Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Berdych nevyužil mečbol a první letošní titul v Marseille nezískal

Marseille (Francie) – I nadále musí na svůj první letošní titul čekat česká tenisová jednička Tomáš Berdych. Šestý hráč světa nevyužil ve finále turnaje v Marseille v tie-breaku druhého setu mečbol a s domácím hráčem Jo-Wilfriedem Tsongou prohrál po třech setech 6:3, 6:7 a 4:6. Ženský turnaj v Bogotě vyhrála bývalá světová jednička Jelena Jankovičová, která tak ukončila tříleté čekání na titul.

Tomáš Berdych na turnaji v Marseille
zdroj: Sipa Press

Sedmadvacetiletý Berdych ve finále dlouho potvrzoval, že proti Tsongovi, kterého loni zdolal ve všech třech vzájemných duelech, se mu daří. Až do zkrácené hry ve druhém setu nečelil jedinému brejkbolu a v tie-breaku si dokázal vypracovat při soupeřově servisu mečbol, přestože před tím prohrával už 1:4.

"Byl jsem blízko, měl jsem několik velkých šancí. Ale nevyužil jsem je, smůla. To se prostě občas stává," řekl Berdych. "Dva sety hrál neuvěřitelně dobře a já si nevěřil. Pak se mi to ale díky jedinému detailu podařilo otočit," přidal Tsonga.

Osmý hráč světa Tsonga ale hrozbu prohry odvrátil, což se mu povedlo v Marseille už podruhé. Ve čtvrtfinále s Australanem Bernardem Tomicem dokonce sedmadvacetiletý Francouz dokázal smazat pět mečbolů.

Berdych usiloval o devátý titul v kariéře a první od loňského října, kdy triumfoval ve Stockholmu. Ve švédské metropoli tehdy ve finále porazil právě Tsongu, se kterým má po dnešní prohře bilanci čtyř výher a dvou proher.

Tsonga získal první titul v sezoně a celkově desátý. Naposledy se z turnajového vítězství radoval loni v září v Metách. "Není to pro mě jen desátý titul. Od začátku sezony jsem tvrdě pracoval a tohle je odměna za veškeré úsilí. Cítil jsem, že to musí brzo přijít," uvedl Tsonga, který v Marseille navázal na triumf z roku 2009.

Tenisový turnaj mužů v Marseille (tvrdý povrch, dotace 598 535 eur):

Dvouhra - finále:
Tsonga (3-Fr.) - Berdych (1-ČR) 3:6, 7:6 (8:6), 6:4.

Čtyřhra - finále:
Bopanna, Fleming (2-Indie/Brit.) - Kuréši, Rojer (1-Pák./Niz.) 6:4, 7:6

Jankovičová získala třináctý titul v kariéře

Srbská tenistka Jelena Jankovičová ukončila v Bogotě téměř tříleté čekaní na titul. Bývalá světová jednička v dnešním finále porazila 6:1 a 6:2 Paulu Ormaecheaovou z Argentiny, která tak své první finále na okruhu WTA nezvládla.

Sedmadvacetiletá Jankovičová získala celkově třináctý titul v kariéře, ale první od vítězství v Indian Wells v březnu 2010. Poté se aktuálně 24. hráčka světového žebříčku představila v pěti finálových zápasech, ale ani jednou nedokázala zvítězit.

Dvacetiletá Ormaecheaová navzdory prohře prožila v Kolumbii své nejlepší vystoupení na okruhu WTA, protože osobní maximum překonala už postupem do semifinále. Předtím bylo nejlepším výsledkem 198. hráčky žebříčku loňské čtvrtfinále právě v Bogotě.

Tenisový turnaj žen v Bogotě (antuka, dotace 235 000 dolarů):

Dvouhra - finále:
Jankovičová (1-Srb.) - Ormaecheaová (Arg.) 6:1, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články