Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Berdych neměl proti Federerovi šanci. V Melbourne končí i Kristýna Plíšková

Melbourne – Očekávalo se, že půjde o velkou bitvu. Duel 3. kola Australian Open mezi Tomášem Berdychem a Rogerem Federerem se však změnil v jasnou záležitost. Švýcarský tenista nedal českému hráči jakoukoliv šanci a po suverénním výkonu zvítězil po setech 6:2, 6:4 a 6:4. V Melbourne končí také Kristýna Plíšková, jež podlehla světové jedničce Angelique Kerberové 0:6 a 4:6.

Pro české muže dvouhra na úvodním grandslamu sezony skončila. O postup do osmifinále budou v sobotu bojovat Karolína Plíšková a Barbora Strýcová.

Berdych si proti Fedederovi nevypracoval ani jeden brejkbol. "Jeho výkon byl rozhodně působivý. Tenhle zápas skoro vůbec nebyl o mně. K ničemu mě nepustil. Zvládl to výborně. Radši bych seděl na tribuně a díval se, než tohle zažíval na kurtu," řekl Berdych v Melbourne. Neobhájil tak body za loňské čtvrtfinále a zřejmě vypadne z elitní desítky. Na Australian Open před čtvrtfinále dohrál naposledy před sedmi let.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych pošesté v řadě nestačil na Federera a vypadl ve 3. kole

Berdych věřil, že by mohl na Federera vyzrát, ale ten jeho záměr rychle rozmetal. Od stavu 1:2 v prvním setu prohrál český hráč sedm her v řadě. Sám nedokázal soupeře zatlačit a Švýcar ukázal svoji tenisovou výjimečnost. Maestro, jak se Federerovi někdy přezdívá, hrál pestře s citem pro míč a dlouhé údery střídal s kraťasy. Občas mu pomohlo třeba i štěstí, to když proměnil brejkbol za pomoci "prasátka".

Na Berdychovi bylo s postupujícím časem vidět, jak je bezchybným výkonem Federera vyveden z míry. Kroutil hlavou, hrál pasivně a místy hledal záchranu u jestřábího oka, ale míče z rakety Federera dopadaly na lajny. A české jedničce nezbývalo, než si chodit zamračeně sednout o pauzách na lavičku.

V hledišti povzbuzoval také Radek Štěpánek a stejně jako Berdychův superkouč Goran Ivaniševič z Chorvatska sledovali Federerovu spanilou jízdu. Švýcar proměnil druhý mečbol vítězným bekhendem, načež patnáct tisíc fanoušků v hledišti vstalo jako jeden muž a ocenilo jeho skvělý výkon. Berdych pak rychle zmizel s taškami v útrobách.

"Proti lepším hráčům jde výkon nahoru, ale nečekal jsem, že bude až tak skvělý. Jsem za to rád, protože to bylo náročné třetí kolo," řekl pětatřicetiletý Federer v rozhovoru na kurtu. "Šlo to dobře a doufám, že to bude pokračovat."

Jednatřicetiletý Berdych prohrál se sedmnáctinásobným grandslamovým vítězem Federerem pošesté v řadě a posedmnácté z 23 vzájemných zápasů. V Melbourne Parku na něj nestačil již počtvrté. Neobhájil tak body za loňské čtvrtfinále a zřejmě vypadne z elitní desítky. V Melbourne před čtvrtfinále dohrál naposledy před sedmi let.

Desátý nasazený Berdych se s bývalým prvním tenistou světa střetl již ve 3. kole, jelikož Švýcar loni půl sezony nehrál, klesl v žebříčku a letos je až sedmnáctý nasazený.

Plíšková na Kerberovou neměla

Levou rukou hrající Kristýna Plíšková, dvojče finalistky US Open, působila od začátku nejistě. Celkem udělala 34 nevynucených chyb oproti soupeřčiným 14 a nevyužila tak ani slabšího servisu Němky v první sadě.

"Čekala jsem jiný výkon, nervozita mě stála první set. Byla to trošku daň, přitom jsem čekala, že to ustojím úplně v klidu. Byla jsem trošku překvapená z toho, co jsem předvedla," řekla Plíšková českým novinářům v Melbourne.

Je nám líto, video expirovalo.
Kristýna Plíšková Kerberovou nezdolala, dál jdou Kuzněcovová či Vandeweheová

Za 17 minut prohrávala 0:5 a první game získala až za stavu 0:2 ve druhé sadě. Pak dokázal vzít Kerberové i podání a vyrovnala na 2:2, ale od stavu 4:4 po dalších chybách přišla o zbylé dvě hry a zápas prohrála. "Nebylo to tak jednoduché. Je nebezpečná, trefuje míče ostře a soustředila jsem se až do konce, protože nikdy nevíte, co se může stát," řekla Kerberová.

Už v prvním kole smíšené čtyřhry skončili bronzoví olympijští medailisté z Ria Lucie Hradecká s Radkem Štěpánkem. Sedmý nasazený pár prohrál s americko-kolumbijskou dvojicí Abigail Spearsová, Juan Sebastian Cabal 4:6 a 6:7.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články