Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Berdych narazil na svůj limit, s Federerem prohrál ve třech setech

Londýn - Na většinu světové špičky by semifinálový výkon Tomáše Berdycha jistě stačil, na druhé straně wimbledonského dvorce ovšem stál Roger Federer. Švýcarský veterán ukázal chladnější hlavu v důležitých okamžicích, prakticky nechyboval na síti a zvítězil za necelé dvě a půl hodiny 7:6, 7:6 a 6:4. O rekordní osmý wimbledonský titul si rodák z Basileje zahraje s Marinem Čiličem. Chorvatský tenista zdolal Američana Sama Querreyho 6:7, 6:4, 7:6, 7:5 a v All England Clubu je ve finále poprvé.

Tomáš Berdych
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Berdych hrál sedmé grandslamové semifinále a uspěl jen v roce 2010. Tehdy ve finále Wimbledonu podlehl Španělovi Rafaelu Nadalovi. Dvakrát si finále v All England Clubu z Čechů zahrál jen Ivan Lendl, ale v letech 1986 a 1987 neuspěl. Jediným českým vítězem dvouhry mužů je Jan Kodeš, šampion z roku 1973.

"Z výkonu mám dobrý pocit. Z výsledku určitě ne," shrnul Berdych duel s Federerem. "Hrál jsem celý turnaj dobře, ale narazil jsem bohužel na chlapíka, který hraje výborně. Teď nejlépe ze všech. Není na něm ani známka, že by stárnul, nebo zpomaloval. Prostě patří k nejlepším v našem sportu," řekl.

Federer se pustil do Berdycha zostra, ale český hráč favoritův nástup ustál. Hned v první hře odvrátil brejkbol, Švýcar však nakonec uspěl v páté hře. Po soupeřově ráně do odkrytého dvorce Berdych prohrával.

Vydával se ale úspěšné k síti a po Federerově dvojchybě vyrovnal na 4:4. Když za stavu 5:5 odvrátil i díky esu další dva brejkboly, došlo na první tie-break, v kterém udělal dvě chyby a ztratil ho 4:7.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer postoupil přes Berdycha do finále Wimbledonu

Výborně hrál Berdych i ve druhé sadě. Úspěšně odvrátil dvě hrozby ztráty podání za stavu 1:2 a svoji šanci měl v sedmé hře. Drtivým returnem si připravil brejkbol, který ale Federer odvrátil parádním křížným vítězným forhendem.

Opět pak došlo na zkrácenou hru a v té Federer úřadoval nekompromisním forhendem - poslal vítězný return, křížný míč doleva i doprava, prohoz a Berdych tie-break prohrál znovu 4:7. "V tie-breacích jsem ani šanci necítil. Spíš jsem mohl využít některý z brejkbolů," uvedl Berdych.

Vypracoval si šest šancí vzít Federerovi servis a uspěl jen jednou. "Vždycky ukázal, jak teď hraje dobře. Jakmile se objevila příležitost, výborně zaservíroval. Dal eso, nebo se dostal z těžké výměny," řekl český hráč.

Český tenista nenechal Federera vydechnout. Často si vyslechl potlesk, ač většina fanoušků byla na straně švýcarské hvězdy. "Snažil jsem se najít cestu, ale Roger nedá chvilku času a hrál skoro bezchybně. Zápas převážně kontroloval a měl i víc šancí," řekl Berdych.

Roger Federer
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Za stavu 3:2 ve třetím setu přišla možnost. Berdych šel při soupeřově podání do vedení 40:15. Federer ale jeho šance na možný obrat utnul rázně. Dal dvě esa, dva přímé body z podání a vzápětí podruhé v utkání vzal Berdychovi servis.

Berdych ještě zkoušel překvapovat. V posledním gamu naběhl po returnu na síť, ale přišel prohoz a Federer zápas ukončil při druhém mečbolu. Český tenista opustil semifinále bez zisku setu stejně jako loni, kdy prohrál s Britem Andym Murraym.

"Bylo to hodně těsné a nejtěžší zápas v turnaji," řekl Federer, který stále neztratil v soutěži set. "Jsem rád, že jsem vyhrál všechny velké výměny." Pětatřicetiletý Švýcar je ve finále Wimbledonu již pojedenácté, což dosud na jednom grandslamu nikdo nedokázal.

"Cítím se poctěn, že jsem v dalším finále Wimbledonu. Je to překrásné, skoro tomu ani nemůžu věřit," řekl Federer. Po Australian Open může letos vyhrát další grandslam. Zatím má na kontě rekordních 18 titulů z turnajů velké čtyřky.

Pro osmadvacetiletého Čiliče byla už semifinálová účast v All England Clubu vylepšením osobního maxima, stejně jako pro jeho soupeře. Querrey, jenž ve čtvrtfinále vyřadil světovou jedničku a obhájce titulu Brita Andyho Murrayho, stanul mezi čtveřicí nejlepších jako první Američan po osmi letech.

Devětadvacetiletý Querrey vyhrál úvodní set ve zkrácené hře, další tři sady ale pro sebe po vyrovnaném boji získal sedmý nasazený Čilič. Celkem zahrál 70 vítězných míčů a může se stát druhým Chorvatem, který získá wimbledonský titul. Jako první to dokázal jeho bývalý kouč Goran Ivaniševič v roce 2001.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články