Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Berdych nepodal Almagrovi ruku, publikum bučelo a pískalo

Melbourne – Tenista Tomáš Berdych slavil postup do čtvrtfinále Australian Open, ale kurt dnes za bouřlivého potlesku neopouštěl. Fanoušci českého hráče cestou do šatny vypískali za to, že po výhře nepodal Španělu Nicolási Almagrovi ruku. Almagro napálil Berdycha do pravé ruky z několika metrů ve čtvrtém setu za stavu 5:5 a 0:30. Jak se Berdych uhýbal, spadl při tom i na zem, ale rychle se zvedl. Španěl se za zásah omluvil zvednutím ruky. Český hráč následně dokázal odvrátit tři brejkboly, zápas vyhrál 4:6 a třikrát 7:6 a po skončení soupeři odmítl podat ruku.

Tomáš Berdych míjí Nicoláse Almagra
zdroj: ČTK/AP

"Už je to minulost. Oba jsme nejspíše udělali chybu, jsme vyrovnaní a je po všem. Vědu bych z toho nedělal," řekl Berdych na tiskové konferenci po zápase. "Až se zase někde na turnaji potkáme, nemám problém s tím si s ním zatrénovat," doplnil.

Berdychovo nesportovní gesto ale vyvolalo v Melbourne nevoli, proto se otázky na českého hráče točily převážně kolem incidentu. "Každý, kdo hraje tenis, ví, že kurt je dost velký a je dost prostoru, kam hrát. Zvláště, když stojíte tři čtyři metry od soupeře, tak se ho nesnažíte napálit. Takhle se tenis nehraje," bránil se Berdych.

Berdychovi omluva nestačila

"Myslíte si, že vás chtěl trefit schválně?" slyšel sedmý hráč světa Berdych další dotaz. "Může být. Možná převážily emoce. Nevím," řekl český hráč. S Almagrem se po zápase ještě potkal v šatně. "Ale už jsme spolu nemluvili," doplnil Berdych. Proč Berdychovi nestačila omluva, kterou na něj Almagro přes síť volal? "Vám by stačila?" ptal se Berdych novinářů. "Většinou stačí," slyšel odpověď. "Slovo pardon pro mě určitě neznamená, že takhle se tyhle situace řeší. Normální je nejdříve myslet a potom konat, ale nerozmazával bych to. Nechte to být," řekl Berdych.

Tomáš Berdych v zápase s Nicolásem Almagrem
zdroj: ČTK/AP

Mezi prvními z tenisového světa na Berdychovo chování zareagoval bývalý hráč a trenér Brad Gilbert. "To bylo od Birdmana ubohý, že Nicovi (Almagrovi) nepodal ruku. Tohle bylo úplně mimo, jsem z Tomáše zkoprnělý," uvedl Gilbert na Twitteru.

Diváci byli na straně Almagra

I publikum bylo po utkání jednoznačně na straně Almagra, kterému zatleskalo. Na Berdycha při rozhovoru na dvorci bučelo a pískalo. "Nevím, co k tomu říci. Trochu mě to překvapilo, ale doufám, že to je minulost. Nechme to být," řekl Berdych a snažil se směřovat řeč k zápasu: "Byl fantastický a rozhodly ho pouze drobnosti."

Ve čtvrtfinále Berdycha čeká druhý nasazený Rafael Nadal. "Přijde těžká zkouška," řekl Berdych směrem k duelu s protivníkem, s kterým má bilanci tři výhry a deset porážek, přičemž posledních devět soubojů prohrál. "S Davyděnkem se mi podařilo na desátý pokus zvítězit, ale samozřejmě nesnese to srovnání. Rozhodně se pokusím tu sérii přerušit, i když vím, že to proti Rafovi bude extrémně těžké," řekl Berdych. "Neprohrál tu zatím ani set, ale možná je to proto, že ho pořádně neotestovali, tak se o to pokusím já," plánoval Berdych.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články