Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Berdych nestačil na Nadala, finále exhibice v Abú Zabí si nezahraje

Abú Zabí (SAE) - Tenista Tomáš Berdych skončil na exhibici v Abú Zabí v semifinále. Český reprezentant odehrál se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem ze Španělska celkem vyrovnanou partii a podlehl dvakrát 4:6. Nadal se v sobotním finále akce nazvané Mudabala World Tennis Championship střetne v předpokládaném duelu se Švýcarem Rogerem Federerem.

Berdych začal utkání výborně a soupeře převyšoval. Hrál dlouhé a rychlé míče, byl v tlaku, ale nevyužil šance. Ve čtvrtém gamu měl čtyři brejkboly, ale kvůli skvělému servisu i obraně Nadala ani jednou neuspěl. Španěl postupně stupňoval kvalitu hry a začal otupovat tvrdé a přesné míče českého hráče. Mnohokrát přivedl diváky k úžasu téměř neuvěřitelným míčem, jako třeba při brejkbolu, který proměnil parádním forhendovým prohozem.

První set Nadal završil čistou hrou a od té doby panoval. Ve výměně se vždy rodák z Mallorky ubránil a pak přešel do útoku zakončeného vítězným forhendem. Berdych ve druhé sadě snížil z 1:4 na 3:4, ale otočit už zápas nestihl. "Je důležité odstartovat dobře novou sezonu proti tak těžkému soupeři, jakým je Tomáš. Přeju mu všechno nejlepší ve zbytku sezony," řekl Nadal v interview na kurtu.

Pětadvacetiletý Berdych prohrál s Nadalem podesáté z třinácti vzájemných zápasů a podeváté v řadě. V roce 2010 podlehl Španělovi dohromady s utkáním v Abú Zabí čtyřikrát, včetně nejsledovanějšího zápasu ve finále Wimbledonu. Naposledy dokázal Nadala porazit v roce 2006 na turnaji v Madridu.

V prvním utkání dne Federer zdolal Švéda Robina Söderlinga 6:7, 6:3 a 6:3 a oplatil mu loňskou semifinálovou porážku na této akci. Pátý hráč světa sice vzal Federerovi první set, ale pak nabral zápas očekávaný ráz. "Je vždycky příjemné vyhrát. Hrál jsem celkem dobře, hlavně jsem ani jednou nepřišel o podání a ve druhém a třetím setu se cítil lépe," řekl Federer. Držitel rekordních šestnácti grandslamových titulů ve dvouhře zahájil novou sezonou tak, jak zakončil tu minulou - vítězně. Před měsícem vyhrál poslední soutěžní zápas letošního roku ve finále Turnaje mistrů v Londýně nad Nadalem.

Roger Federer
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články