a bude důležité vybudovat pevný základ. Pak se můžeme bavit o něčem víc."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články